Głośnia praca silnika po uruchomieniu

25 Kwi 2013, 19:17

Witam

ostatnio zauważyłem że po uruchomieniu silnika, przez kilka-kilkanaście sekund, chodzi gołśno - przypomina to trochę pracę diesla.

po jakimś czasie (zazwyczaj po ruszeniu z miejsca, ale czasami sam z siebie) nagle zaczyna pracować cicho.

dzieje sie tak rano jak zapalam samochód za pierszym razem,

gdy go wyłączę i ponownie uruchomie problemu niema.

Po postoju większym niż 10 min problem sie powtarza.

plik z nagraniem: http://www.sendspace.com/file/h1cq9k

Opel corsa D
2008r
benzyna 1.2 ecotec 85KM
przebieg rzeczywisty: 70.000km
proszę o pomoc :zalamany:
recox
Obserwowany

Auto: Opel Corsa D
Silnik: 1.2 ecotec 85KM
Paliwo: Benzyna

25 Kwi 2013, 20:04

prawdopodobnie w silniku jest olej marnej jakości np GM.
zmień olej na markowy z pewnego źródła
andrzej_124
Stały forumowicz

25 Kwi 2013, 22:59

Klepią zawory. Nawet nie odtwarzam pliku. Nie pali się kontrolka ciśnienia oleju? Zmieniałeś może ostatnio olej? Jaki olej jest w silniku? Poziom oleju ok? Olej może być albo słabej jakości albo odrobinę za gęsty. Pozdrawiam :).
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1993

23 Sie 2013, 16:35

Miałem identyczny problem ze swoim autem,pojawił się po wymianie oleju na Castrol Magnatec.Przyczyna okazała się bardzo interesująca,doszedłem do niej po ok.10 tyś km głowiąc się i drapiąc po głowie,gdyż w swoim wypadku wykluczyłem winę oleju.Winna była nieszczelna puszka wkładu filtra oleju,przez niewłaściwą uszczelkę pokrywy(była za duża i ją delikatnie wypchało),po dłuższym postoju olej ściekał do misy olejowej ,zawory grały po porannym rozruchu,gdyż pompa musiała wkład napełniać.Nieszczelność była bardzo mała,ledwie wilżyło olejem puszkę dookoła,to wystarczyło.Jaki tam masz filtr?,o ile pamiętam też chyba wkład.Naturalnie winy po stronie oleju nie można całkowicie wykluczyć.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

24 Sie 2013, 23:56

Takie zachowują się zazwyczaj popychacze zaworowe,które pracują na sucho. Jak dostaną smarowanie to cichną. :)
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback

25 Sty 2014, 23:57

Witam. Na początek zaczął bym od zalania innym olejem, np valvoline maxlife. Jeśli to nie pomoże podłączam się do opinii wcześniejszej forumowicza.
Pitersonik
Nowicjusz

Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Skoda Fabia
Silnik: 1.9 TDI 105KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2009
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Renault Spider
    Renault Spider to samochód sportowy, który stawiał na mocne wrażenia z jazdy. Już podczas prezentacji na salonie w Genewie w 1995 roku Spider wywołał zaskoczenie i zadziwienie. Opracowany przez Renault Sport ...