Freelander 2000 parowanie przedniej szyby

01 Lis 2013, 17:46

Koledzy mam freelandera 2000 nawiew z przodu i boku bardzo ładnie daje , gorącym tez wieje ale na szybę ledwie dmucha jak dam nawet na. 4 , mam klime ale to tez ńic nie daje, klima nabitą , co robić filtra kabinowego ńie ma ten model sprawdzalem pod nogami to jest Anglik, gdyby nagrzewnica była do dupy to by przed ńie grzal a grżeje, bardzo mocno tez dmucha po przekładce chyba ńie zaślepili nawiewow . paruje tylko przednia szyb co robić. :shock:
Willy1
Nowicjusz

Prawo jazdy: 27 02 1974
Przebieg/rok: 50tys. km
Auto: Freelander
Silnik: 2000cm
Paliwo: Diesel
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

03 Lis 2013, 14:17

Sprawdz, czy po przełączeniu nawiewu na szybę, nie dmucha czasem jeszcze gdzie indziej - np. na nogi.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna

04 Lis 2013, 14:01

dmucha wszędzie zwłaszcza z przodu, jak dam na przód dmucha jeszcze mocniej z przodu, jak zamknę przód dmucha więcej na szybe ale nie jest to rewelacja
Willy1
Nowicjusz

05 Lis 2013, 11:26

Chodzi mi o to, czy jak przełączysz na szybę, to dmucha tylko na szybę, czy jeszcze gdzieś? Nawet słabiej?
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

06 Lis 2013, 13:31

jak dam na szybe i mam otwarte inne kratki dmucha na szybę i na przód, jak mam zamknięte kratki przednie dmucha na szybę.
jak nadm na przód dmucha z przodu.
:)
Willy1
Nowicjusz

07 Lis 2013, 11:06

Willy1 napisał(a):jak dam na szybe i mam otwarte inne kratki dmucha na szybę i na przód

Jeżeli na regulatorze kierunku nadmuchu jest symbol tylko szyby, to najprawdopodobiej niedomykają się klapy z nadmuchu na przód. Spróbuj jeszcze dac inny kierunek np. tylko na nogi - jak będzie dmuchało dodatkowo na przód, to już pewne, że to wina klapy. Winowajcą może też być sam przełącznik, ale ten najmniej się psuje. No i jeszcze kwestia czy masz regulację kierunku nawiewu na podciśnienie czy elektryka. Jednakże tak czy inaczej trzeba się przyjrzeć zespołowi klap.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowy Volkswagen Touareg - wyznacza drogę
    Nowy Touareg - model trzeciej generacji jest kolejnym ważnym elementem wielkiej ofensywy Volkswagena. Samochód zajmujący miejsce na samym szczycie oferty marki, swoją wyrazistą stylistyką, innowacyjnymi technologiami ...

19 Lis 2013, 23:37

we Freelanderze I nadmuch na szybe czołową nawet w oryginalnym RHD czy LHD jest niedopracowany, za małe kanały i za krótkie rozprowadzenie na boki szyby
chyba sobie przypominam w którym landzie to projektowano :shock:
Jak to jeszcze przerabiano na czas lub po kosztach to czasem trafiają się rury od odkurzaczy - lub spiro, a szpary na łączeniach dyskwalifikują układ
pomijam przeróbkę obudowy parownika klimy - to nieraz już kwintesencja rzeżby :mrgreen:
jak mamy sprawne palce i giętkie rączki to deska rozdzielcza do góry ;
plastry i środki uspokajające mogą się przydać
przyjacielscy sąsiedzi ??? zakłamani agresorzy, mija 75 lat od ciosu w plecy - im sie znów marzy wypad w Europę , nawet jakby miały zginąć tysiące podwładnych, nieważne wyśle się następnych
sympatyk
Zaawansowany

Miejscowość: na skraju grodu
Prawo jazdy: 15 09 1976
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Freelander e picc. scuderia
Silnik: Otto 95÷121