Freelander '03 Nie pali... Mroz ? Parafina ?

14 Sty 2009, 19:01

Witam,
Auto FreeLander 2003 TD4 2.0 DieselProblem zaczal sie od momentu przejazdzki na oparach... ledwo dojechalem do stacji paliwowej, samochod z braku paliwa kaszlal skakal... zatankowalem, znow kaszlal ale po 50 km, przestal. Pomyslalem ze pompa paliwowa w koncu sie odpowietrzyla. Problem wrocil przed swietami. Kombinowalem z pompa (w prawym tylnym nadkole) poniewaz, po testach wyszlo ze pompa raz dziala, raz nie (przerywa) wymienilem pompe. Wszystko to bylo w czasie mrozow. Wymienilem pompe kontrolka Check Engine juz sie nie swieci, pompa dziala prawidlowo ale auto nie za pali !!! W czym jest problem ? Czy ropa zamarzla ? Czy wytracila sie parafina ? Czytalem na forum o jakiejs gruszcze do pompowania, gdzie ja znajde ? Czy wymienic filtr ? Czy dolac benzyny do ropy ? Prosze o pomoc.
kamilek_snk
Nowicjusz

Miejscowość: Sanok
  • 15 Sty 2009, 11:35

miałem to samo wtd4 i też z tego roku wlałem z(karnistrów) on letniego inie mogłem się uciągnąć czek mi się zapalał wepchnąłem do garażu i przeszło,wlałem zimowego
    fredas
    Początkujący

15 Sty 2009, 11:37

gruszka była w starszych modelach TD
    fredas
    Początkujący

15 Sty 2009, 22:31

Zakładając, że wlałeś dobre paliwo - powinieneś sprawdzić filtr paliwa. To podstawowa czynność przy takiej jeździe "do ostatniej kropelki". Unikaj takich sytuacji, bo w przeciwnym przypadku (zawsze) mogą być kłopoty.
    Pozdrawiam i życzę powodzenia!
    Falmaa
    Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław

20 Sie 2009, 13:05

Witam

Ja mam problem z kontrolką Check Engine (silnik żółta z wykrzyknikiem) zapaliła mi sie w momencie gdy zbrakło mi paliwa po zalaniu nic sie nie zmieniło silnik odpalił ale kontrolka nie zgasła. Zrobiłem jeszcze jakieś 300 km kiedy nagle mój td4 2001 po zgaszeniu silnika nie chciał zapalić po testach wyszło że pompa paliwa w baku nie działa. Wymieniłem na pompę nową silnik odpala ale kontrolka nie zgasła. Co mam robić ?? boję się dalej jeździć bo mogę coś innego zatrzeć. Odłączałem akumulator na 30 min myślałem że się zrestartuje komp ale nic to nie dało.
    czas nie h... nie stanie.
    edi23
    Nowicjusz

Miejscowość: Anglik

20 Sie 2009, 14:17

Musisz podlaczyc pod komputer, aby wykasowac blad, odlaczenie akumulatora pomagalo w starszych autach w nowych juz nie.
    W Krwi benzyna, zamiast Serca turbina
    dawidbn
    Zaawansowany

Miejscowość: Koszalin
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
      Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
      Renault Supercinq Baccara
      Baccara to superwyrafinowana wersja Renault Supercinq: skórzana tapicerka i kierownica pokryta skórą, dopasowane wnętrze w beżowych tonacjach, gałka dźwigni zmiany biegów pokryta czarną skórą, ...

20 Sie 2009, 14:26

Witam

podłączenie pod komputer i to jest problem. No bo ja próbowałem się podłączyć u dwóch mechaników i nie dają rady. Jaki to musi być program, soft ?? chciał bym wiedzieć żeby spytać przez telefon czy maja coś takiego bo nie chce zjechać pół miasta za nim znajdę

Pozdrawiam
    czas nie h... nie stanie.
    edi23
    Nowicjusz

Miejscowość: Anglik