Golf 1.9D

01 Maj 2013, 02:02

Witajcie,

Dzis zostałem wlascicielem Golfa 1.9D. Kupilem go od znajomego mechanika wiec wybór jak najbardziej trafny.

Powiedzcie mi proszę bo dopiero zaczynam przygode z Dieslami. Na co mam zwrocic uwage podczas jazdy i konczenia jej?
W co powinienem sie przygotowac, co zrobic aby autko moglo byc nazwane - przygotowanym?

Pozdrawiam :)
pepepe
Początkujący

Auto: Seat Cordoba
Silnik: 1.9 TDi 110km Sport

01 Maj 2013, 02:04

Który to rocznik? Co znaczy przygotowanym? Jaki masz budżet na to przygotowanie i w jakim stanie ten golfiarz?
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1993

01 Maj 2013, 12:45

Rocznik 1992r, wspomaganie kierownicy, elektr. lusterka ^^

Zauważyliśmy ze silnik jest trochę mokry/ tlusty przy uszczelkach. A tak to pali na raz.
To autko spadlo mi z nieba poniewaz 2 dni temu zepsuła się pompa w moim Tico (ktore i tak mialo rdzę i przegląd 28maja). Tak wiec kupilem tego Golfa bo jesli uzbieram cos wiecej to Gold sprzeda się zawsze.

@Vermin W odpowiedzi na Twoj post, myslalem ze dasz mi kilka wskazówek co powinienem zrobic aby nie martwić się przez jakiś czas.
pepepe
Początkujący

02 Maj 2013, 18:09

Jesli chodzi o budżet to zaproponuj coś dobrego do autka, suma nie jest ważna jesli autko ma być żywotniejsze :)
pepepe
Początkujący

09 Maj 2013, 00:31

Zniknąłem na jakiś czas ;). Generalnie zrób kompletny rozrząd, wymień olej, filtry i płyny w samochodzie. Olej w skrzyni, sprawdź stan hamulców i zawieszenia. Najważniejsze z silnikowych przy kupnie samochodu to kompletny rozrząd + filtr oleju + olej. To podstawa. A ten wyciek z tych uszczelek... Zależy jak duży i z jakich uszczelek. Trzeba sprawdzić co i jak w samochodzie ogólnie :). Bardzo bym chciał ale przecież nie ocenie stanu Twojego samochodu na odległość :). Koszt zrobienia tej "podstawy" z częściami to jakieś 750 zł. Ale nie wiem jak te wycieki, może najlepiej było by zrobić wszystko od razu ale to już jednak koszta, niech Twój mechanik to oceni.
Vermin
Stały forumowicz

25 Maj 2013, 11:43

Witaj!!

Vermin napisał(a):Zniknąłem na jakiś czas ;). Generalnie zrób kompletny rozrząd, wymień olej, filtry i płyny w samochodzie. Olej w skrzyni, sprawdź stan hamulców i zawieszenia. Najważniejsze z silnikowych przy kupnie samochodu to kompletny rozrząd + filtr oleju + olej. To podstawa. A ten wyciek z tych uszczelek... Zależy jak duży i z jakich uszczelek. Trzeba sprawdzić co i jak w samochodzie ogólnie :). Bardzo bym chciał ale przecież nie ocenie stanu Twojego samochodu na odległość :). Koszt zrobienia tej "podstawy" z częściami to jakieś 750 zł. Ale nie wiem jak te wycieki, może najlepiej było by zrobić wszystko od razu ale to już jednak koszta, niech Twój mechanik to oceni.

Olej wlany nowy, filtry zmienione wszystkie - oprócz paliwowego bo zauważyliśmy ze jest nowy, oraz zmieniony rozrząd, rolki i napinacze.

Czas zająć się lekkim piszczeniem podczas zimnej pracy silnika. Wiesz może?

Aha, koszt wyszedł mi 420zł, bo mechanik ma kumpla w InterCars ;) Mam nadzieję, że wymienił mi to o co prosiłem, he :)

Co do wycieku to w słoneczny dzień zrobię wyraźne zdjęcia i dam Forumowiczom do oceny, jesli nie będzie to dla Was problemem :)

Pozdrawiam!!
pepepe
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Renowacja, naprawa podsufitki w samochodzie - instrukcja
    Naprawa podsufitki w samochodzie wymaga od nas trochę pracy i myślę że większość osób wiedząc jak to zrobić poradziła by sobie z takim problemem. Opiszę jak naprawić podsufitkę od której zaczyna odpadać materiał ...
    Summer Cars Party 2010 / relacja
    Po raz czwarty na płycie lotniska Muchowiec w Katowicach mieliśmy możliwość obejrzeć „Najszybszą imprezę tegorocznego lata”. Na przestrzeni ostatnich sześciu lat w Polsce nastąpił ogromny przełom w dziedzinie ...

25 Maj 2013, 17:24

pepepe napisał(a):Co do wycieku to w słoneczny dzień zrobię wyraźne zdjęcia i dam Forumowiczom do oceny, jesli nie będzie to dla Was problemem :)

Nie będzie ;). Przynajmniej dla mnie :). Tylko jbc goń mnie na PW.
pepepe napisał(a):Czas zająć się lekkim piszczeniem podczas zimnej pracy silnika. Wiesz może?

Na 90% pasek klinowy lub coś na nim. Odpalcie samochód bez tego paska i się zobaczy :D. Nie pali się np. kontrolka ładowania??? Może wystarczy go naciągnąć??? Albo pasek albo jakieś łożysko pompy lub alternatora ;). Zróbcie tak...

Pozdrawiam :).
Vermin
Stały forumowicz