Geometria kół?

08 Maj 2007, 11:48

Czy można samemu ( oczywiście orientacyjnie ) sprawdzić geometrię kół w samochodzie? Może ktoś zna jakiś prosty sposób.
artur41
Nowicjusz

09 Maj 2007, 00:44

metoda 1
ustaw kierownice idealnie do jazdy na wprost i samochód na równym kawałku drogi (aby nie było spadku na lewą bądź prawa stronę)
jeżeli samochód zjeżdża w którą kolwiek ze stron to znaczy że geometria jest nie poprawna (warunek jednakowa wysokość bierznika na danej osi pojazdu)
metoda 2
jak juz trochę jeździsz ze zła geometrią to powinny się mocniej ścierać opony od wewnetrznej lub zewnętrznej strony
metoda 3
na oko, ustawić kierownice do jazdy na wprost i zobaczyc położenie kół względem blotników (może być że jedno koło jest bardziej skrecone niż drugie)
ja miałem podobnie w swojej astrze jak z niemiec kupiłem, to odrazu na diagnostyke pojechałem i mi ustawili

pozdrawiam
EdEk
Początkujący

Miejscowość: Wałcz

09 Maj 2007, 05:16

Dzięki za te informacje. Właśnie mam też auto z Niemiec i ściąga lekko na prawo. Sprawdzę jeszcze ten sposób z kierownicą ale muszę chyba pojechać do serwisu.
artur41
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Toyota RAV4 2.5 Hybrid i-AWD - test spalania
    Zaprezentowana w 1994 roku, pierwsza generacja RAV4 dała początek segmentowi SUV-ów. Obecnie w sprzedaży jest najnowsza, piąta generacja, oferująca rekordową przestrzeń dla pasażerów oraz aż 580 l dla ich bagażu. ...