Gaśnie przy niskich obrotach

13 Paź 2008, 10:17

mam problem z instalacja lpg, nic sie do tej pory nie dzialo, dzis po zatankowaniu zaczely leciec obroty i samochod gasnie, jezeli uda sie ruszyc to zaraz zgasnie jak tylko obroty spadaja,co moze byc przyczyna??? samochod jezdzil jakis czas bez zatyczki do gazu, mozliwe ze kiedys cos wpadlo? moze mi sie wydaje ale wydaje mi sie z dzieje sie tak bezposrednio po zatankowaniu
ewelina
Nowicjusz

13 Paź 2008, 10:38

A czy w miarę ubywania gazu,samochód jeździ lepiej?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

13 Paź 2008, 11:01

tak mi sie wydaje, ostatnio bylo tak samo tuz po zatankowaniu, samochod postal kilka godzin i pozniej bylo ok.
ewelina
Nowicjusz

13 Paź 2008, 16:55

W takim razie trzeba by było u gazownika sprawdzić wielozawór.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

14 Paź 2008, 08:14

wydaje mi sie ze problemy zaczynaja sie, gdy silnik sie rozgrzeje
ewelina
Nowicjusz

14 Paź 2008, 09:24

własnie wracam od gazownika, nic nie zrobil bo jak sam powiedzial nie wie co, sprawdzil szczelność, wielozawóru nie bo jak powiedział nie trzeba a samochód dajej zachowuje sie tak jak wcześniej. wydaje mi sie ze problemy zaczynaja sie, gdy silnik sie rozgrzeje. jedyne co podpowiedzial to to ze to moze tak mieszanka, następnym razem proponowal zalac gdzie indziej, tylko ze ja mam caly bak :x no i jeszcze dodał ze może to parownik do wymiany :cry: co robic? parownik do wymiany?
ewelina
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Toyota Corolla E11 G6 / G6R (1997–1999)
    Zaprezentowana w 1997 kolejna, przednionapędowa generacja Corolli zasłynęła uniwersalnością zastosowań oraz trwałością i bezawaryjnością. Podobnie jak w przypadku wcześniejszych generacji, z którymi dość mocno była ...

14 Paź 2008, 09:53

Odnośnie wielozaworu - jeżeli będzie uszkodzony,to np. może nie przepuszczać odpowiedniego cśnienia gazu do parownika.Może to być wina elektrozaworu na tym wielozaworze - nie otwiera się do końca i tez nie ma ciśnienia.
Co do parownika - piszesz,że problemy zaczynają się dopiero po zagrzaniu silnika.Czy to znaczy,że na LPG jeździsz na zimnym silniku?Czy uruchamiasz zimny silnik na LPG?
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

14 Paź 2008, 10:15

to znaczy instalacja automatycznie przełącza sie na gaz po przekroczeniu 3000 obrotów
ewelina
Nowicjusz

14 Paź 2008, 10:56

ja mam tak samo. jak samochod stoi na jalowym biegu to nie gasnie. ale jak np. dojezdzam do swiatel i powiedzmy z 1700 obrotów wyrzuce bieg na "luz" to obroty spadają do zera i gaśnie. a problemy zaczely sie jak zatankowalem LPG na prywatnej stacji, ale jak mialem 1/3 tego badziewiastego gazu to zajechalem na Orlen i dotankowalem do pelna, ale nic to nie pomoglo i dalej gasnie.

ewelina napisał(a):wydaje mi sie ze problemy zaczynaja sie, gdy silnik sie rozgrzeje

raczej nie bo na początku tez mi nie gasnie ale to chyba dlatego ze samochod na początku chodzi na ssaniu (na LPG) i ma wyższe obroty na "luzie"
lol
Nowicjusz

14 Paź 2008, 15:14

więc co z tym zrobić :cry:
ewelina
Nowicjusz

14 Paź 2008, 17:50

Tak więc rozumiem,że rano,po całonocnym postoju siadasz za kierownicę,uruchamiasz silnik na Pb,robisz przygazówkę do 3 tyś obrotów,zasilanie przełącza się na LPG i jedziesz?
Jeżeli tak robisz,to do regeneracji jest parownik,a właściwie membrana.
Osobiście proponuję ci zrobić dokładny przegląd instalacji wraz z wymianą filtra i korektą ustawień.Gazownikowi powiedz przy okazji,żeby ustawił ci obroety na 2,5 tyś,bo 3 tyś to ciutek za dużo.
A na przyszłość(jakbyś poświęciła troszkę czasu i poczytała nasze forum i dział o LPG,to byś z pewniością do tego doszła),że zasilanie z Pb na LPG nalezy przełączać dopiero wtedy,jak płyn chłodzący osiągnie temp. min. 25 stopni - przy tej temp. LPG przechodzi ze stanu ciekłego w lotny i silnik może prawidłowo pracować :wink:
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

15 Paź 2008, 19:28

tak jak kolega wcześniej pisał prawdopodobnie jest do naprawy lub wymiany parownik.a tak przy okazji samochodu na gazie nie powinno się wyrzucać na luz z wysokich obrotów.
autolucas
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Płock

16 Paź 2008, 08:34

dziękuję za podpowiedzi. a co do opisywanego problemu, to dolegliwości same przeszły, więc to może wina miesanki, już 2 raz pojawił się taki problem bezpośrednio po zatankowaniu i no i sam znika.
ewelina
Nowicjusz

16 Paź 2008, 15:54

No to spróbuj zmienić stację albo nie tankować do pełna,tylko nieco mniej - nie czekać aż zawór wybije,tylko jeżeli np. samochód pali ci 10 litrów LPG,zbiornik masz 40 litrów i przejechałaś 300 km,to zatankuj 30 litrów.Pozwoli to wykluczyć wielozawór.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika