Golf 1,8T rzęzi turbina

28 Kwi 2022, 22:07

Witam,
posiadam Golfa 4 z silnikiem 1,8T
Do niedawna wszystko było ok, ale teraz otwiera się częściej okno (lub włącza klimę 8) ) no i czuje a raczej słyszę jak przy pełnym bucie rzęzi turbo.
Zastanawiam się co to jest? Przedmuchy jakieś? czy pęknięty kolektor czy sama turbina w kiepskim stanie?
Ok 2 lata temu oddałem do regeneracji, leje co roku 5W40 olej, zmieniałem miesiąc temu.
Ona sobie tak lekko pogwizduje ale to jest ponoć norma, no ale jak np chce kogoś wyprzedzić np ciężarówkę i wbijam bieg, wyższe obroty i cisne to zaczyna rzęzić tak jakby wirnik
Ogólnie czy turbo powinno być słyszalne w takim 1,8T?
Bo tak jak pisałem wyżej przy lekkim dodawaniu gazu sobie subtelnie pogwizduje ale jak się butuje ostro to rzęzi po prostu mówiąc wprost.
Chciałem nagrać dźwięk ale bezsensu bo ściąga szum wiatru i nic nie słychać.
Jest jakaś metoda żeby to sprawdzić? bo teraz rozbierać wszystko, ze ściany grodziowej turbo, kolektor to jest masakra.
Mam wrażenie że to jest nieszczelność na odcinku wydechowym a nie dolocie lub sama turbina.
Wafel
Nowicjusz

Auto: VW Golf
Silnik: TDI
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

29 Kwi 2022, 10:21

Sprawdź czy nie puszcza za dużo oleju do intercoolera. To można w miarę łatwo sprawdzić. Ogólnie najlepiej by było dostać się do wirnika i sprawdzić czy nie ma wyczuwalnych luzów.

Rzęzi na wyłączonej klimie, sprawdzałeś to?

Jak dajesz mocno buta nie kopci?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

29 Kwi 2022, 21:38

Nie kopci, nie bierze oleju, zachowuje się normalnie, tylko jak jest mocny but to takie dziwne dźwięki się wydobywają
To nawet nie jest gwizd albo taki gzwid razem z jakimś takim dźwiękiem jakby rzęziło.
Klimę baaardzo rzadko włączam, dopiero jak upał 30st., także cały czas bez klimy.

Może mieć wyczuwalne luzy regenerowane turbo? :roll:

a może do nich jechać tam gdzie to turbo było robione?
Wafel
Nowicjusz

01 Maj 2022, 21:17

Panowie, a jakie objawy daje pęknięty kolektor?
Wafel
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Przełomowe innowacje Toyoty, o których nie wiedzieliście
    Pierwszy elektryczny SUV na świecie, pierwsze auto wyścigowe z turbo czy też pierwsze sprzęgło bez toksycznego azbestu to tylko kilka z licznych innowacji Toyoty, które zmieniły i nadal pozytywnie zmieniają świat motoryzacji. ...