Głośniki SONY 100mm 25W, max80W, 4ohm, 92dB

08 Mar 2009, 23:55

Głośniki SONY 100mm 25W, max80W, 4ohm, 92dB
Co oznaczają te parametry? I czy radio 4x40W nie jest za mocne bo gdy dam na 3/4 głośności to zaczynają pierdzieć;( Jakie muszą być głośniki 100mm aby grały równie dobrze z przodu auta tak jak głośniki 6''x9'', max.380W, 95dB które mam z tyłu. Prosze o pomoc i dokładne wyjaśnienie co ozn. moc max. i moc RMS czyli muzyczna??? Te 25W jest za mało do tego radia dlatego pierdzą???
BANAN23
Początkujący

Miejscowość: Jabłonna Lacka

10 Mar 2009, 12:50

moc RMS to nie moc muzyczna, nie wiem czy widziałeś głośnik który ma 380W mocy RMS ale te które Ty masz na pewno jej nie mają. @25Watowe głośniki dobrze zabudowane świetnie będą uzupełniać resztę, spore znaczenie ma odpowiednie ustawienie radia. Tak mała średnica jak 100mm raczej ogranicza moc głośnika. O rodzajach mocy sporo jest napisane w internecie. Zrób tak:
1) Znajdź funkcję "fade" lub "fader" (odpowiada za rozdział mocy przód-tył) ścisz głośniki z przodu, tak żeby tylko grały z tyłu.
2) Podgłośnij głośniki tylne do granic ich możliwości
3) teraz funkcją "Fade" zacznij zgłaśniać głośniki przednie do momentu aż będą "charczeć". Przednie ustaw tak żeby nie charczały. Powróć do regulacji mocy i wszystko powinno być dobrze.
4) Żeby wszytko brzmiało jak należy, ważne żeby głośniki w całym aucie były prawidłowo podłączone zgodnie ze znakami.
karlone
Zaawansowany

Miejscowość: Śląsk

10 Mar 2009, 19:10

Dzięki. Tylne mam 6-9' 380W i grają super pod radyjkiem nawet na max. A z przodu nie moge włożyć większych jak 100mm no chyba że wytne na małe elipsy dziury. ale nie wiem czy to poprawi co kolwiek bo membrany podobnej wielkości będą w elipsach jak w tych sony-akach. Więc przodu raczej nie poprawie:(
BANAN23
Początkujący

10 Mar 2009, 19:17

A i jeszcze jedno. Wraz z tymi 100mm głośnikami pod te same kable z radia są podpięte wysokotonówki max. 150W, 92dB, itd. Więc na pewno odbierają troche mocy 100mm sony-akom. Co radzicie by lepiej grało czy po prostu dać sobie spokój i niech będzie tak jak jest.
BANAN23
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...