Furgon/blaszak i hak 3,5t

29 Lip 2022, 17:00

Są jakieś dostawczaki furgon/blaszak z uciągiem na haku 3,5 t? najlepiej L2h2 lub L3H2.

Budżet: jeśli nie znajdzie się żaden furgon z odpowiednim uciągiem, to jestem zmuszony kupić 2 auta, jeden do ciągnięcia przyczepy drugi furgon, co będzie mnie kosztowało w okolicy 60 tys, więc do tej kwoty jestem w stanie to rozważyć, a im taniej tym lepiej.
brukarz001
Nowicjusz

29 Lip 2022, 20:09

Daily mają 3,5 na haku. Niektóre sprintery też
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

08 Sie 2022, 09:26

A jak wygląda sytuacja gdy zakładam haka, od czego zależy jaką mi wpiszą masę ciągniętej przyczepy?

Czy np. technicznie jest możliwe by taki renault master III ciągał przyczepę 3,5t ?
brukarz001
Nowicjusz

08 Sie 2022, 10:05

brukarz001 napisał(a):Czy np. technicznie jest możliwe by taki renault master III ciągał przyczepę 3,5t ?
technicznie jest możliwe ale prawnie nie.
Ogólnie maksymalną ładowność na hak łatwo obliczyć.
Od masy max pociagu odejmujesz masę własną i wychodzi Max obciążenie na hak. Są to informacje zawarte w 2 pierwszych linijkach na tabliczce znamionowej pojazdu. Wyjątkami są pojazdy w napędem na 2 osie tam jest to jakoś inaczej obliczane uwzględniając nacisk osi.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Centrum testowania silników Skody
    SKODA zainwestowała blisko 34 mln euro w nowe centrum testowania jednostek napędowych. To kamień milowy na ścieżce rozwoju Producenta. Nowa inwestycja marki polega na rozbudowie istniejącego już od 2008 roku Centrum Technologii ...