Gaśnie, nie wkręca się na obroty po wymianie czujnika wału

03 Sty 2014, 16:25

Witam! Mam problem, mianowicie jestem posiadaczem Nissana Almery 1.5 dCi (silnik od Renault). Skrzynia się rozwaliła od środka w czasie jazdy. Auto najpierw odpalało i nie miało biegów. Ale w końcu odłamki obudowy zepsuły czujnik położenia wału. Po wymianie skrzyni wymieniony został również czujnik położenia wału. Ciągle błędy, wymieniłem na drugi, bo blisko mam dość duży auto szrot. Auto odpala, skrzynia już ok, ale auto ma tylko obroty z pompy czyli ok. 800, a po dodaniu gazu od razu gaśnie, zamula się. Nie można dotykać wgl pedału gazu. Próbowałem jak już mówiłem dwóch czujników. Ten stary już całkiem rozwalony.
Komputer pokazuje mi błędy :

P103D- wejście prądu zmiennego (AC) NIECIĄGŁY

P0355- czujnik obrotów silnika- sygnał nieprawidłowy NIECIĄGŁY

Bezpieczniki wszystkie są w porządku. Nie wiem za jakie można teraz się rzeczy wziąć żeby to sprawdzić. Przekaźniki, kable ? Gdzie to wszystko jest? Chciałbym żeby mi się udało bez wizyty u elektromechanika, mam jednego w pobliżu, ale auto potrzebne a teraz długi weekend.
paolo001
Obserwowany

Auto: Nissan Almera N16
Silnik: 1.5 dCi
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna

03 Sty 2014, 22:27

Jesteś pewny, że zarówno skrzynia jak i czujnik są do tego modelu samochodu?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Motoryzacyjne Słowo Roku 2019
    Elektromobilność, suwak, a może hybryda? Przedstawiciele branży automotive po raz pierwszy w Polsce wybrali "Motoryzacyjne Słowo Roku" w plebiscycie przygotowanym przez sieć ProfiAuto. Wyniki pokazują, że miniony rok zdominowała ...