26 Wrz 2021, 23:02
Cześć, poszukuję dla siebie samochodu, który będzie pełnił dla mnie funkcje typowego auta weekendowego. Co przez to rozumiem? Będzie to moje drugie auto, które będzie stało odpicowane w garażu i wyciągane tylko w ładną pogodę. Może to być duży sedan, kombi, może to być hot hatch, coupe, a może być i cabrio. Jestem otwarty na wszystkie propozycje. Samochód ma przyciągać wzrok i ucho, nie zależy mi na mocy, nie zależy na prędkości na prostych ani w zakrętach. Funcar to dla mnie auto, którym wyjadę wieczorem na miasto przy akompaniamencie Vki spod maski i nagłośnienia z bagażnika. Nie wiem jaki to będzie samochód, ale wiem, że wykonam modyfikacje typu felga, naciąg, air ride, wydech. Przechodząc do konkretów:
- z racji tego że auto ma brzmieć szukam minimum jakiejś v6/r6, może być v8, może być nawet i v12
- napęd na tył albo na cztery koła, może być na haldexie
- koszty utrzymania nie mają w zasadzie większego znaczenia
- bardzo chciałbym mieć samochód z szyberdachem
- lubuję się w motoryzacji lat 90. i przełomu XX/XXI wieku
- samochód mógłby być do poprawek lakierniczych, wszak docelowo będę chciał zmienić kolor auta na nietypowy dla danego modelu, a takie auto zawsze będzie kosztować mniej
- nie szukam też typowego klasyka albo auta z zadatkiem na to by takowym się stać, może tak być ale nie musi
- budżet nie jest określony, mogę wydać 10tys i mogę wydać 30tys, samochód będzie miał u mnie dożywocie i w zasadzie im więcej wydam na auto teraz tym później zacznę jego modyfikacje i jest to jedyny szkopuł
Na pewno nie chcę e36, e46, są to zbyt pospolite auta, ale takie e39 z v8, m pakietem i w sedanie chętnie bym przygarnął, rozważam też e38 z dużym silnikiem oraz e34 i e32
Nie chcę żadnego volvo
Mazda rx8 też odpada
Mercedesa też nie chcę
Imprezy też nie
Seat leon 2.8 vr6 (golfa nie chcę) - dla mnie ten samochód się mega podoba, ma wszystko to czego chcę, a i koszty nabycia, ewentualnego doprowadzenia do stanu idealnego pod względem mechanicznym nie będą mega duże
Lexus is200 - też wygląda fajnie i wydaje się mieć wszystko czego oczekuję, dodatkowo dobry pod tuning wizualny
Audi s4 b6 - ładny avant z v8 pod maską, torsen, z tym że silnik ma swoje bolączki
Audi a3 8p 3.2 v6 - jakby dorwac taką z dsg to już w ogóle bajka
Audi a8 d2 v8/w12 - jak już rozważam e38 to dlaczego nie to
Szczerze to nawet a4 b5 z v6 quattro rozważam
Z zakupem mi się nie spieszy. Ma to być spełnienie moich motoryzacyjnych marzeń, więc nie będę podejmował pochopnych decyzji, mimo wszystko decyzja zakupu będzie podjęta sercem, a nie rozsądkiem. Jestem ciekaw co jeszcze jesteście w stanie mi doradzić.