Freelander płyn chłodniczy cieknie - czy mogę jeździć?

22 Kwi 2009, 13:08

Witam wszystkich jestem nowy. Niedawno kupiłem Frelka z 2002 r. 1.8. Niestety nie mam możliwości naprawiania samochodu we własnym zakresie i jestem skazany na mechaników. Chyba od poniedziału cieknie mi płyn chłodzący spod silnikia. Ubyło pół zbiorniczka i muszę szybko dolać. Do mechaniaka jestem dopiero umówiony na poniedziałek. Czy mogę do tego czasu jeździć na dolewkach? Zaznaczam, że w weekend muszę zrobić ok 300 km. Co mogło się popsuć? Może uda mi się od czego czasu zamowić częścia zapasowe. Zauważyłem, że w internecie można je kupić znacznie szybciej i taniej niż w hurtowniach w Łodzi. Na samych sprzęgle (to też muszę zrobić) zaoszczędziłem podad 600 zł i półtora tygonia czasu.

Z góry dzięki za ewentualne odpowiedzi.
Land Rover Freelander 1.8, 2002 r. 117 KM
Ericae
Nowicjusz

Miejscowość: Łódź

22 Kwi 2009, 13:23

Pewnie że możesz jeździć na dolewkach tyle żebyś lał ten sam płyn i pilnował stanu.
Jeśli cieknie spod jakiegoś gumowego przewodu łączącego to już wiesz co się może dziać,pękło rozszczelniło się kawałek gumowego węża.Jeśli nie bardzo widać skąd to może to być uszczelka pod głowicą.Popoatrz, pooglądaj silnik dokładnie i zobazysz co i jak, bo mogła się tylko nieco poluźnić obejma.
motorro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Ziemia Lubuska/Dolny Śląsk

22 Kwi 2009, 14:42

Motorro, dzięki za pomoc.
Land Rover Freelander 1.8, 2002 r. 117 KM
Ericae
Nowicjusz

Miejscowość: Łódź

22 Kwi 2009, 20:03

Ericae napisał(a):. Zaznaczam, że w weekend muszę zrobić ok 300 km.

A ja bym nie zaryzykował jechać 300km niesprawnym samochodem
Freelander TD4
MCARTUR
Aktywny

Miejscowość: gdzieś na południu

23 Kwi 2009, 10:59

mozesz przegrzac silnik jak w pore nie zauwarzysz u mnie kiedys tez ublol plynu dolalem i jak wracalem do domu to zaczelo cos stukac spod silnika okazalo sie ze reduktor tzn podgrzewacz oleju chyba sie to nazywa albo chlodnica oleju. mechanik naprawil tak ze dalo sie jezdzic ale powiedzial ze reduktor do wmiany i mial racje
land rover freelander 2000r. 1.8 petrol 120KM
rafciuch
Aktywny

Miejscowość: grudziadz

26 Kwi 2009, 15:19

Panowie a gdzie jest czujnik temperatury, na chłodnicy czy na silniku???
... byle do 15:00, byle do piątku ...
HUBI
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: www
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Adaptacyjne światła AHS (2012)
    Opracowany przez japońską markę Lexus, system adaptacyjnych świateł drogowych AHS (Adaptive High-beam System) pozwala maksymalnie wykorzystać moc świateł drogowych, nie oślepiając innych użytkowników drogi. To rozwinięcie ...