REKLAMA
Przedewszystkim witam wszystkich forumowiczów gdyż jest to mój pierwszy post tutaj
Znalazłem się tutaj gdyż poszukuję wiedzy i mam nadzieję, że mogę ją tutaj pozyskać od bardziej doświadczonych w kwestii motoryzacji ludzi.
Do brzegu... ze względu na to, że nasz stary Scenic dobiega już do mety życia dobijając 20-tki i powodując, że chociaż się go bardzo kocha ze wszystkimi wadami to już nie bardzo mu się ufa w szczególności na długich dystansach czy jeździe autostradą 120. Postanowiliśmy przeskoczyć na coś młodszego i tutaj pojawiły się same problemy graniczące wręcz z nerwicą jak to przy poszukiwaniu nowego auta do rodziny...
W czym problem? A w wielu aspektach. Na co dzień pracujemy jako konserwatorzy zabytków co wiąże się z bardzo specyficznymi wymaganiami. Auto większość czasu (70%) porusza się w zakorkowanym mieście jakim jest Krakówek gdzie coraz bardziej przegaduje się o zakazie diesla (swojego czasu nawet wprowadzono strefę bez diesla na Kazimierzu i teraz znów temat wraca.) Pozostała jazda (30%) to dłuższe dystanse 200-400 km często z koniecznością zabrania dodatkowych ludzi oraz towaru. Rzadko, ale jednak zdarza się również jazda w terenie bardziej przyrodniczym gdzie nie ma asfaltu.
Reasumując potrzebujemy samochodu, który:
- Ma podwyższone zawieszenie, a najlepiej 4x4
- Jest pakowny ze składanymi fotelami na płasko przy jednoczesnych nieogromnych gabarytach samochodu
- Mam straszny problem względem paliwa, gdyż ze względu na wyżej podane argumenty boję się kupować diesla gdy nagle rządzącym odbije i nie będę mógł dojechać do zabytku, bo będzie strefa wolna od diesla. Najlepiej sprawowałaby się konfiguracja benzyna + lpg
- Ważne są dla mnie również koszty utrzymania i niezawodność jak u każdego przy jednocześnie niedużym zjadaniu paliwa.
- Koszt samochodu do 35 tyś.
- Rocznik 2014-2016
Jak widzicie temat nie jest lekki.... przynajmniej dla mnie.
Po dłuższych rozmyślaniach znalazłem kilku faworytów są nimi:
- Peugeot 3008
- Renault Koleos
Pojawiły się również szalone pomysły typu:
- Volvo XC70
czy totalny odpał w stylu
- Panda Cross (przy czym tutaj wszystko byłoby na tak gdyby nie przestrzeń, a w sumie jej brak)
Pomożecie?