Freelander Obroty, Turbo

02 Wrz 2008, 19:29

Witam. Jako nowy użtytkownik chciałbym przedewszystkim się przywitać.

Pisze tutaj, gdyż mam wielki problem. Naprawdę wielki.

Mianowicie

Posiadam freelandera 2.0 TDi z 99' (Wcześniej nie jezdzony w terenie, przekładnia mostowa (reduktor?) w porządku). Przebieg 166tys

Po kupnie padła turbina. Auto jest bardzo mułowate itd itd. W serwisie mi powiedzieli, że ciśnienie na turbinie powinno wynosic ok 3bar'ów a ja mam 0,5bar. Siłownik (ten regulator co otwiera turbo) nie chodzi, lecz wydajem i się, że jest to spowodowane brakiem ciśnienia. Węże posprawdzałem, jedyną dziurkę jaką mam to w uszczelce pomiędzy kolektorem a nagrzewnicą. (na "luzie" ma ok 900 obrotów co jest wg. mnie za dużo)

Teraz drugie pogorszenie stanu rzeczy.

Tydzień temu auto zaczęło dziwnie mi się trząść powyżej 90km/h i tylko przy dodawaniu gazu od tej prędkosci. Dojechałem do miasta i stwierdziłem podczas staniu "na luzie", że obroty wzrosły do 1250 obr/min.
Gdyby było tego mało auto podczas stania na światłach dodało SAMO sobie gazu i doszło do ok 2500obr/min po jakis 5sek spadło do 1250.

teraz podczas zmiany biegu auto trzyma jeszcze się na obrotach (mino wcisnietego sprzegła) i dopiero bo dłuższym czasie (ok 1-1,5 sek) obroty spadają.

I tutaj mam prośbe. niech naprawdę ktoś kto się na tym zna lub zna kogoś kto wie w czym problem da mi znać.

Pozdrawiam i liczę na szybką odpowiedz

PS: Mam nadzieję, że wyraziłem się czysto i przejrzyście. W razie pytan chętnie odpowiem
Kuber
Nowicjusz

Miejscowość: Lubin woj. Dolnośląskie

03 Wrz 2008, 20:57

Wymieniłem uszczelkę pomiędzy kolektorem a nagrzewnicą. Auto dalej zachowuje się tak samo.

Podejrzewam pompę wtryskową.

Jakie są objawy uszkodzenia pompy wtryskowej?
Co oznacza kontrolka TC?
Kuber
Nowicjusz

03 Wrz 2008, 21:16

totalnie nikt nic nie wie?
Kuber
Nowicjusz

04 Wrz 2008, 16:29

nie dam wiary, że nikt nie wie jakie są objawy uszkodzenia pompy wtryskowej.
Kuber
Nowicjusz

04 Wrz 2008, 18:01

TC to kontrolka traction control czyli kontrola rakcji
Diablos
Początkujący

Miejscowość: Jaroszowa

04 Wrz 2008, 19:48

Dzięki. Nawet się nie domyśliłem :P

A z tą pompa wtryskową ? jakie są objawy?
Kuber
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Sezon na porywiste wiatry
    Od października do marca mamy w Polsce sezon na porywisty wiatr. Zimowe wichury różnią się od tych występujących latem swoją długotrwałością, ponieważ mogą siać zniszczenie nawet ponad dobę. Na co uważać w czasie jazdy ...

08 Wrz 2008, 13:33

Na moje pytania też jakoś brak odpowiedzi.
Wniosek że musimy radzić sobie sami.
I uważać żeby po nabraniu doświadczenia (wydaniu pieniędzy w warsztacie) nie zrobić się tacy sami.
Land Rover freelander 2.0 2001
Artbor
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa

08 Wrz 2008, 16:39

dobra uwaga.

na czwartek jestem umówiony na "rozbieranie auta"... zobaczymy co z tego wyniknie.
Kuber
Nowicjusz