Najpierw rozejrzyj się trochę i zastanów, jakie autka kręcą Cię najbardziej. Proponuję zacząć od zajrzenia na Youngtimer.pl, tam jest mnóstwo rozmaitych aut, możesz poczytać o problemach i sposobach radzenia sobie.
Kiedy już z grubsza będziesz wiedział co chciałbyś mieć poszukaj klubu/ strony z takimi modelami i na spokojnie poczytaj. Nie śpiesz się! Pośpiech jest wskazany przy łapaniu much
![Wink :wink:]()
Łatwo stać się właścicielem kupy szmelcu! Zarejestruj się na wybranym forum, pokaż na zlocie. Gdy już Cię poznają, pomogą w zakupie.
Fajne i proste w odrestaurowaniu są Fordy Taunusy (Taunus.pl) i Capri (Capri.pl), Ople Manty (MantaClub), Ascony, Kadetty, Rekordy (Opel-Youngtimer, Old Kadetts) , niektóre Fiaty (The Fiat And The Furious, Fiat 127- 128 Klub.pl). To tylko przykłady.
Zawsze możesz pójść "pod prąd" i kupić auto nietypowe lub dziwne (ja mam np. m.in. Renault 17)
Oczywiście musisz wiedzieć, że taka zabawa nie jest bardzo tania.
A Fiat 126 czy 125 z dobrego rocznika i w ładnym stanie jest powodem do słusznej dumy. Sam po cichu marzę o 125p z początku produkcji, ale mam już za dużo starych aut i nie wyrobię finansowo z ich renowacją.
W marcowym Classicauto jest artykuł o odbudowie 125p. Przybliżony koszt remontu (dobrego!) wyniósł 26 633 zł. (Dwadzieścia sześć tysięcy, z haczkiem).
Ale oczywiście koszt zależy od zakresu prac i tego, jaki poziom chcemy osiągnąć.