Francus dla Konserwatorów :)

04 Maj 2021, 10:25

Przedewszystkim witam wszystkich forumowiczów gdyż jest to mój pierwszy post tutaj :D
Znalazłem się tutaj gdyż poszukuję wiedzy i mam nadzieję, że mogę ją tutaj pozyskać od bardziej doświadczonych w kwestii motoryzacji ludzi.

Do brzegu... ze względu na to, że nasz stary Scenic dobiega już do mety życia dobijając 20-tki i powodując, że chociaż się go bardzo kocha ze wszystkimi wadami to już nie bardzo mu się ufa w szczególności na długich dystansach czy jeździe autostradą 120. Postanowiliśmy przeskoczyć na coś młodszego i tutaj pojawiły się same problemy graniczące wręcz z nerwicą jak to przy poszukiwaniu nowego auta do rodziny...
W czym problem? A w wielu aspektach. Na co dzień pracujemy jako konserwatorzy zabytków co wiąże się z bardzo specyficznymi wymaganiami. Auto większość czasu (70%) porusza się w zakorkowanym mieście jakim jest Krakówek gdzie coraz bardziej przegaduje się o zakazie diesla (swojego czasu nawet wprowadzono strefę bez diesla na Kazimierzu i teraz znów temat wraca.) Pozostała jazda (30%) to dłuższe dystanse 200-400 km często z koniecznością zabrania dodatkowych ludzi oraz towaru. Rzadko, ale jednak zdarza się również jazda w terenie bardziej przyrodniczym gdzie nie ma asfaltu.

Reasumując potrzebujemy samochodu, który:
- Ma podwyższone zawieszenie, a najlepiej 4x4
- Jest pakowny ze składanymi fotelami na płasko przy jednoczesnych nieogromnych gabarytach samochodu
- Mam straszny problem względem paliwa, gdyż ze względu na wyżej podane argumenty boję się kupować diesla gdy nagle rządzącym odbije i nie będę mógł dojechać do zabytku, bo będzie strefa wolna od diesla. Najlepiej sprawowałaby się konfiguracja benzyna + lpg
- Ważne są dla mnie również koszty utrzymania i niezawodność jak u każdego przy jednocześnie niedużym zjadaniu paliwa.
- Koszt samochodu do 35 tyś.
- Rocznik 2014-2016

Jak widzicie temat nie jest lekki.... przynajmniej dla mnie.
Po dłuższych rozmyślaniach znalazłem kilku faworytów są nimi:

- Peugeot 3008
- Renault Koleos

Pojawiły się również szalone pomysły typu:
- Volvo XC70
czy totalny odpał w stylu
- Panda Cross (przy czym tutaj wszystko byłoby na tak gdyby nie przestrzeń, a w sumie jej brak)

Pomożecie?
88Dzibril88
Nowicjusz

04 Maj 2021, 11:48

3008 ma słabe benzyniaki (nie chodzi tutaj o moc), w Twoim budżecie słaby wybór - dużo rozbitków.
XC70 fajne auto, ale mając 35k wymagania rocznikowe na pewno nierealne.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

04 Maj 2021, 12:35

Ehhh czytałem o tym, w dodatku słabo nadają się na zagazowanie z tego co mówią "eksperci". Czy Macie jakieś pomysły? Jakieś propozycje innych modeli?
88Dzibril88
Nowicjusz

04 Maj 2021, 14:33

Ja bym zaczął od ustalenia wymagań, które w ogóle da się spełnić
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

04 Maj 2021, 14:39

Uważasz że tych się nie da? Podałem przynajmniej 2 pierwsze modele (3008 i koleos)które spełniają na papierze te wymagania. Chciałem poznać wasze zdanie na ich temat, posłuchać porad, a może usłyszeć nowe propozycje.
88Dzibril88
Nowicjusz

04 Maj 2021, 17:23

Co powiecie o Koleosie w gazie?
88Dzibril88
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Brytyjczycy wybrali najlepszą hybrydę
    Brytyjski portal Auto Trader przyznał Lexusowi NX 300h tytuł najlepszego samochodu hybrydowego na brytyjskim rynku. Nagroda została przyznana w ramach plebiscytu 2020 New Car Awards. Najlepszy w ogólnym rankingu W ...

04 Maj 2021, 22:03

Spełniają wymagania bo jakiś handlarz wystawił jednego czy dwa gruzy z zajechanym dieslem w tej cenie? Zejdź na ziemię, tym bardziej, że chcesz benzyniaka kupić a ich ceny są zdecydowanie wyższe. Wiesz ile jest na otomoto 3008 z benzyniakiem od rocznika 2014 do 35k? Ani jednego. A ile koleosów? Również ani jednego
Invi
Forumowicz VIP

04 Maj 2021, 22:11

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Cena około jest. Czy masz za Invi w takim razie jakieś propozycje względem wymagań samochodu pomijając rocznik?
88Dzibril88
Nowicjusz

04 Maj 2021, 23:04

No to wyrzuciłeś dwa najtańsze i co z tego? Pojedź, obejrzyj albo zleć to komuś kto ma pojęcie czy w ogóle nadaje się do jazdy i jest bezpieczne. A nawet jeśli jest ok w co baaaaaardzo wątpię to obydwa świeżo sprowadzone i razem z pakietem startowym wyjdą ponad 40

Szukając według takich kryteriów to za 35 można i BMW 3 z takiego 2014-2015 kupić.

Na razie przedstawiasz typowo polskie podejście, szukasz auta na które cię nie stać. Zestaw sobie te najtańsze możliwe gruzy z niezawodnością i kosztami utrzymania o jakich piszesz w pierwszym poście.

Po prostu masz kryteria wyboru z tyłka wzięte, nierealne.

PS. Kupię mieszkanie w Krakowie, nowe budownictwo, co najmniej 60m2 do 200 tys
Invi
Forumowicz VIP

04 Maj 2021, 23:27

Invy narazie psioczysz i nie podajesz żadnych opcji. Bez sensu.
88Dzibril88
Nowicjusz

04 Maj 2021, 23:27

Możesz sobie i koleosa kupić ale 2009 a nie 14-16
Invi
Forumowicz VIP

04 Maj 2021, 23:35

Invy do rzeczy... Budżet 35k i auto najbliżej tych oczekiwań. Podaj swoje 2-3 typy :)
88Dzibril88
Nowicjusz

04 Maj 2021, 23:39

Dacia duster, koniec typów. Masz wymagania oderwane od realiów
Invi
Forumowicz VIP

04 Maj 2021, 23:46

3008 bardzo fajny ale 2.0 hdi, moze byc nawet z automatyczna skrzynia.
Nie angażuję się w polemikę. Każdy jest inny, wszystko opiera się na kompromisach. Doradzam optymalne rozwiązania w oparciu o rzeczywistość, doświadczenie i zdrowy rozsądek.
lasagne
Początkujący

05 Maj 2021, 08:02

Invy dziękuję pomimo wszystko za wypowiedzi, ale nie pomagasz. Dacia Duster z tych wszystkich przedłożonych przeze mnie wymagań ma naprawdę bardzo mało, chyba tylko 5 miejsc siedzących, benzynę i trochę wyższy prześwit, pozatym cierpi na brak miejsca i fotele nie składają się na płasko. Pozdrawiam.
Ostatnio edytowany przez 88Dzibril88, 05 Maj 2021, 09:06, edytowano w sumie 1 raz
88Dzibril88
Nowicjusz