Głośne/mocne stuknięcie z przodu

24 Cze 2015, 19:04

Witam serdecznie
Mam pewien problem, prosiłbym Państwa o pomoc, mianowicie dziś w swoim Chrysler 300M usłyszałem głośne stuknięcie z przodu z prawej strony. Występuje ono nieregularnie, zazwyczaj podczas skręcania przy wolnej jeździe. Te jeb***cie jest tak mocne że czuć w środku w aucie to. Byłem u jednego mechanika, przeorał zawieszenie przednie na kanale i nie stwierdził nic, u drugiego mechanika podobnie, stwierdzili delikatny luz w prawej końcówce drążka ale odrzucam tę hipoteze ponieważ miesiąc temu wymieniałem lewą końcówkę drążka bo miała luzy i takich stuków nie było, są tak mocne że mam wrażenie jakby koło miało odpaść. Nie wiem czy to istotne ale jak już taki stuk się pojawi to mam wrażenie jakby auto lekko odskakiwało na prawą stronę ale nie wiem czy to nie złudzenie przez te mocne stuknięcie. Miesiąc temu wymieniałem również z przodu tuleje wahaczy. Nadmienię, że auto jedzie prosto, niekiedy ściąga ale to przez koleiny chyba bo opony szerokie 225/55/17.
Ma ktoś pomysł co to może być? Miesiąc temu przednie amortyzatory miały po 65% bo były sprawdzane
blazejb
Obserwowany

Prawo jazdy: 18 03 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Chrysler 300M
Silnik: 2,7 204KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

24 Cze 2015, 20:41

Zerknij, czy nie masz pękniętej sprężyny na tym kole. Kolejna rzecz, to łożysko na Mcphersonie oraz łącznik stabilizatora.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy

24 Cze 2015, 21:20

Czy pęknięta sprężynę gołym okiem zobaczymy ? Byłem u 2 mechaników i nikt nic nie mowil o sprężynie
blazejb
Obserwowany

Prawo jazdy: 18 03 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Chrysler 300M
Silnik: 2,7 204KM
Typ: Sedan/Limuzyna

25 Cze 2015, 08:44

blazejb napisał(a):Czy pęknięta sprężynę gołym okiem zobaczymy ?

Powinieneś zauważyć bez problemu. Chyba, że pękła tak, że zwój nie opadł i nie ma wodocznej przerwy. Wówczas cieżko będzie zauwazyć, ale da się.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy

05 Sie 2015, 13:34

Dokładnie tak,objawy o których piszesz wskazują na pękniętą sprężyn,więc obadaj to miejsce bo na pewno kwalifikuje się ona do wymiany.
Petrostar
Początkujący

Auto: VW Polo
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Diesel i rozruch silnika w zimie
    Problemy z uruchomieniem silnika w zimie, najczęściej mają posiadacze samochodów z silnikiem Diesla. Dlaczego? Ponieważ zazwyczaj zaniedbują swój samochód już w okresie jesiennym. Ale od początku...
    Koenigsegg Agera RS - wyjątkowy samochód
    Koenigsegg Agera RS to wyjątkowy samochód produkowany przez szwedzką markę Koenigsegg. Jest to jednen z najszybszych samochodów na świecie, zaprojektowany z myślą o oferowaniu niezapomnianych wrażeń z jazdy. ...