Gaz LPG

09 Lut 2010, 11:48

Szukam stacji w Krakowie, na której najlepiej zatankować gaz LPG. Chodzi mi oczywiście o jakość gazu. Jeżeli macie sprawdzoną stację, na której tankujecie gaz, to napiszcie. Dzięki
Maciek B
Maciej B
Nowicjusz

Miejscowość: z Krakowa

09 Lut 2010, 19:47

Kolego proponuję tankować na stacjach dużych koncernów - Bp, Shell, Statoil Orlen a stację prywatne i przy hipermarketach omijać.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

12 Lut 2010, 12:44

Rozmawiałem kiedyś z facetem z branży paliwowej i on mi powiedział,że jakośc gazu w znanych koncernach jest stała. Natomiast "przymarketowe" stacje podają dystrybutorowi lpg ile chcą zapłacic za daną ilośc litrów gazu,a wtedy dystrybutor za tę kwotę konfiguruje paliwo. Czyli w praktyce jeśli market zgłasza cenę prawie rynkową,to otrzyma taki sam gaz jak BP a jeśli chce sprzedac bardzo tanio,to otrzyma zmienioną mieszankę propanu-butanu w innych (tańszych) proporcjach. Wtedy w zależności od danego auta i zamontowanej tam instalacji auto jedzie gorzej albo nie wywiera to żadnego wpływu na pracy silnika.
Oczywiście nie daję głowy,że zawsze działa ten mechanizm zamawiania. :smile:
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

12 Lut 2010, 19:37

Artur73 coś w tym musi być bo sam zauważyłem tankując paliwo na takiej stacji przy markecie i z gazem napewno tak samo piszesz - fakt jest tańsze niż na markowych stacjach ale za to spalanie większe bo lipnej jakości paliwo.
Dla porównania pojechałem ostatnio na Lotosa i zatankowałem dla odmiany paliwo 98 zamiast 95 i musze powiedzieć, że o wiele mniej auto zaczeło palić -już myślałem, ze mam jakis wyciek w układzie paliwowym ale na szczęscie sprawa się wyjaśniła po zatankowaniu lepszej jakości benzynki.
Więc lepiej dołożyć te 15gr na litrze i zatankować na markowej stacji niż na marketowych bo zrobimy na tym paliwie więcej km.
piotrpz87
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mazda 6
Silnik: 2,3
Rok produkcji: 2002

13 Lut 2010, 11:25

Ja po prostu zawsze tankuję na pobliskiej stacji BP i nigdy (a mam 3 auto na gaz) nie miałem problemu z jakością gazu. Dlatego nie kombinuję... Natomiast jak jadę przez Polskę ,to też raczej szukam Orlenu,BP czy jakiegoś tam Lotosu.
Tak na marginesie to ku Waszemu zaskoczeniu i własnemu również,omijam tankowanie na Shell-u bo auto gorzej mi przyspieszało... Po kilku miesiącach zatankowałem na innym Shellu i znów to samo... nie mogłem przekroczyc 120km/h. Trochę się zdziwiłem. Pewnie trafiłem na jakąś gorszą partię gazu i to 2 razy.Natomiast po jakimś czasie zatankowałem w trzecim Shellu i było ok.
Tak więc nie tankuję na Shell-ach.Nie twierdzę ,że jest tam gorsze paliwo ale... w odróżnieniu od BP ,myślę że od czasu do czasu trafia się tam gorsza partia gazu... I nikt mnie nie przekona ,bo czułem to na własnym i dobrze znanym aucie.Oczywiście można pokazywac certyfikaty ale gdzieś,ktoś naciąga Shella albo sam Shell dopuszcza takie "wałki" żeby zaoszczędzic.
Pod domem : MEGANE IV 1,5 dci-110KM , MEGANE III 1,6-16V - 110KM lpg -jest paliwowa alternatywa bez elektryki.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback

13 Lut 2010, 17:24

Osobiście na Shellu nigdy nie tankuję bo mają drogo w porównaniu do BP a BP mam już sprawdzone i nigdy nie miałem tam żadnych problemów.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

13 Lut 2010, 19:58

Ja zawsze tankowałem służbowe autko jak i swoje na prywatnej stacyjce LPG bo mają gaz o 10 groszy tańszy ale jakoś ta stacyjka była zamknięta przez 1 dzień i pojechałem na pobliskiego Orlena... Ku mojemu zaskoczeniu przejechałem na zbiorniku o 40km więcej!!! W dodatku zauważyłem jedną rzecz że na Orlenie zawsze w zbiornik wchodziło o 1 litr mniej!! Wnioski same się nasuwają ;) Od tamtej pory tankuje tylko na Orlenie ...
JEST:
- Renault Scenic II ph2 1.6 16V LPG 115KM 2008r
- Fiat Panda 1.2 8V LPG 60KM 2003r
- Ford Galaxy 1.9 TDI 115KM 2000r
- ZIPP VZ-2 125cm3 2015r
Luke16
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: KNZ
Prawo jazdy: 12 03 2008
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Scenic II ph2/Panda II/Galaxy