Freelander Td4

21 Sty 2010, 19:18

Witam.właśnie tej zimy zaliczyłem pierwszy poślizg ,i kłopoty gotowe.W wyniku tego zdarzenia uszkodziłem lewą stronę zawieszenia;amortyzatory,łaczniki stabilizatorów,wahacz.
Nie ma też przedniego napędu(koła obracają się luźno).Proszę o podpowiedź co mogło się uszkodzić.Słychać tylko szum z przodu auta.Wcześniej szum też był słyszalny ale słabszy i z prawej strony-(reduktor?)
piotrtd4
Nowicjusz

21 Sty 2010, 20:12

a co z napędem na tył ?
pozdr
az td4
friluś1
Zaawansowany

Miejscowość: wrocław
Auto: LR Freelander
Silnik: td4 112kM
Paliwo: Diesel
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

21 Sty 2010, 20:59

więc czeka Cię wymiana amorów przód komplet bo nie wymienia się jednej sztuki. Łączniki są tanie w miarę, wahacz nie wiem jak stoi cenowo. Nie masz napędu na oba przednie koła czy tylko na lewe? Jak na oba to mogłeś rozwalić wieloklin w skrzyni, w efekcie czego nie ma przeniesienia napędu na ird oraz na lewe koło, jeśli lewe się kręci to mechanizm różnicowy wyjścia na lewe koło, tak czy inaczej wygląda na to że coś w obrębie skrzyni.
Legion1349
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Katowice

22 Sty 2010, 21:19

Podnosiłem tylko lewe koło i kręciło się swobodnie.Myślę, też że to raczej coś z przy skrzyni.
Tylny napęd chodzi ok.Dzięki za podpowiedzi.Pozdrawiam.
piotrtd4
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...