Golf 2 zapchana nagrzewnic pomocy ;/

05 Lis 2006, 11:34

WITAM mam problem kupilem proszek do uszczelniania chlodnicy i po uzyciu zapchal mi cala nagrzewnice ;/ kupilem juz plyn do przeczyszczania ale on nic nie pomogl ;/ co mam zrobic ;/ pomozcie !!!! sam golf 2 POZDRAWIAM
krzysiek BYDGOSZCZ
Nowicjusz

Miejscowość: BYDGOSZCZ
  • 05 Lis 2006, 13:27

niestety chyba bez wymiany nagrzewnicy się nieobędzie
    Nie ma głupich pytań tylko są głupie odpowiedzi
    grzestv
    Zaawansowany
    Awatar użytkownika

Miejscowość: okolice Warszawy
    Auto: nie mam

05 Lis 2006, 13:28

musisz zdiagnozowac czy nagrzewnica sie nie nagrzewa z powodu totalnego zapchania małego obiegu czy po prostu zaworek na wezu do niej dochodzącym jest do bani. Obstawiam zaworek. Musisz go usunąć i w to miejsce wstawić kawałek ok 8cm rurki od CO. Te zaworki sa zupełnie zbędne a temat przerabiany setki razy. Pozdrawiam
    luksky

05 Lis 2006, 16:26

luksky napisał(a):musisz zdiagnozowac czy nagrzewnica sie nie nagrzewa z powodu totalnego zapchania małego obiegu czy po prostu zaworek na wezu do niej dochodzącym jest do bani. Obstawiam zaworek. Musisz go usunąć i w to miejsce wstawić kawałek ok 8cm rurki od CO. Te zaworki sa zupełnie zbędne a temat przerabiany setki razy. Pozdrawiam

trochę racji w tym jest,ale kolega napisał,iż stało to się po dosypaniu proszku uszczelniającego :roll:
    grzestv
    Zaawansowany
    Awatar użytkownika

05 Lis 2006, 17:27

Spokojnie kolegi, zrób tak:

rozgrzej silnik, otwórz na maxa ogrzewanie i zlokalizuj dwa weze ktore ida do nagrzewnicy, teraz zobacz czy są gorące i czy jest gorący kawałek za zaworkami umiesczonymi na tych wezach tuz przed nagrzewnicą. Stawiam 98% na te zaworki. Dolanie gluta do uszczelniania to zbieg okollicznosci
    luksky

05 Lis 2006, 20:52

hmmm no wlasnie w tym problem ze weze do nagrzewnicy sa GORACE ze mozna sie opazyc ;/ a ogrzewania brak :( wlalem juz plyn czyszczocy ale to jest kicha ;( troszke bylo ogrzewania ale teraz to juz nie ma wcale same zimne powietrze :( A CIEZKO SIE WYMIENIA NAGRZEWNICE ??? W GOLFIE 2 czy trzeba cala deske wywalic ;( prosze o odp pozdrawiam z BYDGOSZCZY
    krzysiek BYDGOSZCZ
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Rewolucyjne światła ksenonowe (1991)
      Chociaż do dziś produkowane są samochody z halogenowymi żarówkami, to rewolucji w jakości, zasięgu i jasności samochodowego oświetlenia dokonały tzw. palniki ksenonowe, zastosowane po raz pierwszy w 1991 roku w BMW ...

05 Lis 2006, 23:40

jak dobrze pamiętam to trzeba wywalać dechę i dopiero jest dostęp do nagrzewnicy.
    grzestv
    Zaawansowany
    Awatar użytkownika

06 Lis 2006, 07:22

Ciesz się, że nie jeździsz LandRoverem...

Tam, składając auto w fabryce stawia się nagrzewnicę na taboreciku, i obudowuje się resztą części :mrgreen: ...
    Znam gościa, który sam wymieniał nagrzewnicę w LR... Za pierwszym razem po dwuch dniach było zrobione - teraz robi to prawie zawodowo - wymiana zajmuje mu już tylko 6 godzin... ;)

Ale Golf ma o niebo lepszy dostęp do "dmuchawki" - myślę, że 2-3 godzinki powinny wystarczyć...
    Pozdr
    fourup
    Nie udzielam porad na PW - tylko forum ogólne!
    fourup
    Zaawansowany
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków, Słomniki
    Prawo jazdy: 08 01 1999
    Auto: Mercedes S124 250D
    Silnik: OM602
    Paliwo: Diesel
    Typ: Kombi
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 1990

06 Lis 2006, 09:20

DZIEKI wam za rade kupilem juz nagrzewnice 60zl ;/ a podobno nie tyrzeba wyciagac calej dechy !!!!!!!!!!!!!!! tak mi mowil znajomy w sklepie :) no dobra to mykam wymieniac pozniej cos tu mazne jak mi poszlo :)
    krzysiek BYDGOSZCZ
    Nowicjusz

06 Lis 2006, 18:47

no niestety nagrzewnica wymieniona i jest to samo ;/ weze sa zajebis... gorace a powietrze letnie ;/ nie wiem co mam zrobic dalej ;/
    krzysiek BYDGOSZCZ
    Nowicjusz

06 Lis 2006, 18:51

acha do wymiany nagrzewnicy nie trzeba wywalac calej dechy !!!!! trzeba rozbroic tylko caly dol !!!!!! czyli lewa strone :)) ale nie polecam nikomu wymiany ;/ brrrrrr
    krzysiek BYDGOSZCZ
    Nowicjusz

07 Lis 2006, 18:51

dziekuje wszystkim za pomoc juz wszystko gra :)) ogrzewanie jest superr :))
    krzysiek BYDGOSZCZ
    Nowicjusz

08 Lis 2006, 07:39

to może się pochwalisz co było - może to komuś kiedyś pomoże... ;)
    Pozdr
    fourup
    Nie udzielam porad na PW - tylko forum ogólne!
    fourup
    Zaawansowany
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków, Słomniki
    Prawo jazdy: 08 01 1999
    Auto: Mercedes S124 250D
    Silnik: OM602
    Paliwo: Diesel
    Typ: Kombi
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 1990

10 Lis 2006, 18:22

troszke nagrzewnica byla zapowietrzona i w automacie sa jakies dziwne 3jniki ;/ i bardzo male oczka w nich i to bylo zapchane ;/ no i oczywiscie uklad musi miec cisnienie czyli musi byc zakrecony korek zbiorniczka wyrownawczego :) POZDRAWIAM Z BYDGOSZCZY
    krzysiek BYDGOSZCZ
    Nowicjusz