Funkcja Auto Światła Citroen C8 2008 r 2.0 HDi

31 Paź 2016, 22:08

Witam. Posiadam c8 z 2008 r. Przy manetce świateł posiadam funkcję "auto" co w moim przypadku świadczy o tym iż moje h7 włączają się po zapaleniu silnika, mogę ustawić opcje postój, lub normalnie światła. moje pytanie jest następujące.
Chce spróbować wyłączyć opcję "auto" , doczytałem iż na lewej manetce od świateł jest przycisk który przy wciśnięciu przy przekręconym kluczyku wydaje dźwięk i światła "auto" się dezaktywują lecz u mnie ten przycisk jest "martwy",wręcz go nie ma. doczytałem w instrukcji w pdf że mogę taką opcję wyłączyć z funkcji sterowania komputerem lecz znajduje tylko komunikaty o statusie włączonych lub wyłączonych funkcji. wydaje mi się że jedyna opcja to wyłączyć to przez podłączenie komputera. dlaczego o to pytam. mam zwykłe h7 na soczewce. chce mieć xenony lecz chciałbym dodatkowo zamontować regulator świateł dziennych które wykorzystują żarówki drogowe obniżając ich moc ze 140 w na 40w skutek czego na opcji "auto" miałbym dzienne a jeżeli będzie ciemno to czujnik zmierzchu włączy mi xenony. czy takie rozwiązanie jest możliwe ? zakładam że tak lecz proszę o porady gdyż przed zakupem zestawu żarników i regulatora dziennych chciałbym się upewnić czy w dobrą stronę idę. wybrałem już żarniki, 4300k na 35w, obudowa metalowa z obejmie ceramicznej, żaden chinol... zestaw posiada gwarancję 12 m-cy na żarniki i przetwornicę która ponadto nie zakłóca fal fm i cb... reasumując: co o tym myślicie ? jest sens czy zostać przy h7
robruch2209
Nowicjusz

Prawo jazdy: 22 09 1984
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Skoda Octavia Tour
Silnik: 1600
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

01 Lis 2016, 11:51

Nie możesz tego zrobić. Albo inaczej - my ci w tym nie pomożemy, bo to, co chcesz zrobić jest niezgodne z prawem. O SKP i kontrolach drogowych nie piszę bo to bez sensu. Dodam jeszcze, że zapewne nie jeden raz spotkałeś się z sytuacją, jak samochód z naprzeciwka świecił ci w oczy długimi. Ale to nie były długie - to były pseudo drogowe. Nie jest ważne, że one świecą słabiej o ileś tam procent. Ale świecą w oczy tym, którzy nadjeżdżają z naprzeciwka. Tyle tylko, że nieco słabiej. Ale zaświeć sobie w oczy żarówką 21W i 55W. Obie będą cię oslepiać. Tak samo jest w tym przypadku. Oprócz tego, żadne takie urządzenie nie ma dopuszczenia do ruchu.
Co do ksenonów, to jak chcesz je mieć, to musisz wymienić reflektory dostosowane do żarówek halogenowych ( H7 to żarówka halogenowa i twój reflektor posiada oznaczenie H7 ( powinno być napisane na szkle reflektora ), na reflektory dostosowane do palników ksenonowych. Niestety, to nie jedyna robota - musisz jeszcze założyć układ samopoziomowania reflektorów oraz spryskiwacze reflektorów. Jak założysz pseudo ksenony ( czyli tzw. paliniki ksenonowe w miejsce żarówek H7 ) to będziesz oślepiał innych. A w czasie, jak jest mgła albo deszcz i do tego szarówka, to ten z naprzeciwka jak trafi na ciebie, nie bęzdie widział dokładnie nic. A jak dojdzie do wypadku/kolizji to możesz zostać uznany za współwinnego albo winnego. Mimo, że ktoś wjedzie w ciebie. Jak powie, że go oślepiłeś i samochód zostanie sprawdzony, to nie chiałbym być w twojej skórze. Napomknę tylko, że w takim przypadku za wszystko płacisz z własnej kieszeni - ubezpieczyciel z twojego OC nie pokryje nic. Płacisz więc za naprawę samochodu, za leczenie i co gorsza możesz płacić komuś rentę do końca życia. Ale to oczywiście najgorsze scenariusze. jednak należy się liczyć z tym, żę coś takiego jest możliwe.
A jeżeli problem w tym, że jadąc w nocy masz słabą widoczność na drodze, to warto zainteresować się reflektorami, czy nie są w nich już zabrudze/zużyte szkła. Można je doprowadzić do stanu jak nówki i nie kosztuje to wiele. Możesz też założyć żarówki, które dają więcej światła. Najmocniejsze na rynku jakie widziałem to +130% philipsa albo Osram-a. Kosztują niecałe 100 zł za komplet.
My, na forum możemy tylko tyle ci pomóc. A co zrobisz - twoja sprawa, twoje auto, twoje życie i pieniądze.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

01 Lis 2016, 19:34

Masz Citroena C8 więc dla ciebie najbezpieczniejsza opcja to kupno homologowanych świateł LED i zamontowanie ich w zderzaku. C8 ma miejsce masz na środku zderzaka taką listwę nad która można bez większego problemu ładnie wkomponować takie światła. Podłączyć można pod auto i problem z głowy.

Druga sprawa tyczy się xenonów nie montuj ich bo widać z zewnątrz że są one dokładane szczególnie jak nie masz spryskiwaczy lamp, poza tym nie świecą do końca tak jak powinny. Policja jest wyczulona na takie przeróbki nie zgodne z homologacją.
Zrób tak jak radzi MotoAlbercik, jak świecą ci za słabo światła to zmien żarówki na lepsze i sprawdź klosze czy nie są matowe oraz czy odbłyśniki nie są wypalone.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Współczesne sportowe Toyoty
    Celica, MR2, Supra czy Corolla AE86 – te samochody znają wszyscy. Ich następca, tylnonapędowe coupe GT86, to jeden z ulubionych samochodów współczesnych drifterów. Jego pojawienie się w salonach ...
    Fiat Tipo - kompaktowy sedan
    Fiat TIPO to całkowicie nowy, czterodrzwiowy samochód, stworzony od samego początku jako trójbryłowy sedan, zgodnie z koncepcją "Born to be Sedan ", co pozwoliło wydobyć zrównoważone kształty włoskiego ...