Freelander porysowana boczna szyba

17 Cze 2010, 17:34

Witam wszystkich na forum poświęconym Felkom :razz:

Od dwóch miesięcy jestem posiadaczem owego auta z roku 2003. Uczucia jak do tej pory mieszane ale poczekamy zobaczymy. Chciałbym się was zapytać czy w waszych autach macie rysy na bocznych szybach? To chyba nieszczęsne rozwiązanie konstrukcyjne w drzwiach powoduje że pomiędzy szybę a uszczelkę (zamszowo podobną) dostaje się piach lub drobne kamyczki i rysują szybę. Zastanawiam się nad kupnem nowej lecz jeśli historia będzie się powtarzać to chyba nie ma sensu. Byc może jednak poprzedni właściciel nie zwracał uwagi na czystość i otwierał boczne okna kiedy te były zabłocone ? jakie są wasze doświadczenia w tym względzie?

Pozdrawiam
Tony
tony.zielony
Nowicjusz

Miejscowość: Pomorskie

18 Cze 2010, 20:31

Witam, myśle że to wina poprzednika zadna szyba nie bedzie obojętna na piach - gdyby uszczelka miała inny profil byłoby lepiej , zmień szybę na używaną -myśle ze można juz teraz wybrac nawet rocznik żeby grała z pozostałymi
w moim z 2001 nie mam rys
pozdrawiam
sympatyk
Zaawansowany

Miejscowość: na skraju grodu
Prawo jazdy: 15 09 1976
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Freelander e picc. scuderia
Silnik: Otto 95÷121
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna

20 Cze 2010, 16:51

Dzięki kolego za odpowiedź :wink: . Może ktoś jeszcze podzieli się spostrzeżeniami? Rysuje się czy nie :?:
tony.zielony
Nowicjusz

Miejscowość: Pomorskie

20 Cze 2010, 20:38

Troszeczkę ale nie aż tak żeby w oczy gryzło.
... byle do 15:00, byle do piątku ...
HUBI
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: www

20 Cze 2010, 20:51

Mam wersję serengheti w której mam fabrycznie szyby przyciemniane i tez troszke sie szyby zrysowały od otwierania...głownie pasażera....ale widac to tylko od środka.... nie mam zamiaru ich zmieniać a co do Frelka to przymieżam się przesiąść na wersję 2 (od tyle o free)
była moja mała bestia - Freelander 2002 1.8 petrol
teraz jest Ford S-MAX Titanium
kaskaderr
Początkujący

Miejscowość: Śląskie
Auto: Ford eS-MAks
Silnik: 2.0 145KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2009
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...