Gdzie znajde taniego oldtimera.

23 Lut 2009, 01:19

Witam. Moj pierwszy post zaczne od pewnej historii bylem kilka dni temu na szrocie. Poszukiwalem kilku drobiazgow do mojego focusa, obszedlem szrot kilka razy .... Mialem wrocic na drugi dzien. Wchodzac dostalem zamowione drobiazgi i w tle zobaczylem swoistego morderce z palnikiem w reku jak pozbawial reszty zycia forda mustanga z lat 70 (dokladniej karoserie z resztkami "fachowo" pogietych drzwi itd. Z rozmowy z kierownikiem dowiedzialem sie ze dzis przyjechal, a ze byl stary to go pocieli. Silnik i skrzynia od rana teraz nadwozie..
Ehh koszmar na skale zycia. Ale moje pytanie czy znacie moze lokalizacje jakiegos motoryzacyjnego dziadka nawet jego blachy za male pieniadze. Nie chodzi mi o 126p czy 125... Tez nie musi to byc mustang. Z checia przyjalbym go na warsztat i wrocil do zycia. Nie mam kasy by szalec z jakims 1939 r ale chociaz 1970 - 80 nadajacy sie juz na zolte blachy. W ubieglym roku meczlem zastawe.. ale narazie tocze o nia buj z kuzynem.

Ps. przepraszam za brak "ogonkow" ale nie posiadam polskiego softu na kompie jak narazie.
szakal1990
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wielkopolska

08 Mar 2009, 01:09

Najpierw rozejrzyj się trochę i zastanów, jakie autka kręcą Cię najbardziej. Proponuję zacząć od zajrzenia na Youngtimer.pl, tam jest mnóstwo rozmaitych aut, możesz poczytać o problemach i sposobach radzenia sobie.
Kiedy już z grubsza będziesz wiedział co chciałbyś mieć poszukaj klubu/ strony z takimi modelami i na spokojnie poczytaj. Nie śpiesz się! Pośpiech jest wskazany przy łapaniu much :wink: Łatwo stać się właścicielem kupy szmelcu! Zarejestruj się na wybranym forum, pokaż na zlocie. Gdy już Cię poznają, pomogą w zakupie.
Fajne i proste w odrestaurowaniu są Fordy Taunusy (Taunus.pl) i Capri (Capri.pl), Ople Manty (MantaClub), Ascony, Kadetty, Rekordy (Opel-Youngtimer, Old Kadetts) , niektóre Fiaty (The Fiat And The Furious, Fiat 127- 128 Klub.pl). To tylko przykłady.
Zawsze możesz pójść "pod prąd" i kupić auto nietypowe lub dziwne (ja mam np. m.in. Renault 17)
Oczywiście musisz wiedzieć, że taka zabawa nie jest bardzo tania.
A Fiat 126 czy 125 z dobrego rocznika i w ładnym stanie jest powodem do słusznej dumy. Sam po cichu marzę o 125p z początku produkcji, ale mam już za dużo starych aut i nie wyrobię finansowo z ich renowacją.
W marcowym Classicauto jest artykuł o odbudowie 125p. Przybliżony koszt remontu (dobrego!) wyniósł 26 633 zł. (Dwadzieścia sześć tysięcy, z haczkiem).
Ale oczywiście koszt zależy od zakresu prac i tego, jaki poziom chcemy osiągnąć.
Pereira
Nowicjusz

Miejscowość: Łódzkie

18 Sie 2009, 16:40

A ja powiem krótko TRABANT 601 :wink:
Totalnie bezawaryjne autko....To auto ma dusze :wink:
Miałem kiedyś takiego to traktowałem go jak rodzine
BMW E60 530dA
Daro20VT
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E60 530dA
Silnik: 3.0d
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2005

31 Sie 2009, 01:25

szakal1990 napisał(a):W ubieglym roku meczlem zastawe

mam 3 kumpli co maja zastavki

jeden ma piekna 1100p mediteran, drugi tak samo ale oprocz tego miał jeszcze laminata 750 i obecnie jeszcze ma 2 fiaty 128. Trzeci kumpel ma natomiast zastave yugo skala 55 auto rózni się wnetrzem i przednimi światłami i atrapa od 1100p, bryła jak z poczatku produkcji ale rocznik 1988.

Jeżeli oczywiście by Ci się udało znaleźć to polecalbym Ci wlasnie Fiata 128 lub 127.
hans_ptk
Nowicjusz

Miejscowość: Toruń

08 Sty 2010, 18:59

polecam serwisy zagraniczne samochodów zabytkowych lub ebay
moje.audi
Nowicjusz

Miejscowość: Fabryki
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...