REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
- a no właśnie , silnik nie kopci pracuje ładnie - olej ładny bez płynu, silnik nie bierze oleju, płyn chłodzacy gdzieś ucieka i niewiadomo gdzie?/1/2 litra co 2 tygodnie - chyba zacznę od eliminacji - czyli odłaczę w pierwszej kolejności nagrzewniczkę oleju w przekładni kątowej /zrobię obejćsie/, w drugiej kolejności odłączę nagrzewnicę , a w trzeciej kolejności obydwie nagrzewnice odłacze ,a w każdeym przypadku będę prowadził obserwację poziomu płynu. Kto ma lepszy plan wykrycia wycieku?. Oczekuję porady - bo mój pomysł parę dni potrwa.motorro napisał(a):Jakby to by była uszczelka to kopciłby na taki biało-jasnoniebieski kolor.
- OK - DZIĘKI - padło na nagrzewnicę - nie grzeje /letnie powietrze - regulacja na maxa , parowanie szyb/ czytałem na FORUM że nagrzewnica od GolfaIII PASUJE PO LEKKIEJ PRZERÓBCE. Prosze o kontakt kolegów co mają doświadczenie w tym względzie i w sprawie rozbiórki plastyków i dostania się do nagrzewnicy aby ją wymontować oraz prosze o uwagi nt. przeróbki nagrzewnicy GOLFOWSKIEJ aby spełniała swoią role w Freelku. Za wszelkie uwagi z góry -SERDECZNE DZIĘKI.motorro napisał(a):Jeśli mogłbyś ponownie sprawdzić to proponowałbym sprawdzić układ (tzn.chłodnica,węże,rurki itd.).Miałem już tak(nie we frelku) i się okazało że na łączeniu (spawie) była malusieńka dziureczka przez którą uciekał płyn.Nie było widać ale jak chodził to zobaczyłem że kropelka płynu kapnęła z góry chłodnicy i było wiadomo o co chodzi.
-nie chcę robić cokolwiek na chwilę ,postanowiłem wymienić nagrzewnicę - poradzcie proszę jaką , mówią że z GolfaIII /MAŁA PRZERÓBKA/. Tylko nie wiem co znaczy mała?. A najgorsze to jak wyjąć nagrzewnicę - jak wyjmę to i włożę - na jakiej zasadzie to działa? - żebym nie uszkodził mechanizmów sterowania - może ktoś ma schemat działania nagrzewnicy / podłączenia sterowania?/.Krzyfu napisał(a):Odkręć chłodnicę zdejmij plastik z wiatrakami Zatkaj odpływ zalej wodą i pod lampę czy nie ma jakieś malutkiej dziurki. Gdzieś chyba na ebay'iu widziałem coś "leak detector" wlewa się to do kładu chłodzenia i świeci w miejscu wycieku pod ultra fioletem oczywiście.
stanisław tołłoczko napisał(a):jak wyjąć nagrzewnicę
- przedewszystkim dzięki za pomoc - szukam nagrzewnicy orginalnej do Fredka 2000TD Z 1999R. Na Allegro znalazłem chyba z dziesięć sztuk każda inna - dolot i wylot z prawej strony i z lewej też, dolot i wylot z lewej2x i zprawej wylot2x, same rdzenie nagrzewnicy i w obudowie - zawrót głowy. Szukam wersji europejskiej może ktoś ma zdięcie -rdzenia nagrzewnicy WERSJI EUROPEJSKIEJ- prawdopodobnie nr.4310N8-1. Niewiem jak rozebrać plastyki - mówisz że deskę , ale którą - po drodze z góry są poduszki powietrzne, panel środkowy mało miejsca - otwory po radio, po płycie przełaczników sterowania i na dole po zaplniczce i popielniczce, w sumie niewielkie otwory. A więc niewiem jaki rdzeń nagrzewnicy i jak go wyjąć -rozebrać - jeżeli mam wymienić rdzen to musi być idealny najlepiej to wyjąc ale póżniej można szukać orginału z pół roku.Krzyfu napisał(a):Obawiam się że McArtur ma rację, powinno śmierdzieć płynem przy włączonym nadmuchu. Ma ktoś może fotki nagrzewnicy z golfa trójki?? Tak dla porównania ewentualnej przeróbki.
- masz rację - dobry jesteś , trzeba zacząć od drobnych rzeczy, ale nauka teoria uczy - DZIĘKI WAM za pomoc, zacznę od termostatu a nie od dużego i kosztownego remontu. DZIĘKI SERDECZNE. Jeżeli nie pomoże to dopiero poważna naprawa.piotrpz87 napisał(a):Panowie jeśli słabo grzeje najpierw się zaczyna od kontroli wskazówki silnika czy dobrze pokazuje(może być uszkodzony termostat) to po pierwsze po drugie zaraz po odpaleniu silnika dotyka się grubych węży przy chłodnicy jeśli od razu robia się ciepłe to napewno termostat (słabo grzeje nagrzewnica). Jesli chodzi o wyciek i go nie widać a płynu ubywa bardzo mało to proponuje kupić płynny uszczelniacz,który wlewa się do obiegu (naprawde pomaga) A jeśli chodzi o uszczelke pod głowicą -bąbelki tłustej mazi w zbiorniczku wyrównawczym,zbyt wysoki poziom oleju jest taki wodnisty,kopcenie z rury wydechowej na niebiesko.
- nie potrzebna kosztowna naprawa to był niesprawny TERMOSTAT - wymieniłem /160 pln/ na nowy -ciepło jak raju -nareszcie radość. CIEPEŁKO -GORĄCO a na zewnątrz -8ST.C.stanisław tołłoczko napisał(a):- masz rację - dobry jesteś , trzeba zacząć od drobnych rzeczy, ale nauka teoria uczy - DZIĘKI WAM za pomoc, zacznę od termostatu a nie od dużego i kosztownego remontu. DZIĘKI SERDECZNE. Jeżeli nie pomoże to dopiero poważna naprawa.piotrpz87 napisał(a):Panowie jeśli słabo grzeje najpierw się zaczyna od kontroli wskazówki silnika czy dobrze pokazuje(może być uszkodzony termostat) to po pierwsze po drugie zaraz po odpaleniu silnika dotyka się grubych węży przy chłodnicy jeśli od razu robia się ciepłe to napewno termostat (słabo grzeje nagrzewnica). Jesli chodzi o wyciek i go nie widać a płynu ubywa bardzo mało to proponuje kupić płynny uszczelniacz,który wlewa się do obiegu (naprawde pomaga) A jeśli chodzi o uszczelke pod głowicą -bąbelki tłustej mazi w zbiorniczku wyrównawczym,zbyt wysoki poziom oleju jest taki wodnisty,kopcenie z rury wydechowej na niebiesko.