Gdy w czas mrozu samochód stoi, i stoi, i stoi...

27 Sty 2011, 10:54

Jak nie Motor to co? Przejrzałem trochę AutoŚwiata, ale tam to głównie mogę sobie poczytać o samochodach, na które i tak mnie nie stać. Czyżby już nie było w Polsce pisma motoryzacyjnego przydatnego dla początkującego kierowcy?
zielonolistny
Nowicjusz

Miejscowość: Wawa

28 Sty 2011, 15:46

no niestety, ale w Polsce szału nie ma jeżeli chodzi o gazety motoryzacyjne jedyne co to pozostaja Ci fora + nauka przez praktykę :-)
Klaudio
Nowicjusz

Miejscowość: Poznań

31 Sty 2011, 15:46

niestety kolegaKlaudio ma racje, dawno już nie ma w Polsce dobrej niezależnej prasy motoryzacyjnej,
przykładem apogeum tego kuriozum, mogą być testy sportowych autek gdzie model był klasyfikowany na niższych pozycjach ze względu na "mały bagażnik" :mrgreen:
a na kij komuś duży bagażnik w sportowym aucie?? :mrgreen:
no ale cóż jak kto lubi :mrgreen:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

31 Sty 2011, 17:30

Dziś w Auto Świecie wyczytałem, że najleprzym SUVem jest Cayene a najgorszym (uwaga, uwaga) ... Defender :!: :!: :!: :shock: :shock: :shock:
Pozostawiam bez komentarza...

[ Dodano: 1 Luty 2011, 21:17 ]
A dla odmiany w TVP można wygrać "luksusowe, terenowe... Volvo XC60"
Można by jakiś temat założyć o głupotach jakie znajdujemy w prasie i mediach.

Mówisz i masz - wpadki-glupoty-i-smieszne-cytaty-vt52731.htm
silvo44
nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem... ;)
BRODATY
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Muhlhausen ;)
Auto: Nissan Terrano II
Silnik: 2.4 KA24E 124KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995

02 Lut 2012, 19:15

Cie choroba! A wczoraj znajomy przejechał ponad 40 kilometrów, więc akumulator powinien się elegencko najeść do syta. Wiek akumulatora - niewiele pona pół roku, więc właściwie młodzian. Za to dziś - okazało się, że akumulator kaput! Kurde, mróz mrozem, ale kilkumiesięczny akumulator po przejechaniu maratońskiego dystansu nie powinien chyba rozładować się już na drugi dzień? Ale widocznie są akumulatory i akumulatorzyska...
- Proszę opisać pracę silnika. - Można własnymi słowami? - Można. - Brum, brum, brum, brum...
zielonolistny
Nowicjusz

03 Lut 2012, 09:24

Bardzo częstym błędem jest wsadzanie większego akumulatora niż przewiduje producent, bez żadnych innych przeróbek. Np. mamy benzyniaka - producent montuje 60Ah, katalog dopuszcza 55-65 Ah (z reguły jest to +-10%), ale mądrzejszy właściciel wsadza 72Ah - bo to panie dłużej prąd trzyma i ma większą (z reguły) moc rozruchową. Tylko, że w aucie fabryczny alternator, no i potem "mądrzejszy" co jakiś czas podłącza prostownik "coś dzisiaj panie te akumulatory to do niczego".
Jeżeli już montujemy mocniejszy i większy akumulator niż fabryczny, zapewnijmy mu lepsze ładowanie. Trzeba pamiętać również o tym, że pomimo iż się nam tak nie wydaje, producent obliczył wielkość akumulatora do naszego wyposażenia i zawsze jest on wystarczający - oczywiście sprawny.
Montowanie mocniejszego ma sens jedynie, jeżeli montujemy np. ogrzewanie postojowe wykorzystujące prąd, supermocny sprzęt audio video, wyciągarki etc. i zawsze powinno być połączone z wymianą alternatora na mocniejszy, odpowiednio dobrany przez elektryka. Montaż mocniejszego alternatora bez wymiany akumulatora tez jest bez sensu. Akumulator obliczony jest na pewne ładowanie maksymalne - za mocny alternator po prostu go "ugotuje".
Dobra alternatywą (ale drogą) jest montowanie akumulatorów żelowych - dłużej trzymają energię, lepiej się ładują z głębokiego rozładowania i takież mniej im szkodzi.
Pomimo że ktoś tu pisał inaczej, całkowicie rozładowanemu akumulatorowi nie wystarczy 5-6 min na ponowne uruchomienie silnika - chyba że w afrykańskich warunkach i silnika z gorącym olejem.
A my mówimy o zimie, gdzie sprawność nawet w pełni sprawnego akumulatora spada kilkukrotnie!
Obroty silnika tez nie mają większego znaczenia - to nie prądnica, gdzie im więcej gazu tym mocniej świeciły auta. Jest pewna granica obrotów alternatora (zazwyczaj niewiele więcej niż wolne obroty) od której ładuje on w optymalnym zakresie.
mstrucz
Aktywny

