Francus dla Konserwatorów :)

07 Maj 2021, 09:40

szybki napisał(a):jimnego caly silnik z osprzętem 700zł hmmm ciekawe czemu

Ojciec kilka tygodni temu sprawił sobie vitare i mavericka z zarżniętymi silnikami. Silnik do vitary kupiony na palenie bez osprzętu za 1200 okazał się kompletnym śmieciem (a wzięty od firmy, która handluje wyłącznie częściami do terenówek) więc nawet nie chce wiedzieć ile jest warty taki za 700 z osprzętem.

A jeśli chodzi o pandę to dla mnie poroniony pomysł, tak samo jak ta hybryda i jimmy. Kupiłbym jakąś kugę czy sportage, miał fajny i w miarę bezpieczny samochód. No ale jeździ się rocznikiem zapisanym w dowodzie więc zostają tylko stwory jak panda.
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

07 Maj 2021, 09:52

88Dzibril88 napisał(a):normy spalania ma takie że nowego modelu jest zakaz sprzedaży w większości EU albo całej bo na za duże spalanie jak na małe auto. 70% auto będzie siedząc w mieście więc bym się zakatował nim i jego w spalaniu i w samej kulturze jazdy bo na półbiegi w manuału z tego co wiem. Jimmy piękne auto, ale bardziej dla kogoś kto szuka stricte terenówki i jazdy for fun...

Jestem pełen podziwu dla marketingowców jaką robią ludziom papkę z mózgu :D

Więc okej kup sobie auto z atrapą silnika ktora kosztuje więcej niż moje v8 z lexusa.

A i jeszcze jedno... to coś zwane silnkiem miało też problem bo niespełniało norm spalania :D

Jimnym zrobiłem w trasie pewnie z 10k.km.i jeżeli dla kogoś 7-8l pb jest dużo no to sorki ale ile spali Fiacik 0,9 w trasie ?

Invi napisał(a):Ojciec kilka tygodni temu sprawił sobie vitare i mavericka z zarżniętymi silnikami. Silnik do vitary kupiony na palenie bez osprzętu za 1200 okazał się kompletnym śmieciem (a wzięty od firmy, która handluje wyłącznie częściami do terenówek) więc nawet nie chce wiedzieć ile jest warty taki za 700 z osprzętem

Wymagasz od wszystkich rozumowania a sam zawieszasz się :D

Chodzi o ogólną cenę rynkową. Nie wchodzę w szczegóły. Ogólna cena silnika do jimnego to 700-800zł. Ogólna cena silnika (atrapy) do Fiata 3000zł bez multiaira. Z frutami to ponad już pod 4500zł.
Więc zgadnij czemu?

Do tego to że kupileś jedną sztukę i bya zła nic nie oznacza bo rocznie przewalam trochę silników i nie mam z nimi problemów. W tamtym roku trafił mi się jeden złom.
Piszesz o mavericku niech zgadne 2,3? :D
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

07 Maj 2021, 10:09

szybki napisał(a):Piszesz o mavericku niech zgadne 2,3?

Nie, maverick to stary trupek 2.4. A że 2.3 jest jaki jest i za bardzo nie ma go czym naprawiać to jestem świadomy.
Ogólnie w 2.4 panewkę słychać, problem w tym, że poprzedni właściciel zrobił na stukającej jakieś 150km więc wlatuje inny silnik, którym dało się przejechać, 1500 bodajże z wyjęciem we własnym zakresie kosztował (w sumie wycięciem xD). Całość, nie licząc robocizny bo grzebie sam zmieści się w 5k, do wycieczek po okolicy wystarczy.
Vitara to ma być ambitniejszy projekt z automatem (tam akurat korba wyszła bokiem) ale cały czas coś wychodzi ciekawego i z części kupionych w pakietach to już drugą można spokojnie zbudować
Invi
Forumowicz VIP

