Francja pozwoli TYLKO na ekologiczne samochody na ulicach

07 Lip 2017, 11:58

Francja do 2040 r. zakaże ruchu pojazdom z silnikami spalinowymi.

Francja pozwoli TYLKO na ekologiczne samochody na ulicach

Francuski minister środowiska przedstawił wczoraj 5-letni plan na rzecz zachęcania obywateli do chronienia środowiska i korzystania z czystej energii. W ramach podjętych już wcześniej zobowiązań Francja zadeklarowała, że do 2040 r. zakaże na terenie kraju jazdy samochodami z silnikami napędzanymi benzyną i olejem napędowym. Nowy minister środowiska Francji Nicolas Hulot działa zgodnie z wytycznymi prezydenta Macrona, który m.in. chce do 2050 r. całkowicie zrezygnować z węgla.

Francja ogłosiła swoje plany chwilę po tym, jak Volvo w środę oficjalnie zadeklarowało, że do 2019 r. będzie produkowało tylko pojazdy elektryczne i hybrydowe.
bosman
Nowicjusz

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Warszawa i okolice
Prawo jazdy: 0- 0-2000
Auto: Mazda 6
Skrzynia biegów: Manualna

07 Lip 2017, 15:18

Chodziło tylko o auta napedzane dieslem.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

07 Lip 2017, 15:48

Wcześniej może tak i była mowa też jedynie o zakazie sprzedaży.
Ale to wiadomość z wczoraj - zadeklarowali, że będzie zakaz również na benzynę i nie tylko sprzedaży, ale poruszania w ogóle.

Więcej tu:
http://www.independent.co.uk/environmen ... 26831.html
bosman
Nowicjusz

07 Lip 2017, 17:23

To tylko urywek z całego wywiadu, wiesz ja tutaj na miejscu jestem, wczoraj w radiu o tym mowili. Nie beda w stanie wyeliminowac benzyny. Ma byc cos takiego ze beda doplacac wlascicielom aut zarejestrowanych przed 97 rokiem zeby oddali na kasacje. Chca calkowicie wyeliminowac stare roczniki, benzynowe takze. Jak bede cos wiecej wiedzial na ten temat to dopisze.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

07 Lip 2017, 18:02

Najlepsze z tego wszystkiego jest to że jak policzyć ekologiczność w całości od produkcji do utylizacji to auta elektryczne wypadają gorzej od hybryd niestety. Choć nie emitują gazów to prąd z którego korzystają już nie jest tak ekologiczny i utylizacja takiego samochodu elektrycznego to jest największy problem. Suma sumarum wychodzi mniej ekologicznie niż hybryda.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

07 Lip 2017, 20:42

Bo ekologia to tylko mydlenie oczu moim zdaniem tu chodzi pewnie o jakieś inne przekręty, jeżeli chodzi o Francję to zobaczcie że w całej Europie likwidują elektrownie jądrowe w Niemczech np jest zaledwie kilka a we Francji budują nowe, przypadek????
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Lexus LC Yellow Edition
    W połowie 2018 roku Lexus wprowadził do europejskiej oferty model LC w wersji Yellow Edition. Nadwozie samochodu pomalowano jaskrawym, żółtym lakierem Vibrant Flare Yellow. Ta sama kolorystyka zagościła również ...

07 Lip 2017, 22:45

Kao napisał(a):we Francji budują nowe, przypadek????
Myślę że nie i już są nastawieni na duże zyski z tytułu ładowania samochodów elektrycznych.
Ja tylko boję się tego że ta auta staną się tak jak smartfony które są praktycznie nie naprawialne lub nie jest to opłacalne. Niby ekologia a skrócenie czasu życia przedmiotów którymi się posługujemy daje odwrotny efekt. Nie lubię takiego mydlenia oczu ale sporo ludzi nie świadomych tego łyka takie informacje w biegu.
Kacper
Forumowicz VIP

08 Lip 2017, 03:53

Kacper napisał(a):Ja tylko boję się tego że ta auta staną się tak jak smartfony
no niestety to nie uniknione. Jest taki film "Ja robot". I mysle ze to to bedzie prawda
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

08 Lip 2017, 15:44

A to nie jest tak, że żywotność akumulatorów w takich autach drastycznie spada po 10 latach, a wymiana to rząd kilkudziesięciu tys. pln (i w wielu przypadkach nie będzie to opłacalne, bo wymiana przekroczy wartość samochodu)? Nie wiem jak jest z akumulatorami w najnowszych autach, ale parę lat temu pisali, że to też spory problem.
bosman
Nowicjusz

08 Lip 2017, 16:43

Też gdzieś o tym czytałem i niestety to prawda a poza tym mam do czynienia z wózkami paletowymi elektrycznymi i faktycznie akumulatory to 80% wartości wózka
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

10 Lip 2017, 08:49

Problem jest taki że nie wszystkich stać na nowe auta. Tych co stać nie przejmują się żywotnością akumulatorów bo ich to nie będzie dotyczyło i mają gwarancję. Toyota Prius pierwsza z hybryd ma już grubo ponad 10 lat i tam akumulatory wytrzymują ale w nowszych tak jak piszecie myślę że będzie z nimi problem i osiągnięcie takiego wieku będzie granicznym dla ich wytrzymałości.

Aktualnie jak ktoś sporo jeździ po mieście i za miastem to chyba najlepszą opcją jest hybryda. Słyszałem i czytałem na naszym forum że nawet niektóre z nich jeżdżą na LPG.
Kacper
Forumowicz VIP