hamulec zjazdowy włącza się poprzez przyciśnięcie żółtego przycisku na drążku zmiany biegów i przesunięcie "pierścienia" w dół. powinna Ci się ukazać żółta obwódka na drążku zmiany biegów, ale to tylko świadczy o tym że "pierścień" a raczej włącznik bo on jest włącznikiem (żółty przycisk to jedynie zabezpieczenie przed samoczynnym włączeniem lub wyłączeniem) powinien być załączony. jeżeli jest wszystko oki to przy włączonej "1" lub "R" na kokpicie powinna zapalić Ci się ZIELONA
kontrolka "samochód na pochylni" (kontrola zielona miga gdy włączony jest inny bieg niż "1" lub "R" bądź "luz" wtedy system NIE będzie utrzymywał prędkości) jeżeli jedziesz długo na hamulcach i zagrzejesz je zbytnio to zapali Ci się żółta (zapala się ona również jak coś się "kopie" z hamulcami)
Jeżeli układ jest sprawny to po przekroczeniu prędkości 7-10km/h, wyłącznie na biegu "1" lub "R" i nie dodawaniu gazu hamulce będą automatycznie hamować twoje auto odgłos przy tym będzie podobny do działania ABS.
hamulec zjazdowy możesz sprawdzić: włączając "1" potem hamulec górski następnie dodaj gazu żebyś uzyskał 15-20KM/H albo więcej i ZDEJMIJ NOGĘ z GAZU (to bardzo ważne ponieważ system nie powinien działać gdy dodaje się gazu)
JEŻELI po włączeniu hamulca górskiego czyli wciśnięciu przycisku i przesunięciu całego włącznika w dół nie zapali Ci się zielona kontrolka to zdejmij gumę z drążka zmiany biegów i tam do tego włącznika powinny być podpięte 2 kable. one mogą być po prostu URWANE!! ja tak miałem ze 2 razy i sądzę że u Ciebie mogło zrobić się to samo więc sprawdź! ja dałem grubsze kable i przymocowałem je do drążka zmiany biegów
![Very Happy :D]()
pomogło!! pozdrawiam i mam nadzieje że pomogłem!!