Gdzie tankować

16 Sie 2017, 20:18

Cześć, na jakich stacjach tankujecie paliwo i dlaczego? Zauważyłem, że przy marketach cena dużo dużo niższa. Czy to ze względu na marketing i przyciąganie Klienta do sklepu poprzez cenę paliwa? Skoro są na takich stacjach kontrole, to paliwo powinno być dobrej jakości? Dla porównania dzisiaj pod CH Plejada Carrefour Bytom Pb95 po 4,25zł, na innych stacjach w tym mieście, m.in BP, Auchan, Felix, Bliska ceny międzi 4,42-4,47zł.
taquito
Początkujący

Zdjęcia: 13
Miejscowość: Bytom
Prawo jazdy: 07 02 2012
Przebieg/rok: 9tys. km
Auto: Alfa Romeo Giulietta
Silnik: 1.4 TB 170KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

17 Sie 2017, 20:21

Ja osobiście tankuje gdzie popadnie, nie ma sensu trzymać się jednej nazwy ponieważ nazwa może być ta sama a paliwa całkiem inne. Na benzynie czy na ON nigdy nie odczułem różnicy na LPG się zdarzało. Mam fajną historię jak kiedyś się połasiłem z kumplem na tankowanie na Petrochemii Płock, promocja 98 w cenie 95. Z kumplem zatankowalismy po całym zbiorniku. Jak mi Mondziak palił 10 tak na tym czymś co było nazwane paliwem wyszło około 20. U kumpla to samo Mercedes zrobił prawie o połowę mniej km niż zwykle. A najlepsze było to że nie było czuć jakiegoś spadku mocy czy coś takiego. Dobrze musieli to wykombinować.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

17 Wrz 2017, 14:32

Mam pytanie odnośnie tankowania, a konkretnie obsługi dystrybutora. Pierwsze kilka tankowań mogłem maksymalnie "docisnąć" pistolet i lać. Przez ostatnie dwa tankowania chciałem zatankować do pełna (ogólnie nie wiem jak ten pistolet zablokować), gdy dociskam pistolet do końca to przez chwilę paliwo leci dosyć szybko, po chwili jest takie "pstryk" i przestaje lać. Jak puszczę i na nowo zacisnę do końca to od razu jest "pstryk" i nie leci. Muszę tankować trzymając mniej więcej do połowy. Im więcej mam paliwa tym wcześniej jest "pstryk". Coś czytałem o zapowietrzaniu się zbiornika. Rozważam też podjechać na następne tankowanie na stację z obsługą.

PS Korzystałem z dwóch różnych stacji benzynowych, więc albo problem leży w samochodzie albo nie potrafię obsłużyć dystrybutora :D
taquito
Początkujący

17 Wrz 2017, 17:10

Problemy mogą być 2 a nawet 3
Słabe odpowietrzenie zbiornika
Za mała średnica wlewu w stosunku do dużego ciśnienia w dystrybutorze
Lub nie umiesz go obsłużyć :lol: nie no żarcik, raczej bym stawiał na słabo wydajne odpowietrzenie
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

17 Wrz 2017, 17:47

Ale mogę coś z tym zrobić? Czy po prostu będę musiał zawsze w ten sposób tankować?
taquito
Początkujący

17 Wrz 2017, 17:53

Szczerze mówiąc nie wiem jak to tam jest w GP, musisz te odpowietrzenie sprawdzić
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...

17 Wrz 2017, 17:55

Wyjeżdżę paliwo i pojadę gdzieś gdzie mnie obsłużą. Zobaczymy jak to będzie wyglądało. Kiedyś miałem taką sytuację w Megane II i wtedy przyszedł facet z obsługi i chyba jakoś to naprawił. Dawno to było, więc nie pamiętam za wiele.

EDIT Na forum punto znalazłem, że bak jest źle skonstruowany i paliwo nie nadąża lecieć. Ponoć recepta to włożyć pistolet nie do końca i lekko przekręcić w lewo.
taquito
Początkujący

18 Wrz 2017, 13:12

Ewentualnie pistolet zepsuty :P chyba że na każdej stacji tak masz
zielonek
Aktywny

Auto: P 206

13 Paź 2017, 10:58

Jeżeli chodzi ściśle o samo tankowanie, to ja zawsze jeżdżę na stacje które są mi znane i gdzie mam w miarę pewność co do jakości paliwa. Przy okazji też zbieram punkty- najczęściej jest to Orlen.
Laserwash
Początkujący

Auto: M3

13 Paź 2017, 14:38

Jeżeli chodzi o jakość paliwa, to w necie można znaleść odpis kontroli. Podają tam najważniejsze dane paliwa z nazwami i adresami skontrolowanych stacji.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

09 Lut 2018, 13:24

Ja tankuję na stacji Tesco, bo mają najtaniej w mieście.
TakiRobert
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Przebieg/rok: 44tys. km
Auto: Volkswagen

23 Lut 2018, 09:41

Chyba najczęściej na Orlenie, bo mam blisko domu.
Maciek77
Początkujący
Awatar użytkownika

Auto: Toyota Corolla