Głupie pytanie od żółtodzioba. :)

28 Lut 2014, 14:59

Witam. Parę miesięcy temu zdałem prawo jazdy z czego jestem zadowolony i cały czas jeżdżę Golfem IV 1.9 TDI od rodziców. Już powoli łapię czyt. dynamiczna jazda, bez szarpania itp czyli tak jak doświadczeni ludzie. Tylko miałem jedną akcję a zwłaszcza wjechałem na inne osiedle żeby zaparkować auto bo nie miałem gdzie indziej postawić i był tam dziwny parking że krawężniki były tak wysokie że męczyłem się z wjazdem i właśnie tu nurtuje jedno pytanie. Mamy wysoki krawężnik. Wrzucam sobie 1 i powoli opuszczam sprzęgło. Gdy opuściłem sprzęgło do końca to auto już zaczyna wjeżdżać na krawężnik i nie daje rady dalej wjechać aż zaczął coraz bardziej drzeć bo nie daję gazu. Co się stanie gdy auto ma spuszczone sprzęgło do końca i np. krawężnik go blokuje i mimo opuszczonego sprzęgła do końca auto nie daje rady wjechać. Mogę spalić sprzęgło czy co się stanie ze silnikiem? Pytałem wszystkich z rodziny i nikt nie znał odpowiedzi więc zapytam tutaj bo na naukach jazdy takich akcji nie miałem. :-) Wolę mieć jakąś wiedzę na przyszłość.

Z góry dziękuję. Myślę że napisałem ten temat we właściwym miejscu.
carumus1
Nowicjusz

Prawo jazdy: 22 11 2013
Auto: GOLF IV
Silnik: 1.9 TDI
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

28 Lut 2014, 16:10

carumus1 napisał(a):zaczął coraz bardziej drzeć

Czyli ?? Kołami mielił w miejscu ?? Bo nie rozumiem co masz na mysli - postaraj się pisać zrozumiale..
Auto nie zgasło ?? albo powinno zgasnąć, albo powinno wjechać.. moze jeszcze co innego go trzymało ??
Przy wjeżdżaniu na wysokie krawężniki raczej:
- wjeżdżaj prostopadle
- nie wjeżdżaj "z rozpędu"
- delikatnie.. bo uszkodzić felgę nie jest trudno, a potem mnóstwo problemów..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2011

28 Lut 2014, 18:11

Chodziło o drgania. Koła stały w miejscu no bo krawężnik blokował. Sprzęgło do końca opuszczone i auto tak z 5 sekund stał w miejscu zamiast wjechać, chciałem dłużej ale powstrzymałem się bo myślałem że mogę spalić sprzęgło czy cokolwiek. Aż taki głupi nie jestem żeby wjechać z rozpędu. :D Po prostu chcę się dowiedzieć co się stanie z autem jak będzie zablokowany a chce jechać.
carumus1
Nowicjusz

Prawo jazdy: 22 11 2013
Auto: GOLF IV
Silnik: 1.9 TDI
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 1998

28 Lut 2014, 18:14

carumus1 napisał(a):Koła stały w miejscu no bo krawężnik blokował

Nie do końca rozumiem - koła stały, silnik pracował i bieg był wrzucony, sprzeglo pusciłeś ?? To powinien zgasnąć..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Rok produkcji: 2011

01 Mar 2014, 11:55

Ja miałem to samo, wystarczy ze 1 kolo przednie będzie się krecic po trawie, lodzie, śniegu, błodzie, piachu a 2 będzie przed krawęznikiem to mozna na 1 puścic sprzeglo i nawet gaz dodac i auto będzie stać a tylko kolo to na ww. nawierzchni będzie się krecic

Z rozpędu to znaczy mając 20km/h czy wolniej, na 1 bez gazu mozna wjechać na wysoki krawężnik?
michalinik
Początkujący

Auto: opel astra 2
Silnik: 1,6
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999