FREELANDER - WYMIANA SKRZYNI BIEGÓW.

04 Lip 2009, 16:38

Witam kolegów - jeżdżę Freelkiem 2,0TD z 1999r.- dostałem " podobno" dobrą skrzynię biegów i zamieniam. Pomyślałem przy okazi wymienię łożysko oporowe na wałku skrzyni biegów - zamówiłem na Allegro - nowe. Zapytanie do kolegów - co jeszcze wymienić przy okazji- podpowiadają że łożysko obudowy skrzyni biegów a ja niewiem czy u mnie ono występuje. Co jeszcze ewentualnie i na co zwrócić uwagę przy wymontowaniu i zamontowaniu?.
stanisław tołłoczko
Początkujący

Miejscowość: pomorze

04 Lip 2009, 21:02

Na reduktor.Jeśli on jest już u końca swego żywota to można by go wymienić.
motorro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Ziemia Lubuska/Dolny Śląsk

04 Lip 2009, 21:10

motorro napisał(a):Na reduktor.Jeśli on jest już u końca swego żywota to można by go wymienić.
- chętnie ale zadrogi - narazie nie woła -poczekam. motorro - napisz coś na temat łożyska obudowy skrzyni biegów.
stanisław tołłoczko
Początkujący

05 Lip 2009, 11:17

Niestety nie miałem z tym jeszcze do czynienia i nie wiem co i jak a mechanikiem nie jestem, tyle że lubię pokręcić :grin: .
motorro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Ziemia Lubuska/Dolny Śląsk

21 Lip 2009, 09:41

motorro napisał(a):Niestety nie miałem z tym jeszcze do czynienia i nie wiem co i jak a mechanikiem nie jestem, tyle że lubię pokręcić :grin: .
stanisław tołłoczko
Początkujący

15 Sie 2009, 19:27

witam kolegów- chce wyjác skrzyni biegow z freenandera1,8 GSI, wiem ze musze oddzielic tylni unit, który jest polaczony z walemkorbowym. po to zeby wyciágnác unit, któryjest polaczony z polosia lewego kola i wtedy ta czesc moze mi zejsc. ale oddzielitem unit, ktory jest polaczony z walem i cofnal sie na 20 mm w prawa strone i nie chce zejsc dalej. co dalej robic, zeby zdjac tylni unit,który jest odpowiedzialny za naped na tylne kola?
moze którys z kolegów ma dostép do schematu skrzyni biegów do mojego landka, albo zna strone z której mozna taki schemat w jezyku polskim zsiagnac?
wszelkie, mádre podpowiedzi bardzo wskazane
ivko
Nowicjusz

Miejscowość: polska

16 Sie 2009, 09:27

sprobuj lewarek zaprzec o jakals mocna czesc i go przesunac lewarkiem
land rover freelander 2000r. 1.8 petrol 120KM
rafciuch
Aktywny

Miejscowość: grudziadz

16 Sie 2009, 19:20

tam nie ma miejsca na żaden lewarek
:cry: :?: :?:
wymieniam sprzęgło. wiem mogę to zrobić bez wyciągania silnika. odpinając w pierwszej kolejności tylni unit skrzyni biegów, połączony z wałem i odpowiedzialny za napęd na tylnie koła. kiedy zejdzie mi tem unit mogę wyciągnąć teny unit połączny z półośką. udpięłem tylni unit, odpięłem ostatni wieszak, połączony z miską olejową silnika i tylniego unitu i otzymałem efekt trzęsącego się silnika, co pozwoliło mi na zejście wału z tylniego przegubu.
tylni unit cofnął sie w prawą stronę o 20 mm. na wieszaku który łaczy tylni unit z lewym unitem ukazały sie 2-ie śruby 15stki, które są prawdopodobnie odpowiedzalne za zejście unitu połaczonego z lewą półośką. jednakże tyn tyni unit nie chce zejść dalej. czy rozepchnięcie go lewarkiem jest całkowicie bezpieczne? czy trzyma go jeszcze jakieś zabezpieczenie, które można w ten sposób zniszczyć?
gbyby kolega mógł przesłać schemat skrzyni biegów lub chociaż ręczny rysunek kolejności działań na adres [email widoczny po zalogowaniu], lub szczegółowo odpowiedzieć na pytanie, czy rozepchnięcie tego unitu lewarkiem jest całkowicie bezpieczne?
dziękuję za pomoc
ivko
Nowicjusz

Miejscowość: polska

09 Sie 2012, 14:50

potrzebuje porady z wymianą skrzyni w freelaner
7401go
Obserwowany

Prawo jazdy: 06 01 1974
Auto: renault

09 Sie 2012, 21:46

... a w którym aucie, modelu?