Glosno praca silnika

26 Sty 2013, 22:37

Witam wszystkich.mam problemik związany z. astra 1.6 8v G 99r benzyna .mam ja ponad pol roku i nie miałem żadnego problemu ale od jakiegos czasu zauwazylem ze silnik pracuje dość głośno w porównaniu co było na początku(nie było slychac ze auto pracuje)a teraz jest jest inaczej,co moze byc przyczyna??czeka mnie wymiana końcowego tłumika.bo jak jade szybciej to juz go slychac troche.ale to nie to.co moze byc przyczyna?? Z gory dziekuje za odp.;
jara2000
Nowicjusz

Auto: ASTRA 2

26 Sty 2013, 23:34

Te silniki są zdecydowanie cichsze od ECOTEC(16V).Przyczyn może być wiele,od tych dotyczących wydechu, aż po zużyty olej silnikowy,naturalnie stan świec i przewodów też ma znaczenie,przewody,które mają przebicie strzelają,silnik głośniej chodzi .Kompensacja luzu zaworowego o ile pamiętam w tym silniku jest hydrauliczna,nie podlega okresowej regulacji (w silnikach diesla za to tak),stopień zużycia oleju też jest ważny (np.wzrost lepkości lub jego spadek),czasami wtryskiwacze zaczynają głośniej pracować.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Volkswagen Polo R WRC - premiera w Monaco
    Od 2013 roku, począwszy od legendarnego Rajdu Monte Carlo (15 – 20 stycznia), Volkswagen będzie brał udział w Rajdowych Mistrzostwach Świata FIA (WRC). W sobotę 8 grudnia, przed 250 zaproszonymi gośćmi i dziennikarzami ...