Golf 2 Zostawić czy sprzedać

04 Maj 2018, 21:06

Witam posiadam VW Golf 2 92r. i mam do was pytanie co się bardziej opłaca? Samochód kupiłem 3 lata temu od starszego sąsiada za 3 tysiące zł. od tamtego czasu najpoważniejszą usterką jaką miałem to był urwany tłumik, pęknięty fotel i nic poza tym. Może nie jest demonem prędkości ale jeździ. Nie dawno zrodziła się myśl żeby kupić coś lepszego coś ze wspomaganie z klimą i z lepszym silnikiem. W ciągu ostatnich 2 miesięcy miałem chyba z 10 propozycji odsprzedania golfa gdzie wcześniej były to 1-2 na kilka miesięcy. (I tu pytanie może wy wiecie skąd to zainteresowanie? Czy to nie jest tak jak obecnie z komarkami i motorynkami? Klika lat temu w cenie złomu a teraz kosztują ładne pieniądze.) Po tym wzroście zainteresowania zaczynam się zastanawiać czy nie warto go doprowadzić do porządku i przetrzymać kilka lat? Jest do zrobienia wizualnie(zdj) a mechaniczno/eksploatacyjnie są do wymiany klocki, rozrząd, olej, cieknący amortyzator i to chyba tyle plus blacharka.
Jakie jest wasze zdanie? Mam jeszcze pytanie jak wygląda to od strony "papierkowej" chodzi dokładniej o płacenie OC. Nie chciałbym płacić ubezpieczenia(461zł) za samochód który by stał i czekał na lepsze czasy.
Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam Przemek

[link wygasł]
[link wygasł]
[link wygasł]
[link wygasł]
[link wygasł]
[link wygasł]

Ps. Fotel jest inny bo stary pękł ale mam obicia tylko czasu brak[email widoczny po zalogowaniu] na podszybiu gdzie jest taśma przyklejona są dziury przez które miałem mokro w środku(już nie), a od tej koło naklejki na szybie poszło mi pęknięcie na starej szybie ta jest nowa.
revo205
Nowicjusz

Prawo jazdy: 23 04 2014
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: VW Golf 2
Silnik: 1.6TD
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1992

05 Maj 2018, 12:29

revo205 napisał(a): Nie chciałbym płacić ubezpieczenia(461zł) za samochód który by stał i czekał na lepsze czasy.
W tym wypadku to niestety ale nie ma wyjscia.Samochod zarejestrowany-musisz placic... :!:
PS.Ja mialem tez VW Jetta z 91r.Stalem przed tym samym dylematem ale kupiłem jednak coe innego i oczywiscie nowszego.Szukając nowego samochodu marzyłem nie raz zeby znalezć taką samą Jettę z przebiegiem-oczywiście autentycznym np.50.000km....ale na marzeniach się tylko skończylo... :wink:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2014

05 Maj 2018, 13:09

Musisz płacić OC.

Nie ma opcji czasowego wyrejestrowania auta.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

05 Maj 2018, 18:15

Ok, tak myślałem z tym OC. A pomijając kwestię ubezpieczenia warto go zostawić czy lepiej pchnąć dalej w świat? Ile może być warty?
revo205
Nowicjusz

Prawo jazdy: 23 04 2014
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: VW Golf 2
Silnik: 1.6TD
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 1992

05 Maj 2018, 21:22

revo205 napisał(a):Ile może być warty?
To zalezy ile będzie Ci chciał ktoś za to zapłacic...Ja swoją oddałem za 500.- zł...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2014

21 Cze 2018, 07:43

Nie będzie Ci się opłacało go sprzedawać, jeżeli jeździ to bym jeździł do końca i sie nawet nie zastanawiał.
OptimusPrime
Nowicjusz

Prawo jazdy: 28 08 2011
Przebieg/rok: 50tys. km
Auto: Ford Focus St