Głośna praca gorącego silnika na biegu jałowym z wciśniętym sprzęgłem

25 Wrz 2017, 13:04

Witam.
Jestem posiadaczem Nissana Pixo z roku 2009, obecny przebieg to ok 70k km.
Ostatnio zauważyłem że gdy na rozgrzanym silniku auto jest na luzie a ja wcisnę sprzęgło, to dźwięk silnika sie zmienia. Bez sprzęgła pracuje cicho i równo, ze sprzęgłem praca przymina prace silnika z traktora (głośniejszy, klekoczący).
Problem ten nie występuje na zimnym silniku. Dopiero po przejechaniu kilkinastu/kilkudziesięciu kilometrów problem sie zaczyna.
Czy mam powody do obaw? Co mogę sprawdzić samodzielnie (Mam raczej drobne doświadczenie z mechaniką samochodową)?

Z poważaniem.
kiwacz
Obserwowany

Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Nissan Pixo
Silnik: 1.0
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2009

26 Wrz 2017, 11:57

Przeważnie za głośną pracę sprzęgła po jego wciśnieciu odpowiada wysprzęglik i może wynikać ze zużytego łożyska lub braku wstępnego naprężenia łożyska na docisku. Trzeba by sprawdzić czy nie jest zapowietrzony bo obstawiam że masz wysprzęglik hydrauliczny nie wiem jak u ciebie w samochodzie ale one często są zespolone z łożyskiem wyciskowym i wtedy jako wysprzęglik centralny wymienia się całość.

Nie czujesz że pedał inaczej bierze jak pojawia się ten odgłos?
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Pięć cech dobrego kierowcy - sprawdź czy je posiadasz
    Badania przeprowadzone przez psychologów wykazują, że większość osób ocenia swoje umiejętności kierowcy jako powyżej przeciętnej, nawet mając świadomość, iż inni oceniliby je niżej. Trenerzy Szkoły Bezpiecznej ...