Co to jest gniazdo OBDII i co oznaczają poszczególne piny? OBDII to skrót od angielskiego terminu On-Board Diagnostic level 2. Jest to standard obowiązujący w samochodach i pozwalający na podłączenie urządzenia diagnostycznego w celu wykrycia, usunięcia, sprawdzenia parametrów pracy poszczególnych modułów w samochodzie. System OBDII to gniazdo umieszczone w samochodzie zazwyczaj od strony kierowcy pod deską które posiada charakterystyczne 16-pinowe złącze. Standardowe wyprowadzenie pinów w gnieździe OBDII: [ PIN - sygnał] 1 - Wykorzystane lub nie w zależności od producenta 2 - J1850 Bus+ 3 - Wykorzystane lub nie w zależności od producenta 4 - Masa nadwozia 5 - Masa sygnałowa (GND) 6 - CAN High (J-2284) 7 - ISO 9141/ISO14230 Linia K 8 - Wykorzystane lub nie w zależności od producenta 9 - Wykorzystane lub nie w zależności od producenta 10 - J1850 Bus- 11 - Wykorzystane lub nie w zależności od producenta 12 - Wykorzystane lub nie w zależności od producenta 13 - Wykorzystane lub nie w zależności od producenta 14 - CAN Low (J-2284) 15 - ISO 9141/ISO14230 Linia L 16 - Zasilanie (+) (12V lub 24V zależnie od wtyczki)
Powyżej nazwy które macie opisane przy odpowiednich pinach oznaczają nazwę protokołu transmisji danych.
Czasem programowanie np. radia. W samochodach Renault chyba można było za pomocą odpowiedniego interfejsu kodować karty do odpalania auta, tam też chyba potrzebny był osobny pin.
Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
Wyprzedzanie na czas Wyprzedzanie, szczególnie, gdy jest związane ze zmianą pasa ruchu na pas o przeciwnym kierunku, jest niebezpiecznym manewrem. Jeśli dodamy do tego pośpiech i zimowe warunki pogodowe, to otrzymamy okoliczności, które ...
Dzięki, tego szukałem! Wszystko ładnie rozpisane. Miałem problem z zasilaniem na 16 pinie jak podłączałem ELM327 i okazało się, że pin słabo się trzymał (wysunął się), a jak sprawdzałem nie było widać dopiero pomiar wykazał że coś się dzieje z napięciem na tym pinie. Teraz wszystko śmiga
Drogi użytkowniku, aby dalej móc dostarczać Ci coraz lepszej jakości treści którymi możesz być zainteresowany powinieneś przejść do ustawień prywatności i tam skonfigurować swoje zgody w celu dopasowania treści marketingowych do Twojego zachowania. Pamiętaj! Dzięki reklamom możemy finansować rozwój naszej strony, a Ty w zamian otrzymujesz do niej bezpłatny dostęp.