Freelander SERVO

22 Gru 2008, 11:13

Witam chciałbym zapytać czy spotkaliście sie z czymś takim??
pedał od hmulca jest miękki na 1 raz, po 2 juz jest OK
słychac z SERVA jakiś szum tak jakby powietrze uciekało
jak się przyciśnie pedał hamulca tak około 1-2cm szum ucicha.
Moje pytanie czy SERVO do wymiany czy to coś poważnieszego.
Pozdrawiam.
misiek604
Nowicjusz

22 Gru 2008, 17:18

Ciekawy temat ,u mnie być może jest początek czegoś podobnego.Po naciśnięciu jeden raz pedału słyszalny jest też szum ale hamulec działa,samochód hamuje jednak po 2 naciśnięciu czuć jest ,że hamulec jest bardziej twardy ABS działa .Myślałem,że to wina tego że nie mogłem odpowietrzyć jednego tylnego koła bo odpowietrznik zapieczony.
Napisz czy jak naciskasz pedał za pierwszym razem dobrze ci hamuje i czy ten szum jest słychać cały czas czy tylko podczas hamowania.
Freelander TD4
MCARTUR
Aktywny

Miejscowość: gdzieś na południu

22 Gru 2008, 17:23

mialem cos podobnego w vektrze (opel vectra) zmienilem plyn odpowietrzylem i bylo ok, tez nie moglem odkrecic odpowietrznika ale potem musialem go wymeinic bo sie zerwal heh
land rover freelander 2000r. 1.8 petrol 120KM
rafciuch
Aktywny

Miejscowość: grudziadz

22 Gru 2008, 19:11

Ja też mam początki czegoś takiego :( . Zjawisko jest silniejsze po dłuższym postoju auta (3-4dni), również po dłuższym postoju po odpaleniu silnika świeci mi się kontrolka ABS. Gaśnie po ok. 5min jazdy. Przy następnych odpalaniach ok. Jak pochodzi na luzie to przy następntym odpaleniu też to samo - świeci się.
... byle do 15:00, byle do piątku ...
HUBI
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: www

22 Gru 2008, 20:42

serwo do wymianu
Suzuki Jimny
Mitsubishi Outlander
Land Rover Discovery 3 ChallangeG4
macpaw5
Zaawansowany
Awatar użytkownika

22 Gru 2008, 22:51

A co do tej kontrolki ABS to to coś jest z komputerem czy tak ma być?Mi też się jesienią zaczęła świecić tak przez ok.4 po odpaleniu.A po angielsku nie bardzo umiem żeby się doczytać o co chodzi.
motorro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Ziemia Lubuska/Dolny Śląsk
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Opel Mokka otrzymał pięć gwiazdek w testach Euro NCAP
    Niezależna organizacja konsumencka Euro NCAP (Europejski Program Oceny Nowego Pojazdu) przyznała kompaktowemu SUV-owi Mokka pięć gwiazdek. A zatem kolejne auto wyprodukowane przez Opla otrzymało od Euro NCAP najwyższą ocenę. ...

28 Gru 2008, 19:46

U mie kontrolka od ABS świeci przez kilka dobrych sekund od uruchomienia silnika- potem gaśnie ale ABS działa od razu.
Natomiast mam problem z twardym pedałem hamulca- pierwsze naciśnięcie jakoś ujdzie i jeszcze hamuje ale za drugim i więcej razem to jest twardy jak deska i muszę się solidnie zaprzeć aby zahamować. Aż boję się myśleć co będzie przy ostrym hamowaniu przy 100km/ h??? Podpowiedzieli mi abym wywalił reduktor hamowania i tak zrobiłem- poprawiło się ale bardzo, bardzo mało.
Co robić???
passat1
Początkujący

09 Sie 2009, 20:49

Passat minęło już sporo czasu napisz jak poradziłeś sobie z powyższym problemem? Mam dokładnie to samo.
HUBI
Początkujący
Awatar użytkownika

09 Sie 2009, 22:56

misiek, masz typowy objaw zapowietrzenia układu ham. odpowietrzaj do skutku ew. możesz mieć zbyt stary płyn w układzie ham., wymień i oczywiście odpowietrzyj. z serwem zaczekaj, może prościej będzie j.w.
pozdr
az td4
friluś1
Zaawansowany

Miejscowość: wrocław
Auto: LR Freelander
Silnik: td4 112kM
Paliwo: Diesel
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

10 Sie 2009, 12:55

Przy zapowietrzeniu chyba powinien działać ABS czy tak? U mnie na asfalcie nie działa a na żwirówce mizernie, jak złapie to nie bardzo chce puścić. Na trawie też nie działa.
HUBI
Początkujący
Awatar użytkownika

10 Sie 2009, 15:36

HUBI napisał(a):Przy zapowietrzeniu chyba powinien działać ABS czy tak? U mnie na asfalcie nie działa a na żwirówce mizernie, jak złapie to nie bardzo chce puścić. Na trawie też nie działa.

ABS tzn cały układ hamulcowy wraz z pompą musi być bdb odpowietrzony, jeżeli słabo Ci działa ABS, a dawno dawno temu zmieniałeś płyn hamulcowy to podstawowym krokiem jest zmiana płynu i odpowietrzenie hamulcy
Najlepszym sposobem jaki jest stosowany przez niektórych kumatych mechaników to wypieranie starego płynu nowym, troszke to trwa ale jest bezinwazyjne i nie zapowietrza układu
Pompowanie pedałem podczas wymiany płynu niestety nie zawsze gwarantuje prawidłowe odpowietrzenie układu

Stara metoda mechaników na uszkodzone serwo to pompowanie pedałem hamulca i obserwowanie obrotów silnika na biegu jałowym, jak szybko rosną pod wpływem pompowania to serwo jest niesprawne do końca - to jest metoda zaobserwowana w warsztatach

Czytając to forum i patrząc na usterki Frelków to mi się robi gęsia skórka, miałem wiele aut i servo nawet w takich z przebiegiem 280 tys smigało aż miło, to samo dotyczy pomp wspomagania kierownicy były to jedne z niezniszczalnych elementów
Zdarzały się usterki maglownic, wycieki, pocenie się, ale żeby padały pompy wspomagania, mam wrażenie, że we Frelkach psuje się wszystko począwszy do klamki kończąć na złożonym układzie napędowym
Freelander 2004 1.8 16V
Konrad Targówek lub 147750Mhz SQ5OMU
Konrad Targówek
Początkujący

Miejscowość: Warszawa

11 Sie 2009, 17:06

Konrad Targówek napisał(a):Czytając to forum i patrząc na usterki Frelków to mi się robi gęsia skórka, miałem wiele aut i servo nawet w takich z przebiegiem 280 tys smigało aż miło, to samo dotyczy pomp wspomagania kierownicy były to jedne z niezniszczalnych elementów

Po raz kolejny popieram Cie kolego, podobno takie same schody są z Deu Musso względnie Sang Young Musso.

W jakiej kolejności odpowietrza się koła we Frelku i czy zwykłe odpowietrzanie zda egzamin, w necie są opinie że do odpowietrzania układu z ABS-em trzeba użyć pompy próżniowej??? :shock:
HUBI
Początkujący
Awatar użytkownika