Miejscowość: Gdynia

07 Lut 2012, 12:02

Jaki akumulator miał znajomy - musiałbym się dowiedzieć.
Natomiast dobrze wiedzieć o tym akumulatorze żelowym. Szkoda że drogi, ale jeśli przyjdzie pora na wymianę mojego aku i będę miał dość pieniędzuf - kupuję żelowy.
- Proszę opisać pracę silnika. - Można własnymi słowami? - Można. - Brum, brum, brum, brum...
zielonolistny
Nowicjusz

08 Lut 2012, 17:25

Mój samochód też stoi od kilku dni. Dzisiaj miałem pojechać na miasto 1 sprawę załatwić, ale po odśnieżeniu i właczeniu zaświeciło mi się parę kontrolek na czerwono m.in. akumulator i olej.
I teraz nie wiem - czy jak sie pali kontrolka od oleju - to oznacza tylko czy jest go mało, czy coś się musi zagrzać - może zamarzł ?
I czy jak się pali kontrolka od akumulatora tzn że rozładowany ?

Wiem, ze zadaję durne pytania, ale nie znam się na samochodach praktycznie w ogóle (samochód mam parę dni i jechalem nim raz), teraz zrezygnowałem z jazdy bo się bałem że coś mi siądzie w trakcie
Laik i dyletant. Do niedawna wróg motoryzacji ;).
evildriver
Nowicjusz

Prawo jazdy: 12 12 2011

08 Lut 2012, 17:39

kontrolka od akumulatora się święci bo nie ma ładowania bo silnik nie pracuje.kontrolka oleju się święci bo nie ma dobrego ciśnienia oleju bo silnik nie pracuje.jak odpalisz to te dwie kontrolki zgarną jeśli jest wszystko dobrze lub sekundę później.tym się nie martw,odpal i jeździj.
Jako że jestem mechanikiem oferuje możliwość ogladniecia samochodu do kupna oraz np.zrobienia dodatkowych zdjęć
zwykle dla osób z forum biorę tylko za paliwo i jakieś do około 100-150zł za pomoc
seba145
Zaawansowany

Miejscowość: bydgoszcz
Prawo jazdy: 27 09 2011
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Peugeot 307sw 2.0Hdi 90km2002r
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2002

08 Lut 2012, 17:52

Kurcze, a ja szedłem na piechotę na miasto. Trudno, jutro sie gdzieś pojedzie.

Aha była jeszcze 1 kontrolka na żółto oznaczona, której nie kojarzę . Co to może być ?
evildriver
Nowicjusz

08 Lut 2012, 18:15

benzyna czy diesel to jest?jak benzyna to może być kontrolka check-engine to tym też się nie przejmuj,może też być kontrolka rezerwy paliwa w oby dwóch autach lub w dieselu też kontrolka świec zarowych to po jej zgaśnieciu możesz dopiero odpalic auto.
Jako że jestem mechanikiem oferuje możliwość ogladniecia samochodu do kupna oraz np.zrobienia dodatkowych zdjęć
zwykle dla osób z forum biorę tylko za paliwo i jakieś do około 100-150zł za pomoc
seba145
Zaawansowany

08 Lut 2012, 18:27

Zdjęcie

Chodzi o tą żółtą z prawej strony (tuż koło kontrolek oleju, akumulatora i hamulca ręcznego). U mnie jest trochę inny układ, bo z wyjątkiem akumulatora te kontrolki mam na prawo od liczników.
evildriver
Nowicjusz

08 Lut 2012, 18:43

a to jest benzyna czy diesel?
seba145
Zaawansowany

08 Lut 2012, 18:47

Benzyna. A to ma jakieś znaczenie dla tej kontrolki ?
evildriver
Nowicjusz

08 Lut 2012, 18:54

nie widać wyraźnie tej kontrolki dlatego się pytam jaki to silnik.w benzynie może być np kontrolka rezerwy paliwa lub w dieslu kontrolka świec zarowych.poczekamy na innych kolegów może oni powiedzą co to za kontrolka ja nie kojarze.
seba145
Zaawansowany