Golf 1.9 TDI

14 Lis 2009, 13:14

Witam... Jestem młodym użytkownikiem serwera i w przyszłości chciałbym zostać mechanikiem. Bardzo interesują mnie samochody, a dokładniej ich naprawianie.

Piszę ten post ponieważ mój wujek posiada Golf"a 1.9 TDI i problem z nim jest następujący. Podczas jazdy gdy się dodaje stopniowo gazu samochód strasznie szarpie. Przypuszczenia pierwsze były na świece, ale jak się okazuje domyślamy się, że to może być przyczyna Złego Podawania Paliwa i właśnie dlatego auto szarpie.

Proszę o wyrozumiałość dla mnie i bardzo prosiłbym o wasze opinie na ten temat.

[ Dodano: Sob Lis 14, 2009 17:15 ]
niemamfarta napisał(a):że to może być przyczyna Złego Podawania Paliwa i właśnie dlatego auto szarpie.

Z tego co wyczytałem w internecie może to być związane również z przepływomierzem powietrza

Czy mógłby mi ktoś udzielić porady na ten temat?;)
niemamfarta
Nowicjusz

Miejscowość: Radom
  • 14 Lis 2009, 17:52

Po pierwsze jeśli jest to TDi to ten silnik ma świece żarowe nie mają nic wspólnego z jazdą i szarpaniem. Przyczyn szarpania może być kilka np. Poduszka silnika, poduszka skrzyni biegów itp.

W jaki sposób auto odpala ? Bez problemu ?
    irekman66
    Nowicjusz

Miejscowość: Strzelno

14 Lis 2009, 17:55

Tak tak. Bez żadnego problemu odpala... Na drodze po zmianie biegów np. z 2na3 po dodaniu gazu mocno szarpie
    niemamfarta
    Nowicjusz

14 Lis 2009, 18:01

A podczas jazdy gdy szarpie to słychać pukanie czy stuki ?
    irekman66
    Nowicjusz

14 Lis 2009, 18:05

nie, nie słychać zadnych takich charakterystycznych zachować auta... Odpala bez problemu, gdy zmienia się np na 2 i dodaje gazu szarpie
    niemamfarta
    Nowicjusz

14 Lis 2009, 18:07

A ze sprzęgłem nic się nie dzieje ? Wszystko gra ?
    irekman66
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Adaptacyjne światła LED (2014)
      Dwa lata po wprowadzeniu systemu AHS w reflektorach ksenonowych, firma Lexus zastosowała zmodyfikowane rozwiązanie dla reflektorów opartych na diodach LED. W 2014 roku zaprezentowano system, w którym zamiast ...
      Jazda na zderzaku - przejaw agresji i braku wyobraźni
      W projekcie nowelizacji ustawy Prawo o ruchu drogowym znalazł się zakaz "jazdy na zderzaku" na autostradach i drogach ekspresowych. Trenerzy Szkoły Bezpiecznej Jazdy Renault tłumaczą, jakie niebezpieczeństwa wiążą się z agresywnymi ...

14 Lis 2009, 18:19

Tak jak najbardziej... Samochód ogólnie długo stoi w garażu, iż jest mało używany i jak nie ma wujka bo pracuje za granicą i jak przyjeźdza na jakiś czas to się tym zbytnio nie przejmuje, ale właśnie jeździłem z nim autem i wiem co się dzieje. Z passji i zamiłowania postanowiłem poprosić o rade....

Nie mam możliwości podpięcia pod komputer dlatego chyba nici z grzebania w samochodzie tylko trzeba oddać do mechanika;(
    niemamfarta
    Nowicjusz

14 Lis 2009, 18:25

Prawdopodobnie poduszka pod silnikiem lub skrzynią biegów jest do wymiany.
    irekman66
    Nowicjusz

14 Lis 2009, 18:26

a tego to już raczej nie da się zrobić samemu.? prawda.?
    niemamfarta
    Nowicjusz

14 Lis 2009, 18:31

Dasz radę jeśli znajdziesz gdzieś kanał.
    irekman66
    Nowicjusz

14 Lis 2009, 18:35

To jeszcze moze się uda załatwić, a jeśli już bym się dostał pod samochód to co by trzeba było zrobić.? No bo jeśli auto jeździ to usterka nie jest na tyle wielka aby trzeba było wymienić.? No i czy można to jakoś wyjąć wyczyścic, cokolwiek zrobić.?
    niemamfarta
    Nowicjusz

14 Lis 2009, 18:38

To trzeba kupić i wymienić nie da się tego naprawić. Tak możesz wymienić jedną i będzie dobrze a jeśli będziesz jeździł to możesz uszkodzić inne poduszki.
    irekman66
    Nowicjusz

14 Lis 2009, 18:43

No właśnie kupić i wymienić, ale jeśli ja już dostane się pod samochód to czy bez komputera będe mógł wstanie ocenić czy to jest uszkodzone i wymaga wymiany.?
    niemamfarta
    Nowicjusz

14 Lis 2009, 18:51

Tańszy koszt będzie gdy wymienisz wszystkie poduszki niż dojedziesz do serwisu pod komputer. A jaki jest to golf (rocznik i typ np. IV 2000r)
    irekman66
    Nowicjusz

14 Lis 2009, 18:55

Tak nie ma problemu wymienić wszystkie poduszki, ale potrzebuje pewności, że to właśnie poduszki trzeba wymienić;)

Golf III wersja sportowa, ale niestety nie wiem jaki jest rocznik.
    niemamfarta
    Nowicjusz