Głośność opon - ma to znaczenie te parę dB ?

22 Kwi 2019, 22:26

Witam. Od prawie 2 lat jeżdżę swoim Suzuki Baleno 2017r, auto nie jest jakoś wybitnie wyciszone w środku i nasuwa mi się pewne myśl.

Czy warto dokładać do jakichś opon cichszych ? Jak to sie ma w stosunku do głośności w wnętrzu auta ?

Osobiście nie wiem jakie opony fabrycznie wstawia Suzuki w tym przypadku, ale w internecie są opony z nawet 65dB (aczkolwiek w moich rozmiarach to tylko 66dB) i czy faktycznie czuć różnicę w takim przeciętnym autku tych 4-6 dB ?
Pytam ponieważ jadąc taką 100 jest jeszcze ok, ale 120+km/h to już głośno jest.

Pozdrawiam
mt17
Nowicjusz

Auto: suzuki baleno 1.6

23 Kwi 2019, 04:33

mt17 napisał(a):Osobiście nie wiem jakie opony fabrycznie wstawia Suzuki w tym przypadku, ale w internecie są opony z nawet 65dB (aczkolwiek w moich rozmiarach to tylko 66dB) i czy faktycznie czuć różnicę w takim przeciętnym autku tych 4-6 dB ?

Na etykiecie jest podawana hałaśliwość opon przy 80km/h. A przy wyższych prędkościach najcichsze są opony premium, mimo, że na etykiecie wypadają nieraz gorzej od tych z niższych klas. Ja osobiście mam letnie bridgestony(71db), które są cichsze od zimowych kleberów(69db).
Tak czuć różnicę, szczególnie w słabiej wygłuszonych autach.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

23 Kwi 2019, 10:56

mt17 napisał(a):faktycznie czuć różnicę w takim przeciętnym autku tych 4-6 dB ?

Zgodnie z informacją tutaj:
http://www.fizykon.org/akustyka/akustyk ... ezenia.htm

2 - krotny wzrost natężenia oznacza wzrost poziomu głośności o ok. 3 dB.

więc 6dB to będzie bardzo dużo.

Ja polecam oponki pokroju tych (bardzo dobre parametry jezdne):
[link do Oponeo wygasł]

Plus możesz zainwestować w wygłuszenie nadkoli w aucie.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kiedy spada temperatura, spada też ciśnienie w kołach!
    Zbyt małe lub zbyt duże ciśnienie w oponach to dłuższa droga hamowania i gorsza przyczepność na zakrętach. Za niskie ciśnienie w oponach wpływa na przyspieszone zużycie opon. Ubytek o tylko 0,5 bara wydłuża drogę hamowania ...
    Kalkulator jednostek prędkości
    Najdzęściej używaną jednostką w samochodach do określenia prędkości jest kilometr na godzinę "km/h" lub mila na godzinę "mph". Obiekt poruszający się z prędkością 1 km/h w ciągu 1 godziny przebędzie drogę 1 kilometra - tak ...