Glosniki logitech zestaw 5+1 w samochodzie?

08 Mar 2008, 01:09

Da się jakos zamontowac zestaw 5+1 glosnikow typowych od komputera do samochodu pod zwykle radio kasetowe ??
KSN
Nowicjusz

10 Mar 2008, 00:23

jasne!
nawet 7.1 i 9.1 podłączysz... tylko po co?!
radio w aucie to nie kino domowe i dookólne efekty dźwiękowe są w aucie niewskazane!
no i jeśli koniecznie chcesz mieć 5.1 w aucie - poszukaj dobrego wzmacniacza z dekoderem dźwięku przestrzennego - procesorem sorrund...
Pozdr
fourup
Nie udzielam porad na PW - tylko forum ogólne!
fourup
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków, Słomniki
Prawo jazdy: 08 01 1999
Auto: Mercedes S124 250D
Silnik: OM602
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1990

10 Mar 2008, 10:39

Mnie się wydaje,że koledzie raczej nie chodzi o efekt dzwięku dookólnego czy przestrzennego,ale o to,że poprostu taki zestaw 5.1 jest tańszy niż kupno wzmacniacza,głośników i tuby.Taki zestaw można kupić już za 250 zł i w samochodzie jest z tego naprawdę głośno i basowo :)
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 2000

10 Mar 2008, 13:57

no może i tak, ale...

1) Zestawy 5.1 przewidziane do kompa są raczej do zastosowań wewnątrz pomieszczeń. Świadczą o tym oznaczenia na obudowie.
2) Ponadto - zasilanie takiego zestawu to 230V i raczej bez przetwornicy nie będą działać... A przetwornica też swoje kosztuje i już z 250 robi się (minimum!) 400PLN - za tyle spokojnie można wsadzić 4 średniej klasy głośniki samochodowe (z montażem w cenie!)...
3) Kolejna rzecz - zastosowane w takich zestawach z niższej półki (cena poniżej 1000PLN) głośniki, membramy i reszta pozespołów jest raczej marnej jakości... Lepiej chyba słuchać dwuch głośników średniej nawet jakości, niż nawet 10 kiepskich "charczaków"...
Pozdr
fourup
Nie udzielam porad na PW - tylko forum ogólne!
fourup
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków, Słomniki
Prawo jazdy: 08 01 1999
Auto: Mercedes S124 250D
Silnik: OM602
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 1990

11 Mar 2008, 12:13

Fourup - nie wiem jak w innych zestawach 5.1,ale w moim,który mam podłączony pod kompa ( zestaw firmy Creative,czyli jeden z dobrych zestawów),subwofer podłaczony jest do sieci przez zasilacz,który był w zestawie.Sam subwofer jest zasilany napięciem 12V.Tak więc żeby podłączyć to do samochodu,wystarczy zaopatrzyc się tylko w odpowiednią wtyczkę,lub poprostu przylutować przewody w subwoferze od wewnątrz.No i chyba nie powiesz,że taki zestaw 5.1 Creativa jest złej jakości?Ja mam go już kilka ładnych lat i nie narzekam.I jest naprawdę jak pisałem głośno i basowo.Po podłączeniu go w samochodzie(podłączałem kiedyś dla próby,ale tylko 5 głośników - bez centralnego,bo wszystkich 6 głośników nie da się podłączyć) nie dało się wysiedzieć po podkręceniu sprzętu na połowę mocy.Nie wiem tylko,jaką moc pobiera z akumualtora ten sprzęt,ale myślę,że ie wielką.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 2000

11 Mar 2008, 20:13

Ja tam jestem za tym, że jeśli chodzi o car audio, to tylko głóśniki i tuby przeznaczone do auta. Co ma być do domu, niech będzie do domu, a co do samochodu to do samochodu.
GDYBY PRZEDNI NAPĘD BYŁ LEPSZY TO CHODZILIBYŚMY NA RĘKACH :)
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Jawor
Auto: Nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne