Fun car

26 Wrz 2021, 23:02

Cześć, poszukuję dla siebie samochodu, który będzie pełnił dla mnie funkcje typowego auta weekendowego. Co przez to rozumiem? Będzie to moje drugie auto, które będzie stało odpicowane w garażu i wyciągane tylko w ładną pogodę. Może to być duży sedan, kombi, może to być hot hatch, coupe, a może być i cabrio. Jestem otwarty na wszystkie propozycje. Samochód ma przyciągać wzrok i ucho, nie zależy mi na mocy, nie zależy na prędkości na prostych ani w zakrętach. Funcar to dla mnie auto, którym wyjadę wieczorem na miasto przy akompaniamencie Vki spod maski i nagłośnienia z bagażnika. Nie wiem jaki to będzie samochód, ale wiem, że wykonam modyfikacje typu felga, naciąg, air ride, wydech. Przechodząc do konkretów:
- z racji tego że auto ma brzmieć szukam minimum jakiejś v6/r6, może być v8, może być nawet i v12
- napęd na tył albo na cztery koła, może być na haldexie
- koszty utrzymania nie mają w zasadzie większego znaczenia
- bardzo chciałbym mieć samochód z szyberdachem
- lubuję się w motoryzacji lat 90. i przełomu XX/XXI wieku
- samochód mógłby być do poprawek lakierniczych, wszak docelowo będę chciał zmienić kolor auta na nietypowy dla danego modelu, a takie auto zawsze będzie kosztować mniej
- nie szukam też typowego klasyka albo auta z zadatkiem na to by takowym się stać, może tak być ale nie musi
- budżet nie jest określony, mogę wydać 10tys i mogę wydać 30tys, samochód będzie miał u mnie dożywocie i w zasadzie im więcej wydam na auto teraz tym później zacznę jego modyfikacje i jest to jedyny szkopuł

Na pewno nie chcę e36, e46, są to zbyt pospolite auta, ale takie e39 z v8, m pakietem i w sedanie chętnie bym przygarnął, rozważam też e38 z dużym silnikiem oraz e34 i e32
Nie chcę żadnego volvo
Mazda rx8 też odpada
Mercedesa też nie chcę
Imprezy też nie
Seat leon 2.8 vr6 (golfa nie chcę) - dla mnie ten samochód się mega podoba, ma wszystko to czego chcę, a i koszty nabycia, ewentualnego doprowadzenia do stanu idealnego pod względem mechanicznym nie będą mega duże
Lexus is200 - też wygląda fajnie i wydaje się mieć wszystko czego oczekuję, dodatkowo dobry pod tuning wizualny
Audi s4 b6 - ładny avant z v8 pod maską, torsen, z tym że silnik ma swoje bolączki
Audi a3 8p 3.2 v6 - jakby dorwac taką z dsg to już w ogóle bajka
Audi a8 d2 v8/w12 - jak już rozważam e38 to dlaczego nie to
Szczerze to nawet a4 b5 z v6 quattro rozważam

Z zakupem mi się nie spieszy. Ma to być spełnienie moich motoryzacyjnych marzeń, więc nie będę podejmował pochopnych decyzji, mimo wszystko decyzja zakupu będzie podjęta sercem, a nie rozsądkiem. Jestem ciekaw co jeszcze jesteście w stanie mi doradzić.
Tuxo
Nowicjusz

26 Wrz 2021, 23:22

Powiem szczerze dziwne masz te typy, A8 to Cię zje serwisowo aż miło.. 25 letnie auto z 12 cylindrami?
Ogólnie z vaga to prędzej coś takiego:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

A3 niby ok ale to zwykłe auto współczesne
Tak na prawdę to mógłbyś nawet Passata B6 3,2 FSI jak z drogówki poszukać... to dla mnie to samo
Lexus is200 jak możesz 30k poświęcić to się raczej nie opłaca... jak już to może 250?
demirbiras
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 08 2009
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Astra H
Silnik: 1,8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

26 Wrz 2021, 23:34

Nissan 350Z, 370Z
Honda S2000, może nie ma silnika V, ale nie jest to samochód który spotkasz na ulicy i jego cena będzie już tylko rosnąć.

Każdy ma swoją opinię, ale nie uważam jakichś zwykłych audi z większymi silnikami za coś niesamowitego.
Gość114260

26 Wrz 2021, 23:44

Skoro to nie ma być zdroworozsądkowy zakup, to jakich rad oczekujesz? Każdy ma napisać jakie auto w tej kwocie mu się podoba? Jeśli nie wiesz co kupić, to wstrzymaj się do czasu aż będziesz wiedział.
azzurro
Aktywny

Auto: Jeansowe kombi

27 Wrz 2021, 06:20

Tuxo napisał(a):Samochód ma przyciągać wzrok

Jako miłośnik motoryzacji zawsze oglądam się za audi a3 albo a4 kiedy jedzie ulicą. Mięśnie karku mam już tak rozwinięte, że nie mogę kupić koszuli
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

27 Wrz 2021, 07:21

Ja się obejrzę za każdym ładnie porobionym autem, niezależnie czy jest to matiz czy r32, tak samo obejrzę się za teoretycznie zwykłym a3 czy a4

Tak, można powiedzieć że chcę wiedzieć co wy byście sobie kupili jako tego typu auto

Nie wiem też na jakiej podstawie twierdzisz że dwunasto cylindrowe auto zje mnie kosztami? Napisałem że koszty eksploatacji nie mają w zasadzie żadnego znaczenia, autem nie przejadę pewnie więcej niż 2tys km

Nissan 350z to ciekawa propozycja, w sumie zapomniałem o tym aucie, ale ile trzeba wydać na zadbany egzemplarz? Na olx rozstrzał jest spory

Audi tt, honda s2000, Passat b6 odpadają
Tuxo
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Skoda Rapid - nowy wymiar Skody
    SKODA Rapid stanowić będzie nowy wyznacznik dla wszystkich samochodów marki pod względem ponadczasowego designu oraz przestronności wnętrza. SKODA Rapid to pojazd idealnie uzupełniający dotychczasową gamę modeli, wpasowując ...
    Niepowtarzalny Opel ADAM w modnym segmencie A
    Opel ADAM niewielki pojazd o długości zaledwie 3,7 i szerokości 1,97 metra (wraz z lusterkami bocznymi) oferuje praktycznie nieograniczone możliwości w zakresie zaspokajania indywidualnych potrzeb użytkowników. Na ...

27 Wrz 2021, 07:30

Tuxo napisał(a):Nie wiem też na jakiej podstawie twierdzisz że dwunasto cylindrowe auto zje mnie kosztami? Napisałem że koszty eksploatacji nie mają w zasadzie żadnego znaczenia, autem nie przejadę pewnie więcej niż 2tys km

ale nie kupujesz tego auta w salonie tylko po 10 właścicielach, z których każdy cegiełkę do jego obecnego stanu dołożył. A jeszcze jeśli kręcisz się pośród marek pokroju bmw albo audi to się nie zdziw, że te auta są w większości po prostu gruzami a kupujesz je od kogoś, kogo koszty i częstotliwość napraw przerosła

Wzrok to przyciąga corvette c3 a nie "dobrze zrobiony golf"
Ja tam bym sobie chętnie AR Brera/Spider kupił jeśli miałbym gdzie to trzymać
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

27 Wrz 2021, 08:48

Usiądź na spokojnie i przemyśl jeszcze raz wszystko, bo czytam wymagania i propozycje i się uśmiecham do monitora.

Fun car na weekendy, z jednej strony V12, z drugiej IS200 który jest mułem i niczym się nie wyróżnia.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2007

27 Wrz 2021, 09:15

Tuxo napisał(a):Nie wiem też na jakiej podstawie twierdzisz że dwunasto cylindrowe auto zje mnie kosztami?

Przy sporej części napraw trzeba targać motor, nawet zdaje się alternatora czy rozrusznika nie wymienisz bez wyciągania silnika, do tego masa czujników i innych zabawek...rób jak chcesz.
demirbiras
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 08 2009
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Astra H
Silnik: 1,8

27 Wrz 2021, 10:32

A może coś takiego?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]?
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

27 Wrz 2021, 10:37

Tuxo napisał(a):Nissan 350z to ciekawa propozycja, w sumie zapomniałem o tym aucie, ale ile trzeba wydać na zadbany egzemplarz?
wszystko zależy co jest dla Ciebie priorytetem, moge Ci dać kontakt na fajnego juz porobionego chodz dalej do kosmetyki amerykana za 35k ale jak szukasz Europy to od 40 w serii w górę, ladne HRy i po 70k schodzą a przy takiej kwocie to juz chyba bym myslal o 370
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

27 Wrz 2021, 16:46

Fun car - tym autem może być dosłownie każde ...
Dla kolegi minimum V6 i 3.0L pojemności a dla drugiego Mazda MX5 :)

Dużo mocy fajna sprawa ale V8 czy V10 to już przy serwisach koszty bardzo duże a i tak za bardzo jej u nas nie wykorzystasz.
Ja bym proponował Audi TT, MB SLK czy Alfe Brera skoro coś mniej pospolitego szukasz.
qbaqbi
Obserwowany

28 Wrz 2021, 02:16

A może zastanowił byś się nad czymś tańszym i uzbierał na jakiegoś chevroleta Camaro za 70k? A do tego tańszego to toledo ii vr5 bije na glowe dzwiękowo wszystko na ulicy a zadbany egzemplarz za 5k kupisz. Dorzucisz progi, zderzak od cupry za 600zl, jakąś końcówke wydechu i nie bedzie zle wygladać. 150koni szalu nie robi zwlaszcza w parze z 208nm na 1300kg ale jesli moc ci nie wadzi to czemu by nie zacząć od czegos tańszego? Bo taki Camaro to jak dla mnie wyglada swietnie ale no drogawy.
Skrzynia
Nowicjusz

Zdjęcia: 2