Gdzie i jaki samochód kupować najlepiej?

15 Lis 2007, 23:57

siema,przymierzam się do kupna pierwszego samochodu w nadchodzących miesiącach,mam kilka pytań.
1.czy według was bezpieczniej jest kupić samochód w komisie czy z prywatnego ogłoszenia?

2.czy lepszy jest niepewny samochód z zagranicy,którego historia nie jest znana ale zapewne jezdzil po dobrych drogach czy taki który jeździł tylko po polskich dziurawych drogach?

3.czy wraz z nastaniem nowego roku pojazdy stając się o rok starsze automatycznie tracą rok swojej pieniężnej wartości,czy jest sens kupować teraz zimą samochód czy poczekać do nowego roku kiedy będzie starszy(tańszy?)?

4.jaki jest bezpieczny pułap jeśli chodzi o przebieg dla auta klasy sedan(najlepiej japońskiego)?

5.czy jeśli jest samochód używany z mocnym silnikiem to duże jest prawdopodobieństwo że został zajechany przez sportową jazdę?

6.pytanie techniczne przy okazji-czy to prawda że przy wyprzedzaniu trzeba zredukować bieg i dlaczego? mnie to zdziwiło bo na prawku nie zmieniałem przy wyprzedzaniu albo predzej zwiekszałem!
aryman79
Nowicjusz

16 Lis 2007, 00:51

Ad1. Wydaje mi sie że lepiej kupić w komisie ponieważ jest to firma która zajmuje się tym cały czas, więc raczej wie co robi i jakie samochody sprzedaje.

Ad2. Pytasz czy lepiej kupić auto które jeździ po dobrych zagranicznych drogach czy dziurawych polskich ;) to przecież wiadomo że lepiej kupić z zagranicy. Kupując Polskie auto również nie znasz do końca jego historii.

Ad3. Jeżeli zakup auta nie jest dla Ciebie priorytetem poczekaj do następnego roku jak ceny pójdą w dół.

Ad4. -

Ad5. To chyba określi tylko stacja kontroli.

Ad6. Ja niedawno zdawałem i również nie stosowałem tego, przy wyprzedzaniu prawdopodobnie lepiej zredukować bieg aby auto szybciej się zbierało, przeważnie jeździ się na wyższym biegu na niskich obrotach także przy wyprzedzaniu może to byc trudniejsze niż przy niższym biegu z możliwością szybszego wejścia na wyższe obroty.
Akselb3
Nowicjusz

23 Lis 2007, 18:02

Najlepiej nie kupuj samochodu
tomss20
tomss20
Początkujący

Miejscowość: kraków

23 Lis 2007, 23:06

Witam:)

Najlepiej jest kupować u niemców, tylko, że trzeba uważać bo oni oszukują:) Najlepiej kupić samochód szybki i bezpieczny.

Pkt 1: Najlepiej w komisie bo jak coś Ci nawali to wiesz do kogo się zgłosić:)

Pkt 2 : Zależy jaka jest różnica cenowa:) ale lepiej u niemców:)

Pkt 3 : Jak chodzi o nowy to zawsze pod koniec roku jest wyprzedarz rocznika i wtedy jest taniej:)

Pkt 4 : Oczywiście, zależy czy z Polski czy zagranicy i czy benzyna czy diesel:)a tak to do 200tys:)

Pkt 5 : Calibra, BMW, Honda Prelude i samochody tuningowane:)

Pkt 6 : Ja zawsze tak robie bo wtedy samochód szybsiej przyspiesza:)

.::Pozdrawiam::.
Endrju
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 449
Miejscowość: Poznań
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mitsubishi Pajero Dakar
    Mitsubishi Pajero 2012 DAKAR otrzymał turbodoładowaną, 200-konną jednostkę napędową o pojemności 3,2 litra, spełniającą normy EURO5 z zamkniętym filtrem cząstek stałych DPF w standardzie. Dzięki zmodernizowanej jednostce ...