07 Maj 2021, 10:14

Swoją drogą czemu tak sztywno trzymamy się tego 2013/14? Chodzi o wymogi banku (leasing)? Bo szczerze powiedziawszy gdyby obniżyć ten wymóg, to pojawiłoby się więcej możliwości w budżecie, bo jak widzisz - teraz to jest partyzantka. Więc albo trzeba dołożyć kasy i trzymać się tego 13/14, albo pogodzić się z tym, że auta tego typu trzymają wartość i szukać powiedzmy 2010/11. Rozumiem, że możesz się nie znać, ale jakby co to nie działa tak, że auto po przekroczeniu magicznej granicy 10 lat nagle się sypie :wink:

P.S francuz dla konserwatorów :ok:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

07 Maj 2021, 10:22

Invi napisał(a): bo grzebie sam zmieści się w 5k, do wycieczek po okolicy wystarczy.

Niestety ale przy jednorazowych zabawach z silnikami wzrasta drastycznie możliwość wtopy bo możesz trafić przypadkowego sprzedającego i sprzedający może trafić przypadkowego montera silnika który coś zwali.
Ale tez znam przypadki hardcorowe typu silnik LSX nowy z usa za 40k i wał stojący dęba.

Ogólnie mam sprawdzonych sprzedawców silników ale obsługują konkretne marki z innymi zawsze jest dreszczyk emocji.

Invi napisał(a): maverick to stary trupek 2.4. A że 2.3 jest jaki jest i za bardzo nie ma go czym naprawiać to jestem świadomy

Kiedyś mój brat handlował 2,3 ale niestety pokończyły się. Ciągnął je z całego świata :D Rozchodzą się niczym fordowe 1,0 eb :D

Takie cuś znalazłem:

https://www.spritmonitor.de/de/uebersic ... owerunit=2

Tia :mrgreen: a miało być różowo w TVP1 przecie mówili :ok:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

07 Maj 2021, 10:37

Mike nie trzymany się sztywno, już wcześniej pisałem po waszych komentarzach że może być starszy się rozsądny i normy spalania przynajmniej euro 5 musi mieć (strefy czystego powietrza wprowadzane w miastach na nieszczęście w miejscach gdzie zwykle mamy zabytki do konserwacji)
88Dzibril88
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Renault ZOE Riviera - seria limitowana
    Seria limitowana Riviera została opracowania na bazie wersji Intens wzbogaconej o ekran dotykowy EASY LINK 9,3”, funkcję Easy Park Assist oraz kamerę cofania. ZOE Riviera jest natychmiast rozpoznawalne po nowym kolorze ...

07 Maj 2021, 12:01

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Bez porównania samochód lepszy od pandy 4x4. Wolnossący, pancerny benzyniak i do tego dosyć oszczędny.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

07 Maj 2021, 12:06

Yeti super! Właśnie o takie przykłady mi chodzi! Ktoś ma jakieś doświadczenia z SX4 I gen ?
88Dzibril88
Nowicjusz

07 Maj 2021, 12:10

Znajoma żony miała, całkowicie bezawaryjny. Tylko to było auto z salonu, używane 5 lat. Sam nawet w nim nie siedziałem, więc tu nie pomogę.
edit:
Myślę, że dla Ciebie może to być optymalny wybór.
Nie za duże. Oszczędny i niezawodny silnik. Bardzo dobry napęd 4x4.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

07 Maj 2021, 12:59

Technicznym bliźniakiem sx4 jest Fiat sedici, zerknij sobie
Invi
Forumowicz VIP

07 Maj 2021, 13:06

Czy składają się w nim fotele na płasko? Bo chyba mamy to. Nawet w pułapie cenowym by się łapał. Na co uważać w nim?
88Dzibril88
Nowicjusz

07 Maj 2021, 14:13

88Dzibril88 napisał(a):Mike nie trzymany się sztywno, już wcześniej pisałem po waszych komentarzach
w takim razie zwracam honor, zapomniałem o tym :ok: sorry.

Można też klasycznie, czyli Nissan Qashqai (jest też przedłużona wersja)
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Skrzynia biegów: Automatyczna