Gdzie kupić w miarę uczciwy samochód ?

13 Sty 2017, 20:18

Witam,

Ostatnio pytałem jaki kupić samochód i dostałem parę fajnych porad. Teraz stoję przed problemem gdzie kupić sensowny samochód (mowa tu o używanym).
Niestety jeżdząc po komisach, szukając po allegro i otomoto natrafia się na samych bezczelnych oszustów, którzy wpierają w żywe oczy że auto bezwypadkowe, a auto widać że bite ze wszystkich stron, na odwal się pomalowane i z krzywo spasowanymi elementami chamsko różniącymi się odcieniami lakieru. Nie mówiąc już o stanie silników i innych podzespołów. Wynika z tego, że niewarto kupować samochodów sprowadzanych ?
Ale auta krajowe które jeździły po naszych polskich i dziurawych drogach też są dość wysłużone...
W takim razie co i gdzie kupować, żeby mieć duże prawdopodobieństwo, że auto będzie uczciwe ?
Wiem na pewno że nie kupi się dobrego samochodu za podejrzanie niskie pieniądze. Ale to co drogie to też może byś oszukane.
Ponad pół roku szukam samochodu i nic.
Kordyt
Początkujący

Zdjęcia: 12
Auto: Brak
6

13 Sty 2017, 20:59

Wejdź na stronę każdej z marek i znajdź "samochody używane". Takie auta przed przyjęciem są sprawdzane pod względem technicznym, mają pewną historię serwisową itd.
Przykład: https://volvo.dekra.pl/index.php?aid=,,&DCO_VOLVO_SESS_ID=81762lijdh49k0fnj99okj8sb0

Możesz też pogrzebać na forach marek i poszukać polecanych "komisów", coś typu auto bawaria, autka.pl czy car-mat. Zapłacisz więcej niż u mirków, ale warto
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km
0

13 Sty 2017, 21:40

Ze swojej strony mogę polecić panów z Truskolasów
https://auto-renoma.otomoto.pl/
https://el-mot.otomoto.pl/

* to nie jest rekalma
Ostatnio edytowany przez mike, 13 Sty 2017, 21:40, edytowano w sumie 1 raz
Powód: literówka
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004
0

13 Sty 2017, 22:33

Ja polecam szukać czegoś z Danii - bo przynajmniej możesz wszechstronnie sprawdzić - patrz moja stopka.
Opłacalność też jest dobra, bo nie ma takiego bezpośredniego przełożenia jak cena zakupu np. w Niemczech vs. cena sprzedaży w Polsce, bo do gry wchodzi zwrot podatku przy eksporcie - dlatego czasami można kupić w dobrej cenie, dostać dobry zwrot, i wychodzi dobra cena rynkowa.
tomekdk

1

14 Sty 2017, 02:18

Też słyszałem dobre opinie o truskolasach, ceny samochodów mają troszkę zawyżone, ale warto.

Od siebie dodam, żebyś szukał jak najbliżej domu, ja szukałem z przerwami 2 lata samochodu, miałem wycieczkę na 350km w jedną stronę, jeszcze bez autostrady itd, straciłem cały dzień i zobaczyłem takiego szrota, że chyba na złomowisku miałby konkurencję
( benzyna+lpg, a chodził gorzej niż wymęczony diesel, mokra cała podłoga, wycieków od skurczybyka, silnik wyglądał jak po konrketnym dzwonie w przód, nic nie było na swoim miejscu, jakieś szmatki w silniku i jeszcze na miejscu się okazało że zarejestrowany na kogoś innego niż było mówione, nie wymieniam takich rzeczy jak zniszczony lakier itd itd... Nie wspominając o tym, że pani prezentowała samochód, przez telefon mówiła "oh ah", wiedząc że będę jechał przez praktycznie całą Polskę, na wszystko co jej powiedziałem na miejscu, że dzwon, że tu to, tu tamto udawała niesamowicie zdziwioną, że z autem jest coś nie tak, a obok na placu leżał przewrócony na bok jakiś inny szrot, którego spawał jakiś koleś...).

No i lepiej szukać u prywaciarzy, chociaż i w komisie można perełkę trafić. Najważniejsze według mnie to cierpliwość, i nie zachwycanie się wyglądem czy niesamowitym wyposażeniem, bo co z tego że będzie skóra, navi i szmery bajery, jak przejedziesz parę tyś. i silnik do roboty.
simonx10
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Częstochowa
Prawo jazdy: 17 10 2014
Przebieg/rok: <1tys. km
Auto: Peugeot 307 (rodzinny)
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003
0

14 Sty 2017, 10:17

" Ale auta krajowe które jeździły po naszych polskich i dziurawych drogach też są dość wysłużone.."
a z Niemiec są w super stanie ;)
Jeździłeś po drogach w Niemczech ? np. takim Berlinie , drogi nawet z kocimi łbami. Powielany mit że tam drogi są super, my mamy teraz lepsze
czeslaw555
Zaawansowany

Zdjęcia: 1
Miejscowość: GKA- pomorskie
Auto: Peugeot 508
Silnik: 2.0 HDi 163km.
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2014
1

14 Sty 2017, 13:08

To ja podepnę się pod temat. "Znajomy znajomego" :D sprowadza auta z Niemiec. Podobno sprawdzony człowiek, mieszka w małym miasteczku, więc wszyscy go znają, wielu osobom sprowadzał auta i ma dobre opinie.

