Freelander - znikający płyn chłodzący

05 Gru 2009, 16:28

moza chwilowo odłączyć przewód doprowadzajacy plyn do reduktora spinasz wejscie i wyjscie tak ze on do srodka nie trafia a wraca na obwod. mozna tak jezdzic tak mialem i bylo ok bo tez mi ginal i uciekal odpowietrznikiem. jak co to na prv pytac o szczegoly
land rover freelander 2000r. 1.8 petrol 120KM
rafciuch
Aktywny

Miejscowość: grudziadz

06 Gru 2009, 01:22

józef1965 napisał(a):Witam!
Mam problem z wyciekiem płynu chłodniczego, mimo to, że wymieniłem pompę wodną dalej jest wyciek, co może być problemem???

Uszczelka pod kolektorem ssacym u mnie tak wlasnie bylo lub nagrzewnica sprawdz czy nie jest mokro pod dywanikami i czy leci cieple powietrze jak i to czy nie ma slodkiego zapachu jak nie to nagrzewnica ok. Sprawdz czy nie ma wody w oleju lub tlustych plam olejowych w plynie chlodzacym jezeli nie to spusc olej z reduktora i zobacz czy tam sie plyn nie dostawal.Sprawdz przewody gumowe.
mnich
Nowicjusz

Miejscowość: wroclaw

02 Sty 2010, 21:21

witam
ja z kolei mam problem z przedostającym sie płynem chłodzącym do pierwszego cylindra, zakładałem już dwa typy uszczelek pod głowica lecz nadal jest to samo. Kolejnym objawem jest przedostawanie się spalin do układu chłodzenia i nadmierne kopcenie. Moje podejrzenia to uszkodzona głowica lub tuleja cylindrowa lecz moze ktos juz spotkal sie z podobnym przypadkiem i moze cos mi podpowiedziec? Auto to freelander z 2000r 1.8 z gazem sekwęcyjnym.
karolek1432
Nowicjusz

Miejscowość: z katowni

04 Sty 2010, 13:42

Primo walnięta uszczelka nie zawsze daje efekt kopcenia czasem nie odczuwa się żadnych dolegliwości poza ubywającym płynem, nawet płyn nie miesza się z olejem

Panowie płym nie ma prawa znikać w reduktorze, jeżeli tam znika i to szybko to proponuje sprawdzić olej w reduktorze, jeżeli będzie wymieszany z płynem to wiadomo reduktor do wymiany - częsta usterka we frelku płyn dostający się do bebechów reduktora

U mnie nie było żadnych problemów z płynem, jeżdziłem auem 5 mcy i nawet kreska nie ubyła nic
Odparowywanie płynu w takim tempie to bzdura, najpierw aby odparował trzeba go zagotować, ubytki eksploatacyjne są znikome chyba ,że jest wyciek

Sprawdzcie najpierw czy nie poci się gdzieś któryś wąż czy nie macie wycieków niedużych ale kropla do kropli się zbierze

Obejście podgrzewania reduktora w zimie to dość nierozważny pomysł, reduktor jest celowo podgrzewany.
Freelander 2004 1.8 16V
Konrad Targówek lub 147750Mhz SQ5OMU
Konrad Targówek
Początkujący

Miejscowość: Warszawa

19 Maj 2012, 09:01

Wymieniłem pompę wodną i nadal mam wyciek gdzieś z przodu silnika, okolice kolektora ssącego?
Silnik td4.
adamsaba1
Nowicjusz

Auto: Freelander Td4

21 Maj 2012, 17:13

Mechanior wymienił jakiś plastikowy króciec z przodu silnika ( oryg. bmw e46 320d) i jest ok. Okazało się też, że przy wymianie pompy wodnej uszkodził mi gumę przegubu wewn. ( półoś) i robi to na własny koszt.
adamsaba1
Nowicjusz

Auto: Freelander Td4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Samochody Lexusa – dzieła mistrzów
    Samochody z wyczynowej linii F Lexusa odznaczają się nie tylko wysokimi osiągami i bardzo dobrymi własnościami jezdnymi – podobnie jak wszystkie modele japońskiej marki premium słyną z niezawodności i doskonałej jakości ...
    Mitsubishi ASX, LANCER i COLT z instalacjami LPG
    W polskich salonach Mitsubishi Motors są już dostępne modele ASX, Lancer i Colt z instalacjami LPG z pełną gwarancją. W takie instalacje można wyposażyć zarówno nowe samochody, jak i używane modele marki Mitsubishi. ...