REKLAMA
Witam. Na wstępie napiszę , że jestem tutaj nowa nazywam się Agnieszka i szukam rozwiązania problemu z moim "obesrańcem".
Jeżdżę Golfem III 1994 r 1.6 bezyna z gazem BRC bez sekwencji na liczniku 260 000 km przejechanych. Sytuacja wygląda tak:
Wsiadam do auta z rana, jadę do pracy, odpala normalnie, wracam z pracy takze normalnie odpala, problem zaczyna sie tutaj, bo do pracy mam 2,5 km w polowie trasy czyli po przejechaniu niewiele ponad kilometra auto łapie już temperaturę 90 stopni, gorzej jest wtedy kiedy jeżdżę na krótkie skoki to do sklepu to do znajomej, jak wcześniej napisałam auto po małym odcinku łapie juz dużą temperaturę, jednak kiedy próbuję go odpalić po 10 minutach auto nie odpala. Rozrusznik kręci normalnie jednak auto odpali dopiero wtedy kiedy silnik się ochłodzi. Gdy odpali czasem chodzi równo, a są sytuacje gdzie słychać króciutkie przerwy w "ryku" auta wtedy zwykle czuję zapach benzyny w kabinie samochodu. raz na jakiś czas zauważam, że po przekręceniu kluczyka na zapłon z tablicy rozdzielczej wydobywa się ciche pstryknięcie któremu towarzyszy podskoczenie wskazówki prędkościomierza, oczywiście wtedy auto też nie odpala. Podczas gdy auto już odpali i chwilę pochodzi to silnik chodzi równo, obroty nie skaczą, nie dzieje się nic niepokojącego.
Na początku myślałam, że to czujnik temperatury przekłamuje komputer, więc go wymieniłam, wymieniłam także świece, niedawno wymieniłam olej na taki jak zwykle (lotos mineralny), płynu chłodniczego nie ubywa.
Zastanawiam się czy to nie pompa paliwa, ale nie znam sie na autach na tyle by widzieć czy rzekoma awaria pompy paliwowej ma wpływ na odpalenie i zwiekszenie temp. auta. Dlatego proszę o pomoc.
Jestem kobieta, do tego blondynką, jak wybieram się do mechanika to zwykle biorą mnie za stereotyp i próbują ze mnie zrobić idiotkę. Wymyślają 300 powodów i znajdują dodatkowych miliard usterek licząc na to , że jestem kretynką i dam na swojej niewiedzy zarobić na usterkach których tak naprawdę nie ma. Dlatego chciałabym żeby któryś z Panów mnie nakierował chociaz na rzeczy ktore w pierwszej kolejności należy sprawdzić bo już mi brakuje pomysłów.