Gaśnie, szarpie

05 Maj 2011, 19:15

Witam,
mam problem ze swoim oplem vectra B 97r x18xe bez gazu
zaczęło się podczas wyjazdu na majówkę, wyjezdzam spod domu zaraz po odpaleniu silnik zgasł, odpalam ponownie gaśnie, odpalam dodaje gazu żeby obroty sie utrzymały powyżej 1k(bo moze krokowy) gaśnie. Za chwilę odpalil normalnie. Zczytałem błędy wyszły następujące:
0505 Usterka biegu jałowego
0100 bład przepływomierza powietrza

Więc w sumie nic nie wiem.
podczas jazdy ze stałą prędkością najczęsciej po jakichś nierównosciach(tak jak by zwarcie na przewodach gdzieś) silnikiem zaczyna szarpać. Raz podczas jazdy zapalił się check po czym zgasł po paru sekundach, czytam znowu błędy i dalej te samo.

Odpiąłem wtyczkę od przepływki i silnik na wolnych pracuje normlanie (chec sięzapala) a przy dodawaniu gazu lekko go przydusza ale wkręca się. podpinam przepływkę check gaśnie.

Dodam że od powrotu z majówki nie pojawiało się poszarpywanie oraz gaśnięcie. Teraz nie wiem czym było to spowodowane. Nie chce aby gdzieśw trasie przydarzyło mi się coś takiego. A psuć się teraz też nie chce,
Obstawiam że zaczyna się sypać czujnik położenia wału korbowego bądź wałków rozrządu.
ble
Nowicjusz

Miejscowość: sc

07 Maj 2011, 10:08

Czujnik położenia wału byłby walnięty gdyby gasł Tobie na światłach na rozgrzanym silniku.
Może to chwilowe "zwarcie" Niestety...musisz jezdzić aż usterka zacznie się uaktywniać (o ile zacznie).Inaczej wymienisz połowę osprzętu silnika a i tak nie wiadomo czy "trafisz"... :wink:
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

07 Maj 2011, 22:20

No dokładnie tak pewnie by było.

Co do gaśnięcia to zapomniałem dodać że czasem występuję. Lubi sobie zgasnąć przy dojeżdżaniu do świateł. Ale odpala bez problemów "od dotknięcia"
ble
Nowicjusz

11 Maj 2011, 19:25

moze gaznik przeczysc? u mnie to samo bylo i bylo to ze gaznik byl zapchany/brudny
MangekyouX
Nowicjusz

Miejscowość: Łódź

12 Maj 2011, 16:38

kolego u mnie nie ma gaznika...
od pół miesiąca zero jakichkolwiek objawów:/
ble
Nowicjusz

15 Maj 2011, 22:08

Jeśli mogę coś od siebie...
Podobne problemy miałem w Polo na gazie (ale to akurat nie ma znaczenia :wink: ) - zimny gasł, rozgrzany gasł na jałowym biegu, czasem przyduszał albo szarpnął... Nierówności co prawda nie miały nic do tego, jak jechałem na biegu to raczej ciągnął równo. Pytałem "mechaników", szukałem w sieci - nikt nic nie wiedział, z wyjątkiem jednego faceta :twisted:
Na początku nie wierzyłem, ale w akcie desperacji spróbowałem (choć na mechanice pojazdów się nie znam w ogóle) - odkręciłem filtr powietrza i WYCZYŚCIŁEM przepustnicę :cool: :mrgreen: Tzn szmatkę z rozpuszczalnikiem i DELIKATNIE wyczyściłem "płatek" przepustnicy i rurę dookoła niego. Problem zniknął jak ta lala :razz:
Wydawało mi się, że tyle "paprochów" co tam było- że to jest NIC. Ale wyczyszczenie naprawiło auto!
Więc może to jest to?
Powodzenia i pozdrawiam!
smarekxy
Początkujący

Miejscowość: podkarpacie
Prawo jazdy: 29 09 2000
Auto: Chevrolet Cruze 2.0 VCDI 175KM
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowa Toyota Hilux GR Sport debiutuje w RPA
    Na rynek Republiki Południowej Afryki wchodzi limitowana edycja Hiluxa, firmowana przez Toyota Gazoo Racing, sportowe ramię Toyoty. Pick-up Hilux GR Sport otrzymuje trenowe wyposażenie i profesjonalne oklejenia Gazoo Racing, ...

16 Maj 2011, 07:52

Przeczyszczenie przepustnicy, krokowego i przepływki na pewno nie zaszkodzi.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

03 Cze 2011, 18:24

Dzieki za odpowiedzi. Przepustnica i krokowy był czyszczony czysto profilaktycznie.
Jak na razie ZERO objawow, co mnie irytuje jeszcze bardziej gdyby te objawy byly:/ Ostatnie majowe trasy bez jakichkolwiek problemów. Niedługo kolejne i przed każdą trochę się boję zwłaszcza że to nie 200 ani 300km.
ble
Nowicjusz