Freelander szarpanie

18 Sty 2009, 22:16

no wlasnie dzis jak chcialem wyjechac z parkingu wrzucilem wsteczy i kawalek cofnolem i poczulem jak bym w cos uderzyl albo najechal ale nie dalo sie jechac dalej to dalem do przodu i znow cofnelem i znow to samo jak bym w cos uderzyl ale nic nie bylo ani pod kolami ani za mna w koncu zawrucilem potem bylo ok. co to moglo byc??
land rover freelander 2000r. 1.8 petrol 120KM
rafciuch
Aktywny

Miejscowość: grudziadz

18 Sty 2009, 22:33

Mi kiedyś ktoś wrzucił badyla w alusa i się tak zablokowało :lol: .
motorro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Ziemia Lubuska/Dolny Śląsk

21 Sty 2009, 23:07

rafciuch napisał(a):no wlasnie dzis jak chcialem wyjechac z parkingu wrzucilem wsteczy i kawalek cofnolem i poczulem jak bym w cos uderzyl albo najechal ale nie dalo sie jechac dalej to dalem do przodu i znow cofnelem i znow to samo jak bym w cos uderzyl ale nic nie bylo ani pod kolami ani za mna w koncu zawrucilem potem bylo ok. co to moglo byc??
PRZECZYŚĆ SZCZĘKI HAMULCOWE I ZOBACZ CZY LINKI HAMULCOWE WRACAJĄ
zbigbo
Nowicjusz

22 Sty 2009, 19:42

witam w moim landku takie objawy zakończyły się wymianą reduktora
antek3006
Nowicjusz

22 Sty 2009, 21:09

no wiem ze musze reduktor zmienic ale narazie brak funduszy
rafciuch
Aktywny

29 Sty 2009, 17:05

antek3006 napisał(a):witam w moim landku takie objawy zakończyły się wymianą reduktora
- jutro Ci napiszę , ponieważ jutro jestem z tym szarpaniem umówiony na warsztat , ale prawdopodobnie to blokada szczęki hamulcowej z tyłu - do jutra..
stanisław tołłoczko
Początkujący

Miejscowość: pomorze

30 Sty 2009, 16:37

stanisław tołłoczko napisał(a):
antek3006 napisał(a):witam w moim landku takie objawy zakończyły się wymianą reduktora
- jutro Ci napiszę , ponieważ jutro jestem z tym szarpaniem umówiony na warsztat , ale prawdopodobnie to blokada szczęki hamulcowej z tyłu - do jutra..
- tak jak podejrzewałem,/ szykowałem sie na naprawę tylnych hamulców od dłuższego czasu i miałem ze sobą:nowe szczęki i cylinderki/. W moim przypadku była pęknięta i oderwana okładzina tylnej szczęki - wymieniłem wszystko na nowe / bo i cylinderek zaczął cieknąć/. Narazie jest cicho - odpukać jakby się zmieniło dam znać.
stanisław tołłoczko
Początkujący

31 Sty 2009, 17:11

- tak jak podejrzewałem,/ szykowałem sie na naprawę tylnych hamulców od dłuższego czasu i miałem ze sobą:nowe szczęki i cylinderki/. W moim przypadku była pęknięta i oderwana okładzina tylnej szczęki - wymieniłem wszystko na nowe / bo i cylinderek zaczął cieknąć/. To uderzenie /charakterystyczny odgłos jakby coś najechać - przejechać/ podczas cofania - to nie hamulce, po naprawie hamulcy u mnie uderzenie powturzyło się podczs cofania. To może być cos grożnego - np. napęd.
stanisław tołłoczko
Początkujący

31 Sty 2009, 23:25

ja zauwazylem ze jak auto postoi ze 2 dni to wtedy jest czyli wina bedzie hamulcow. prawdopodobnie. trza bedzie zajrzec do tylnych bebnow
rafciuch
Aktywny

01 Lut 2009, 12:51

rafciuch napisał(a):ja zauwazylem ze jak auto postoi ze 2 dni to wtedy jest czyli wina bedzie hamulcow. prawdopodobnie. trza bedzie zajrzec do tylnych bebnow
- to nie jest wina hamulcy, ani też zawieszenia - wymieniłem na nowe : szczęki, cylinderki ,tuleje zawieszenia i też myślałem że to hamulce, trzeba prosić o pomoc fachowców na naszym Forum. To jest poważna sprawa - chyba napęd siada.
stanisław tołłoczko
Początkujący

02 Lut 2009, 22:57

Nie znam sie za bardzo chlopaki ale czy nie ma na to rowniez wplywu podpora walu?
przemus30
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Drammen Norwegia

03 Lut 2009, 15:17

przemus30 napisał(a):Nie znam sie za bardzo chlopaki ale czy nie ma na to rowniez wplywu podpora walu?
- - podpory wału/łożyska/ wymieniłem niedawno, to jest charakterystyczny odgłos uderzenia z tyłu /okolice dyfra/ , wrażenie jakby coś zostało najechane/przejechane/ w czasie cofania auta. Jak widac nie jestem odosobniony tą awarią. Fachowcy Forum -POMOCY.
stanisław tołłoczko
Początkujący

04 Lut 2009, 21:24

Ja ostatnio też zaobserwowałem takie objawy u siebie.Ale mi sie wydaje że to są luzy, bo jak stał na podniośniku to kręciłem jednym kołem, a drugie zaczęło się kręcić po 1/4 obrotu.
motorro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Ziemia Lubuska/Dolny Śląsk