30 Sty 2012, 15:09
Witam wszystkich.
Jestem szczęśliwym posiadaczek Sonaty (rok prod. 2002) od roku czasu. Stany wszystkich płynów są niezmienne od czasu zakupu, a kultura pracy silnika była do zeszłego piątku na prawdę imponująca. Gdyby nie to, że w autach należy co jakiś czas wymieniać materiały eksploatacyjne, wcale bym nie chciał nawet zajeżdżać do serwisu, żeby jakiś "fachowiec" dłubał przy tym aucie.
W piątek odebrałem auto z autoryzowanego serwisu w moim mieście. Na początku nie zwróciłem uwagi na pracę silnika, ponieważ zająłem się innymi rzeczami wymienionymi w aucie, lecz po paru minutach jazdy dźwięk wydobywający się spod maski stawał się coraz bardziej denerwujący. Jest to silnik benzynowy, ale odgłosy wskazywały by raczej na diesla, poza tym przy dodawaniu gazu słychać jakiś dziwne brzęczenie, a nie normalną pracę silnika. Wcześniej przy spokojniej jeździe silnik był wcale nie słyszalny, słychać było tylko szum powietrza i nawierzchnię, ale teraz to odgłos diesla i brzęczenie, które się przenosi jakby na konstrukcję auta i rezonuje czasem gdzieś wewnątrz kabiny.
Jestem niemiło zaskoczony i dzisiaj jadę z powrotem do serwisu upierać się przy swoim.
Czy ktoś jest w stanie podpowiedzieć mi czy to źle ustawiony rozrząd może powodować takie działanie silnika? Może za mocno napięty pasek rozrządu, czy też jedno z kół przestawione o jeden ząbek? Dodam, że nasłuchiwałem pracy silnika i hałas ewidentnie dobiega z miejsca gdzie jest rozrząd.
Wymieniony został też olej silnikowy, jako że auto normalnie pracuje w Norwegii zalany został olej Castrol 5W30. Chyba aż takich zmian by nie wprowadził nowy olej? Przebieg auta to 106 tys km, a wiec dość mały i raczej zasługuje jeszcze na ten rodzaj oleju.
Kolejne moje pytanie dotyczy wymiany filtra automatycznej skrzyni biegów. W tym samym czasie wymieniony został też olej w automatycznej skrzyni biegów, skrzynia pracuje prawie jak wcześniej, do tego raczej nie miałbym zastrzeżeń, ale przestudiowałem rachunek jaki dostałem z serwisu i tam nie ma nawet wzmianki na temat wymiany filtra do skrzyni.... Czy w tym modelu jest wymienny filtr, czy może jakiś mechaniczny, który się tylko czyści, a nie wymienia?
Byłbym wdzięczny za jakiekolwiek informację, zwłaszcza na temat tych dziwnych odgłosów z rozrządu, ponieważ przede mną 2500 km do przejechania do mojego stałego miejsca pobytu, a i warunki użytkowania nie są takie same jak w Polsce.
Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi.
Dokładne dane auta:
Hyundai Sonata, 2002r., silnik: 1997cm3, DOHC 16V, benzyna, moc: 96,4kW, automat