Zakładając, że nie mam dużego pojęcia o autach, to czy nadal opłaca się kupować takie auta z Niemiec w dzisiejszych czasach (akcyza, ubezpieczenie i te sprawy)? Czy nie lepiej szukać czegoś krajowego lub używanego z salonu?
typowymirek
Nowicjusz

Prawo jazdy: 09 09 2007
Przebieg/rok: 7tys. km
Auto: Seat Cordoba
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2005
0

14 Sty 2017, 13:22

Import to ok. 1 000 000 aut rocznie, z salonów wyjeżdża ok. 330 000 aut rocznie, gdzie 1/3 kupują osoby prywatne, a 2/3 firmy ... także dużego wyboru i tak ludzie nie mają.
W sumie to i tak wszystko zależy od ceny - bo jak jest jakaś atrakcyjna to podejrzane (jeśli jest bezpośrednie przełożenie ceny zakupu za granicą na cenę w PL), i pewności sprzedawcy - czy nie jest czarną owcą.
No niestety - te zza granicy przeważnie mają niskie ceny a sprzedawcy aniołami nie są. Jak cena się kalkuluje, to nie musi, ale może, szansa przynajmniej jest, chociaż ciężko mi sobie wyobrazić typowego handlarza który jedzie kupować auta od Niemców - osób prywatnych (z rynku), bo nie miałby żadnych szans na polskim rynku (cenowo).
tomekdk

0

27 Kwi 2017, 10:41

Ja ma trochę doświadczenia z zakupem samochodów, zarówno używanych, jak i nowych, prowadzę firmę i co kilka lat zmieniam auto i jak na razie najuczciwiej jak trafiłem, to salon był salon [reklama] , z tego, co wiem, to salony są w czterech miastach, ja polecam na pewno ten w Gdańsku, ale każdy z nich ma tak samo dobrą ofertę, szczególnie, jeśli chodzi o leasing. Warto ich sobie wyszukać w sieci, skontaktować się i po prostu dopytać o szczegóły, które Cię interesują .
Ostatnio edytowany przez mike, 27 Kwi 2017, 11:44, edytowano w sumie 1 raz
Powód: reklama
Roman77
Nowicjusz

Prawo jazdy: 06 05 1998
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Audi Q5
0

19 Wrz 2017, 13:23

Polecam salon samochodów używanych [reklama]. Sprowadzają tylko sprawdzone auta. Mi polecił znajomy, który kupił tam auto - też z polecenia. Trochę już jeżdżę, i na tak dobre auto używane jeszcze nie trafiłem. Bardzo pomagają przy załatwianiu wszystkiego, ale też oferują pomoc już po zakupie. Godni zaufania sprzedawcy :!:
Ostatnio edytowany przez mike, 19 Wrz 2017, 21:59, edytowano w sumie 1 raz
Powód: reklama
Jarekgr
Obserwowany

Prawo jazdy: 14 02 1995
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Corolla
Typ: Van
Rok produkcji: 2008
0

19 Wrz 2017, 14:35

Grunt to trafić na uczciwego sprzedawcę/ handlarza, chociaż o to jest naprawdę bardzo ciężko bo każdy samochód w wieku lat nastu będzie miał już swoje większe lub mniejsze wady. Na forum było już kilak polecanych komisów gdzie spokojnie można jechać oglądać auta.
MdmParts
Nowicjusz

Auto: Opel Vectra
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2004
0

19 Wrz 2017, 20:03

Co do samochodów w komisach sprowadzonych np. z Niemiec to polecam wejść na mobile.de lub autoscout24.pl i porównać ceny. Okazuje się, że często są one na zachodzie wyższe niż w Polsce. Oferty bezwypadkowego sprowadzonego z Niemiec samochodu ze wszystkimi opłatami i ceną niższą niż inne są wysoko podejrzane. Polecam samemu wykonać kilka wycieczek za granicę. Niestety prędzej zaufam Niemcowi niż Polakowi w kwestii auta.
makowiec
Nowicjusz

Auto: Corolla
Paliwo: Diesel
1

20 Wrz 2017, 12:06

Czasem samodzielne wycieczki za granice pochłaniają znaczny procent wartości auta, więc moją propozycją jest zlecić to komuś kto się na tym zna oraz zajmuje na co dzień. To lepsze rozwiązanie.
Laserwash
Początkujący

Auto: M3
0

16 Gru 2017, 21:39

jeśli nic ciekawego nie znalazłeś na stronach z ogłoszeniami to może warto się przejechać np do salonu z samochodami używanymi? u mnie w mieście jest np auto szulc, ale myślę że w każdym mieście znajdzie się taki salon, a jek nie to może niedzielna giełda ?
erem
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 06 2010
Przebieg/rok: 7tys. km
Auto: audi a4
0

16 Gru 2017, 21:51

Najważniejsze to nie szukać okazji. Dobre auto musi swoje kosztować. Ja gdybym miał kupować w tej chwili używane auto, to szukałbym auta z polskiego salonu i od pierwszego właściciela, najlepiej bez pośredników. Wiadomo, że takie auto będzie droższe od odpicowanej perełki z zachodu, ale mamy większe prawdopodobieństwo, że kupimy naprawdę dobre auto- oczywiście takie auto też należy sprawdzić.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Typ: SUV