Golf 2, stukanie w silniku, coś ze sprzęgłem

02 Sie 2011, 13:37

Witam, samochodzik to golf 2 1.3
Problem jest taki:
Jak szybko ruszam, albo zmieniam bieg(szczególnie 2 na 3) czyli krótko sprzęgło, więcej gazu to przez chwilę coś jakby podskakiwało w silniku, stuka. Dzieje się tak czasem też gdy jest na wysokich obrotach a ja odejmuje gazu to też jest takie samo krótkie stukanie, jakby coś podskakiwało i się uspokajało.
Na pewno mam linkę sprzęgła do wymiany bo trze od dawna i brzydki dźwięk ale raczej nie łączę tych dwóch rzeczy, chociaż zaraz wymienię więc będę wiedział.
Co to może być? Łożysko?

Pozdrawiam
Mool61
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

02 Sie 2011, 19:08

trudno mi powiedzieć, bo przyczyn może być wiele, jeszcze bez dokładniejszych objawów, na sam niezidentyfikowany dźwięk (bo jak piszesz są też inne dźwięki) nic nie podpowiem. jak już wymienisz co trzeba, opisz dokładniej, np czy są szarpnięcia, czy tylko stukanie, czy też zgrzyty? skąd dobiega to stukanie, bardziej z lewej czy z prawej strony, a może skoro nie jest to element stały, w jakich sytuacjach się najczęściej pojawia.

pozdrawiam
MARCIA7
Nowicjusz

Auto: mercedes s320

03 Sie 2011, 18:53

niech ktos Ci sprawdzi poduszki skrzyni i ssilnika ,a na zakretach sie to zminia ? :?: :P
HARIBO
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: dublin -kraków
Auto: Ibiza

13 Sie 2012, 09:57

Witam
Mój problem to zgrzyt przy 2700obr/min, na każdym biegu. Czy problem może leżeć po stronie sprzęgła. proszę pomóżcie. Dodam, ze chodzi o Golfa IV 1,4 16 V.
rafcio
Obserwowany

Prawo jazdy: 15 05 1996
Auto: golf IV 1,4 16V
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Volkswagen Amarok Canyon - samochód terenowy
    Volkswagen Samochody Użytkowe prezentuje podczas tegorocznej Wystawy Samochodów Użytkowych IAA w Hanowerze wiele nowości. Obok nowego Cross Caddy kolejną atrakcją jest Amarok Canyon. Model ten pokryty jest lakierem ...
    LED-owa rewolucja
    Jeszcze niedawno za szczyt nowoczesności uchodziły reflektory biksenonowe, jednak ich kariera już dobiega końca – dziś nowe modele aut coraz częściej wyposażane są w reflektory LED. Mało kto wie, że pierwszym samochodem ...