Freelander-zamek drzwi przednich

09 Maj 2009, 09:42

Witam.Mam klopot z otwieraniem zamka przednich drzwi.Po nacisnieciu raz pilota powinny sie otworzyc te od kierowcy.Niestety od pewnego czasu tak sie nie dzieje mimo iz slychac prace central zamka.Pozostale drzwi otwieraja sie po drugim nacisniecu bez problemu.Bez problemu sie rowniez zamykaja po jednokrotnym nacisnieciu pilota(te od kierowcy rowniez)Sciagalem tapicerke wycianalem zamek.Wszystko z punktu mechanicznego wyglada ok.Tzn sprezynki,ciegna na swoim miejscu.Jaka moze byc przyczyna?Jest to wersia piecio drzwiowa.Przerobka anglika.
Bell73
Nowicjusz

09 Maj 2009, 19:46

widocznie ciegno jest troszeczke za dlugie -moze byc ze plastyk jest wyrobiony
Suzuki Jimny
Mitsubishi Outlander
Land Rover Discovery 3 ChallangeG4
macpaw5
Zaawansowany
Awatar użytkownika

10 Maj 2009, 12:23

Ciegno nie bylo ruszane,nie jest tez wyrobione.Trzymajac zamek w rece i podlaczajac go do kostki z ktorej dochodzi prad, widze,ze dzwignia w samym zamku porusza sie tylko w jedna strone,tzn przy zamykaniu.Natomiast w druga strone slychac prace central zamka,ale nic sie nie przesuwa.Dopiero gdy pociane za klameczke(miejsce do ktorego przychodzi linka) od wewnatrz auta wyskakuje skobel.Nie wiem czy czasem nie jest to jakas usterka elektryczna?Bo zanim zamek przestal dzialac na dobre,od czasu do czasu zadzialal i sie otwieral.Jak wspomnialem jest to przerobka i w oryginale dzialalo to peno odwrotnie.Czyli po pierwszym razie otwieraly sie drzwi z drugiej strony(prawej),ze moglo sie cos rozlaczyc ale nie mam pojecia w ktorym miejscu przepina sie kable by zamienic kolejnosc otwierania sie przednich drzwi z auta?
Bell73
Nowicjusz

14 Maj 2009, 19:41

zamkiem steruja 2 przewody pomaranczowy i różowy (grube) znajduja sie w kostce pod nakładką słupka przedniego zobacz czy dochodzi prąd
fredas
Początkujący

15 Maj 2009, 19:58

Ok.Sprawdze:)
Bell73
Nowicjusz

21 Maj 2009, 19:28

Mam ten sam problem ,jeżeli będziecie mieć jakieś informacje to rozwińmy ten temat
Pozdrawiam
viper1967
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najmocniejsze limuzyny V8
    Sprzedaż najmocniejszych samochodów w klasie premium niezmiennie rośnie odnotowując kolejne rekordy. Dobrym przykładem na potwierdzenie tego trendu jest dynamicznie rozwijający się polski rynek. Piękne i szybkie limuzyny ...