Freelander 2.0 di 99r.(model 2000)-elektryka i instr.

24 Kwi 2008, 21:51

Witam!Niedawno zakupiłem Landka Freelandera diesel 99 długi.Kilka rzeczy w nim nie działa z elektryki a mianowicie: tył wycieraczka+spryskiwacz(jeśli takowy tu jest,bo przełączniki są przy liczniku),przeciwmgielne tył(też jest przełącznik ale tak dziwnie chodzi),i chyba żarówka przepalona w panelu sterowania powietrzem.Mam pytanie co może być powodem i co muszę sprawdzić zanim oddam go do jakiegoś dobrego elektryka czy to czymś innym może być spowodowane,czy łatwo jest dojść do podświetlenia panelu (na dole przy pokrętłach)?...nie działa również klima,najprawdopodobniej nie ma w niej freonu(dopiero muszę sprawdzić)i jeszcze jedno pytanie odnośnie lusterka lewego od kierowcy,czy łatwo jest wyciągnąć same szkło gdyż jakiś baran dał nie oryginalne(stare jest pęknięte)i nie chodzi mi regulacja elektryczna góra-dół,lewo-prawo chodzi,muszę to tylko wyciągnąć,i wymienić(szkło już zamówiłem,sferyczne-białe)czy tam są jakieś zatrzaski i czy te lusterka są podgrzewane czy zwykłe?-proszę o poradę ewent jakieś małe instrukcje jak i do czego się zabrać od której strony:)-ogólnie autko jest w porządku tylko lubię jak mi wszystko w nim działa jak należy:)-pozdrawiam i czekam na jakieś posty w tej sprawie:)..Aha jeśli by miał ktoś odsprzedać lub załatwić polską instrukcje techniczną(książeczke)byłbym bardzo wdzięczny:)
lgilowski9
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Godziszka

25 Kwi 2008, 08:39

Jeśli lusterka są podgrzewane to musisz mieć włącznik do tego, jeśli go nie ma to.... wiadomo. :wink:
Sprawy elektryki są trudne i banalne. Jeśli jest napięcie przy lampie (np) to wyczyszczenie, sprawdzenie styków i wymiana żarówki załatwi sprawę, jeśli nie ma napięcia, to trzeba szukać, gdzie ono uciekło. A to już poważniejsza rzecz. :wink:
Z lusterkiem to nie wiem ale w większości aut da się samo szkło wyjąć. Skoro i tak chcesz je wyminić na oryginał, to możesz byc mniej ostrożny - jak pęknie to zero problemów.
Deskę rozdzielczą też dasz radę sam zdjąć. Musisz powoli i systematycznie szukać i odkręcać wszystkie mocowania. I sama odejdzie. :wink:
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Kielce

25 Kwi 2008, 10:16

Na pewno spróbuje się tym zająć sam,jeśli mi nie wyjdzie to o pomoc poproszę sfery wyższe:D...a co z wycieraczką+spryskiwacz tył??przyciski działają a one nie:/..i mam nadzieje że z tą klimą nie będzie problemów..dzięki Karson za zainteresowanie i podpowiedzi:)
lgilowski9
Nowicjusz
Awatar użytkownika

25 Kwi 2008, 13:44

Sprawdź czy silniczek daje ciśnienie (podaje płyn) do tylniej szyby. Jeśli nie, to on jest problemem - pewnie się spalił albo gdzieś nie ma styku. Jeśli ciśnienie jest, musisz po prostu wyczyścić dyszę spryskiwacza.

Wycieraczka podobnie, sprawdź, czy dostaje prąd. Jeśli jest to silnik się spalił, jeśli buczy ale nie chodzi to zapieczone są sworznie (przeniesienie napędu silnika do wycieraczki) - wystarczy nasmarować. Jeśli prądu nie ma, szukaj gdzie zginął. :wink:
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

30 Kwi 2008, 00:05

Hej Karson :)działa już wszystko(elektryka):)dzięki..zrobiliśmy sami..czeka mnie niestety jeszcze wymiana akumulatora,tu mam jakiś mały nie oryginalny-nie trzyma mi prądu za słaby i za mały:/muszę kupić typowy do Diesla 2.0 (czy tu byś mi coś może polecił?-Centra, Exide ,Kager a może inny?)w Centrze ich akumulatory zachwalają jak myślisz?co do lusterka lewego od kierowcy(to nie oryginalne)też do znajomego blacharza w sobotę
podjadę i zobaczymy co mi powie jak sie to tego zabrać,powiedz mi jeszcze kojarzysz jakie ma być ciśnienie w oponach w tym aucie??mam 15/185/60 4 takie same sztuki Haankook szosowe?!(Włoch na tych jeździł) i pytanie typu co może strzelać z tyłu(przynajmniej tak słychać)przy ruszaniu z jedynki?Za niedługo w ogóle robię mu ogólny przegląd wiec może na warsztacie sprawdzą co to może być:/
lgilowski9
Nowicjusz
Awatar użytkownika

30 Kwi 2008, 09:56

Strzelanie z tyłu to naprawdopodobniej krzyżak lub przegub.

