Głębokość bieżnika i wybór opon letnich

Wczoraj, 07:10

Czy jest gdzieś stronka z podanymi głębokościami bieżnika danych modeli opon z jakimi producent je wypuszcza na rynek bo kiedyś widziałem zestawienie że np. Barum Bravuris miało 8,4mm a jakaś inna już tylko 7mm więc różnica spora była ?
Czy te oponki Barum Bravuris 5HM w rozmiarze 225/50 R17 byłyby w miarę dobre do audi A4 B8 - trasy to większość miasto + krótsze odcinki 30/40 km a sporadycznie autostrada kilkaset km.
Teraz mam jakieś Sailun Atrezzo, które mają już 8 lat i poniżej 4mm bieżnik wiec pasuje już wymienić.
Berserker1982
Początkujący

Zdjęcia: 0

Wczoraj, 09:26

Berserker1982 napisał(a):Barum Bravuris miało 8,4mm a jakaś inna już tylko 7mm więc różnica spora była
Różnica spora tylko nie wiesz czy po roku nie okaże się że Barum będzie miał już większe zużycie. Pamiętaj, że nie zawsze tak wysoki bieżnik będzie lepszym rozwiązaniem, wszystko zależy od tego na jakie warunki jest bardziej nastawiona dana opona. Tu można by się nad tym długo rozwodzić :wink:

Berserker1982 napisał(a):Teraz mam jakieś Sailun Atrezzo, które mają już 8 lat i poniżej 4mm bieżnik wiec pasuje już wymienić.
Jak najbardziej to już najwyższy czas poza tym te opony nie są jakieś super.

Berserker1982 napisał(a):Czy te oponki Barum Bravuris 5HM w rozmiarze 225/50 R17 byłyby w miarę dobre do audi A4 B8 - trasy to większość miasto + krótsze odcinki 30/40 km
Na pewno będą lepsze od obecnych ale może podaj jaki masz budżet na opony to spróbuję coś jeszcze podpowiedzieć :wink:
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

Wczoraj, 09:35

Budżet do 400 zł na oponę :( Rozmiar 225/50 R17 .
Tutaj były te głębokości bieżnika podane https://intercars.pl/blog/kola/top-10-d ... ie-wybrac/
Berserker1982
Początkujący

Zdjęcia: 0

Wczoraj, 10:03

Masz dosyć drogi rozmiar w oponach. Ja bym popatrzył na Kleber Dynaxer HP4 225/50 R17, Dębica Presto UHP 2 225/50 R17, Uniroyal RainSport 5 225/50 R17
98 V XL. Te ostatnie bardzo fajne opony na mokra nawierzchnie miałem okazję na nich jeździć i uważam że sprawdzały się, a do tego wyglądały fajnie patrząc na bieżnik :wink:

Poszukaj promocji bo czasem można komplet kupić w dobrej cenie.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    UAZ Hunter
    Rosyjska terenowa legenda pojawiła się w 1972 roku i szybko zyskała uznanie służb mundurowych. Mówi się, że od tego czasu samochód ten uczestniczył w prawie każdym konflikcie zbrojnym. Obecnie w ofercie znajduje ...