Głośna praca silnika,drgania

28 Mar 2019, 15:40

Witam serdecznie. Jestem posiadaczem toyoty avensis 2.0 benzyna, mam taki problem, gdyż po odpaleniu samochodu silnik pracuje dość głośno . Podczas dodawania gazu, gdy silnik jest zimny słychać jakby klekotanie dochodzące od silnika.Na wolnych obrotach silnik dostaje odczuwalne drgania które przenoszą się na cała budę. Podczas nagrzanego silnika i agresywniejszej jeżdzie w całym aucie smierdzi zgniłym jajkiem. Proszę o sugestie co może być przyczyną takiego zachowania silnika. Pozdrawiam
afox112
Nowicjusz

02 Kwi 2019, 11:28

afox112 napisał(a):Podczas nagrzanego silnika i agresywniejszej jeżdzie w całym aucie smierdzi zgniłym jajkiem
To wskazuje zazwyczaj na problem z katalizatorem najczęściej jest mocno zapchany. W przypadku niedrożnego katalizatora spaliny maja problem z wydostawaniem się na zewnątrz poprzez układ wydechowy silnik może nie pracować prawidłowo w takim przypadku.

Nie świeci ci się czasem kontrolka check? Warto sprawdzić sondę za katalizatorem.

Nie odczułeś wrażenia że silnik ciężko wkręca się na obroty i jest taki ospały?
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

02 Kwi 2019, 11:40

Kiedy olej był wymieniany ?
pooonczek
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Auto: Opel Corsa D
Silnik: 1.2
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Poradnik kupującego #3 - BMW Serii 3 e46 (1998 - 2007)
    Geneza BMW Serii 3 o oznaczeniu producenta e46 w pierwszym roku produkcji oferowano wyłącznie w wersji sedan. Rok później dołączyło do oferty kombi, coupe oraz kabriolet. W 2000 roku zaprezentowano 3 drzwiowego kompakta, ...
    DS E-TENSE FE 19 - bolid Formuły E nowej generacji
    Bolid Formuły E nowej generacji został zaprezentowany na torze. DS E-TENSE FE 19 ma za sobą pierwsze kilometry, które pokonał w pobliżu siedziby DS Performance w Wersalu. Próba nie była ścisłym testem – ...