Akumulatorów jest ogromny wybór - Centra, Jenox, Bosch i wiele innych.
Polecam polskie wyroby - Centra i Jenox. Jakościowo porównywalne do siebie, atrakcyjniejsze cenowo od zachodniej konkurencji. Polecam obydwie firmy.

Na drzwiach albo w okolicach słupka między drzwiami powinieneś mieć info jakie ciśnienie jest zalecane do Frelka. Jeśli nie ma to próbuj 1,8 lub 2,0 lub 2,2 atmosfery. Narysuj kredą w poprzek opony kilka kresek i przejedź kawałek. Jeśli kreski ścierać się będą równomiernie to ciśnienie jest OK, jeśli schodzi środek kreski - ciśnienie jest za duże, schodzą boki kreski - za niskie. Ot i cała filozofia. :wink:
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ile można zapakować do samochodu?
    Każdy samochód opisany jest dziesiątkami parametrów. Dotyczą pojemności silnika, ilości miejsc siedzących czy masy własnej. Wśród parametrów jest jeszcze jeden, często przez użytkowników ...

30 Kwi 2008, 12:17

Już dzwoniłem do Autofoty u nas w Bielsku i wybrałem Kager najnowszej generacji do Diesla jakiś wapniowy:)dadzą jakąs zniżkę to biorę;)zostanie mi do zrobinia to lusterko lewe(przyszły tydzien,muszę zamówicćna allegro samo szkło,po uprzedniej wizycie w sobote u znajomego blacharza)no i musze czymc podleic podsufitke z przodu pod szyba bo od słońca odłazi troszke,no i nic tylko uzbierać na przeglad z czesciami,czyli,oleje,filtry,rozrzad i te sprawy:)no i faktycznie ten krzyżak lub przegub..dzieki za wszystkie rady Karson:))
lgilowski9
Nowicjusz
Awatar użytkownika

02 Maj 2008, 19:39

wklej fotkę albo daj linka do zdjęcia swojego frelka. pochwal się. ;)
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

04 Maj 2008, 22:10

A jak tu sie wkleja fotkę ?:/czy muszę specjalnie jakoś zmniejszyć rozdzielczość zdjęcia?bo mam parę fotek i chciałbym umieścić ale coś się nie chce zapisac?:/
lgilowski9
Nowicjusz
Awatar użytkownika

04 Maj 2008, 22:14

a co do tych opon to zrobić na oponie z zewnątrz czy przy bieżniku:/?
lgilowski9
Nowicjusz
Awatar użytkownika

04 Maj 2008, 23:17

zmniejszyłem do 80pikseli fotkę i dalej nie mogę umieśić emblematu w moim profilu:/a co do fotek to może wyślę Ci na meila??
lgilowski9
Nowicjusz
Awatar użytkownika

05 Maj 2008, 22:35

wrzuć fotkę na

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

i wklej tu link z nr 1. fotka powinna się pokazać.

kreskę rysujemy w poprzek części czołowej czyli w poprzek bieżnika. :wink:
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

06 Maj 2008, 10:52

Tojestjakas inna stronka?A jak tu wkleic zeby sie mi ikonka pod moim loginem wyswietlała?
lgilowski9
Nowicjusz
Awatar użytkownika

06 Maj 2008, 15:15

Ok spróbuje z tymi kreskami...w tej chwili mam 2.2 zprzodu mniej na pewno nie bo by wygladały jak flak a nie wiem czy jeszcz enie dopompowac bo nieco dziwnie wyglada wlasnie z rzodu(wiadomo przez silnik) I strasznie miekki na zakretach czuje jakby podwijalo opone:),a powiedz mi jeszcze z przodu podsufitka mi nieco odłazi czym by to można podleić zeby nie zniszczycc lub nie przepalic delikatnego materiału do gąbki??pozdrawiam
lgilowski9
Nowicjusz
Awatar użytkownika