Gaz czy Diesel do miasta. Do 6 tysięcy

30 Kwi 2012, 02:07

Witam.
Miesiąc temu kupiłem Peugeot 306 1,9D niestety po namowach dziadka.
Samochód jest strasznie zamulony i trzeba go przycisnąć, żeby w miare się zbierał.
Robie trasy 4km, 3km ale też dłuższe po 20, a w niedługim czasie mam zamiar robić trasę 100 km 2 razy w miesiącu i 230km raz na 2 miesiące.
Nie chodzi mi o to czy się zwróci czy będzie się zwracało pare lat. Mam kasę teraz i chcę ja przeznaczyć na maxa i żeby mniej kasy potem pchać.
Teraz pomimo tego małego silnika pali mi 8,5 l ropy co wg. mnie jest dużo jak na taki samochód.
I jakiego samochodu szukać w tej cenie? Myślałem o Daewoo lanos.

Co możecie w miare dynamicznego i ekonomicznego mi zaproponować?
Skoczek135
Początkujący

Auto: brak

30 Kwi 2012, 11:39

Lanos w tej cenie to dobry wybór. Prosta konstrukcja, trwałe silniki, stosunkowo niska awaryjność i bardzo małe koszty utrzymania. Tylko trzeba się liczyć ze spalaniem nawet 12l. Dlatego najlepszym wyjściem będzie lpg. Do 6 tys można znaleźć zadbanego Lanosa z gazem.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
mazur93
Początkujący

Zdjęcia: 3
Prawo jazdy: 05 12 2011
Auto: Mondeo Mk4
Silnik: 2.0 TDCI
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

30 Kwi 2012, 15:47

Tak jak kolega wyżej,jeśli masz jakieś pytania odnośnie Lanosa to śmiało pytaj.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

30 Kwi 2012, 17:39

Dzięki. A jaki silnik najlepiej przyjmuję gaz? I czy nie będę narzekał na dynamikę jazdy? Bo powiem szczerze, że moj peugeot ostatkiem sił leci 130:< a zbiera sie jak mucha w smole.
I chyba bede wolal kupic z sama benzyna i zalozyc gaz. Nie lepiej tak jest? bo nie wiadomo kto jezdzil na gazie i co to w ogole za gaz.
Na co patrzec przy kupnie? Jaka butla najlepiej sobie radzi w tych lanosach?

I jak mam trase te 4 kilometry to czy zdarzy mi sie przelaczyc? Chocby nawet mial 10 minut stac pod blokiem na luzie?
Skoczek135
Początkujący

30 Kwi 2012, 17:50

Najlepiej przyjmuje 1.5 8V 86KM ale to powiedzmy że nie jedzie.
Ojciec ma 1.6 16V 106KM i w 3osoby kiedyś spokojnie lecieliśmy 140km/h a gazu jeszcze troche było.

No najlepiej by było samemu wsadzić gaz ewentualnie kupić takiego co krótko na nim jezdzi (ale nie tak co ma nowy lub prawie nowy gaz).

Przy kupnie zwróc uwage czy uszczelka pod głowicą nie jest wypalona (lubi sie wypalać własnie w 1.6) a takto sprawdzasz to co w każdym aucie.

Co do zbiornika to moim zdaniem najlepiej butla w miejscu koła,wywalasz zapasówke a na jej miejsce wsadzasz dojazdówke i już troche więcej miejsca sie robi w bagażniku.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

30 Kwi 2012, 17:58

a jaka roznica w przyjmowaniu gazu jest w 8V i 16V. Te 16V czesciej sie psuja? Ucze sie jeszcze wiec wole oszczedniejszy.

I jak szybko moze sie przelaczyc lanos na gaz?
Skoczek135
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak bezpiecznie przewozić psa w samochodzie?
    Na wakacyjne wyjazdy właściciele psów często zabierają swoje czworonogi. I chociaż w domu mogą być ich najlepszymi towarzyszami, to w podróży źle przewożony pies może stanowić zagrożenie dla siebie samego, kierowcy ...